18 November, 2017

Selfie atau swafoto dalam bahasa melayu baku adalah perbuatan yang menjadi kebiasaan dan kemestian bagi golongan perempuan seterusnya di kemaskini dalam laman sosial terutamanya facebook, twitter dan instagram yang mempunyai pengguna paling ramai di dunia kini. Aktiviti swafoto ini boleh menyebabkan lelaki yang kurang kasih sayang atau kesunyian menjadikan gambar-gambar ini sebagai modal bagi mereka untuk melepaskan tekanan dan kesunyian mereka dirumah.



Akhirnya perbuatan ini akan berakhir dengan mandi wajib oleh lelaki dan membazirkan benih-benih berkualiti tinggi itu kedalam longkang. Lebih menyedihkan perbuatan itu boleh menyebabkan lelaki mudah tewas atau ejakulasi pramatang dalam hubungan dengan pasangannya pada masa akan datang.

ADAKAH BENAR WANITA CANTIK YAMG MENJADI MODAL ITU AKAN MENANGUNG DOSA LELAKI YANG ONANI ITU?

contoh selfie yang cantik.


gambar adalah sebagai hiasan

Seperti yang di jelaskan dalam berbualan whatsapp di bawah.





Perbualan pasangan di atas telah dikecam oleh pengguna twitter seperti dibawah.



Apakah yang sebenarnya berlaku dalam perbualan whatsapp diatas itu?

image_8

Kesimpulan dari perbualan diatas boleh disimpulkan secara ikatan positif.

1. Lelaki tersebut cuba menasihati perempuan yang dianggarkan sebagai teman wanita lelaki tersebut.

2. Lelaki mahukan kekasihnya memadam gambar GF nya dengan menakutkan bab dosa pahala.

3. Lelaki itu risau GF nya nanti di tackle oleh lelaki lain kerana kecantikan pada gambar yang dishare oleh GF nya itu.

Tiada apa yang perlu dikecohkan. Walaubagaimana pun, para wanita diluar sana perlu sedar, memang wujud didunia ini lelaki yang menggunakan atau mudah terangsang atau menjadikan gambar perempuan sebagai modal untuk memuaskan nafsu dia. Maka berhati-hatilah supaya gamabr anda tidak digunakan dijalan yang salah.

Sekian, Terima Kasih.

*gambar hanya lah sebagai hiasan.

16 November, 2017

8 SKIM PERUMAHAN YANG DISEDIAKAN OLEH PIHAK BERKUASA DAN PEMAJU UNTUK RAKYAT MALAYSIA YANG INGIN MEMBELI RUMAH DENGAN HARGA SERENDAH RM42,000 SAHAJA!!!


Skim ini bukanlah skim yang dibuat oleh orang yang ingin mengambil kesenpatan terhadap rakyat atau skim bulan bintang tetapi skim ini adalah skim yang yang sediakan oleh kerajaan pusat, kerajaan negeri malah juga oleh pemaju GLC.

Dengan tawaran terbaru yang dibuat oleh kerajaan terhadap penjawat awam yang inigin memiliki rumah tanpa perlu risau had pinjaman 60:40 dari kadar gaji yang diterima, maka ini lah masanya penjawat awam untuk membeli rumah dan menyewakan kepada orang lain untuk menambah pendapatan keluarga.

Skim ini juga memberi peluang kepada pekerja swasta untuk memilih rumah mengikut kadar kemampuan dengan harga rumah semurah Rm42,000 sebuah. Dengan adanya skim-skim ini sewajarnya rakyat Malaysia tidak lagi memberikan alasan-alasan bahawa mereka tidak mampu untuk membeli rumah kerana harga rumah terlalu mahal.

Sebenarnya masalah membeli rumah ini bukanlah kerana tidak mampu, tetapi kerana anda tidak mengetahui cara untuk membeli rumah. Maka selalulah membaca dan bertanya kepads orang yang telah memiliki rumah akan proses untuk memohon bantuan rumah ini. MALU BERTANYA ANDA RUGI SELAMANYA.

BERIKUT ADALAH 8 SKIM YANG DISEDIAKAN UNTUK ANDA MULA MEMBELI RUMAH.

Pilihlah skim yang bersesuaian dengan kemampuan anda.






Tunjuk Lagi Skim-Skim Lain Disini

Ikut dan follow FB/Harith Faisal jika anda inginkan ilmu memiliki rumah
Kos sara hidup makin hari makin meningkat, kos belanja harian juga meningkat malangnya pendapatan tetap juga tidak meningkat malah makin berkurangan juga ada. Walaupun begitu, hidup tetap perlu diteruskan dan ini tidak bermakna kita hanya boleh makan meggi atau nasi kuah kicap sahaja. Jika anda seorang yang rajin pasti mampu makan dengan mewah si rumah menggunakan resepi hebat seperti yang dijual di restoren diluar sana.


Oleh itu, admin nak share resepi twister ala kfc
Rasanya mmg terbaik..mengenyangkan....
Korang boleh rujuk resepi di bawah yeee!!!

Bahan2:
-roti tortilla (mission wrap.di bakar skjp 2-3mnt.)
-isi ayam bahagian dada (di goreng tepung)
-mayonis
-sos thousand island
-salad
-tomato (didadu)
-carrot (sagat)
-timun (sagat)
-keju (terpulang ctrsa sdri..xnk xpe.)


Cara2:
1) Roti bakar sekejap....kemudian sapu mayonis...susun salad, carrot, timun, tomato...letak sos thousand island..letak ayam..kemudian letak cheese...balut kemas...dan bakar lagi sekejap utk cairkan cheese...tak nak bakar pun takpe..nk trus mkn pn blh..

Inti ni blh letak bnyk mana yg kita mahu.lg best 👍...nk letak apa2 pn blh...ikut krtvt masing2...


2) Isi ayam di potong memanjang...goreng tepung...ayam dicelup telur...golekkan dlm tepung...kemudian celup telur lg sekali...dan golekkan dlm tepung lg baru goreng..hasilnya sedap. Kemudian potong ayam kecil2...kalau taknak potong pun takpe..terpulang.

ayam kalau x nk goreng tepung blh bakar
Grill..kukus atau rebus...ikut selera tekak**

Selamat mencuba

Jangan lupa like & share

Kredit: Mastura Razali via Masak Apa Hari Ni (MAHN)

15 November, 2017

Setiap hari rabu adalah hari yang sentiasa dinanti-nantikan oleh majoriti rakyat Malaysia samada kecil, besar, tua, muda. Hari rabu adalah hari yang akan membezakan samada mood rakyat gembira atau kecewa atau suka atau marah. Ini kerana hari rabu adalah hari dimana harga minyak petrol dan diesel akan diperbaharui oleh jabatan kerajaan berdasarkan harga minyak dunia.


Pada hari ini (selasa 15nov2017), kerajaan telah menetapkan harga minyak seperti gambar diatas. Walaupun rakyat telah meneka bahawa harga minyak akan naik 10-13 sen pada minggu ini, tetapi dengan kenaikkan 7sen ini masih membebankan rakyat untuk terus berbelanja kos minyak.

Namun begitu, apa yang pelik adalah harga minyak dunia telah menurun 1% pada hari ini. Malah graf dibawah menunjukkan harga minyak telah menurun selama sebulan.


Entah lah, mungkin selain daripada kerajaan menetapkan harga minyak mingguan, Kerajaan juga perlu menunjukkan kiraan untuk menetapkan harga minyak untuk mengelakkan rakyat merasa kerajaan tidak adil.


Berikut adalah harga komoditi untuk tempoh sebulan.

Sebenarnya harga minyak bukan hanya ditentukan oleh kadar harga minyak mentah dipasaran, malah perkiraan harga minyak juga ditentukan oleh beberapa perkara lain yang mana pihak kerajaan lebih mengetahui.

Semoga masalah harga minyak ini akan berakhir dengan mengharapkan penurunan harga minyak dunia.
Malah diharap kerajaan juga boleh memberi bantuan kewangan tambahan seperti Brim kepada rakyat untuk tahun ini.
PERHATIAN NASI KERABU PALING MELETOP KINI KEMBALI DELIVERY KE PUTRAJAYA!
NASI KERABU YANG DISIMBAH BUDU POWER YANG DI MASAK BERJAM-JAM DENGAN RAMUAN RAHSIA WARISAN SEJAK 1986 KINI DIHANTAR TERUS KE OFFICE-OFFICE ANDA!


"Alhamdulillah sdp sgt nasi kerabu cholley.. InsyaALLAH nnt ktorg order lg , mkn tnp lauk pn sdp , bila mkn rs mkn kt kelantan je"
~ Siti Khadijah, Putrajaya!

Atas permintaan Ramai Kami berkerjasama dengan MOFAZ FOOD DELIVERY untuk buat penghantaran ke seluruh Putrajaya dengan caj Rm10 sahaja setiap penghantaran

Penghantaran di buka dari 10pg-10mlm


APA TU CHOLLEEY?

NASI KERABU ORI & NASI NGOSEK DENGAN BERBAGAI PILIHAN LAUK
Ketam, Kambing, Ayam Percik Putih , Daging madu3, Ayam Goreng madu 3 bakal membuat diri anda jatuh cinta, dari lidah turun ke hati! Balik dgn kenyang dan happy!

7 JENIS ULAM NASI KERABU UNTUK MENGEKALKAN KEASLIAN RASA
Daun Kesom, Bunga Kantan, Serai, Kacang Botol, Kacang Panjang, Kubis , Timun yang membangkitkan aroma sebenar nasi kerabu

KUAH NASI NGOSEK YANG POWER
Kuah Gulai Kuning kelate membuat anda teringat-ingat walapun dan sampai rumah~

AIR VIRAL
Teh Hijau Baldi & Teh Bangkok Baldi yang memberi kepuasan setiap kali anda menghirupnya, menyejukkan kerongkong dikala cuaca panas terik~


BUKA DARI PAGI SAMPAI MALAM
CHOLLEEY Cawangan Impian Ehsan ni di buka dari pukul 8.30pg - 10.30mlm. Nak beli untuk sarapan boleh, waktu rehat tengahari boleh, nak singgah makan atau bungkus waktu balik kerja petang pun boleh, Nak mari makan malam pun boleh, Nasi sentiasa panas-panas atas kukusan.

LOKASI CHOLLEEY
Lokasi: 27 Jalan Cengal 4 , taman impian ehsan, 43300 Balakong, selangor
(Jalan Pasar malam, sebelah Klinik Suzana dulu sekarang dah tukar Dobi)

WhatsApp ‘PAKEJ PILIHAN' ke +6017-9407769 untuk order
WhatsApp 'PAKEJ PILIHAN' ke +6017-9407769 untuk order
WhatsApp ‘PAKEJ PILIHAN' ke +6017-9407769 untuk order


HARGA PAKEJ NASI KERABU CHOLLEEY

PAKEJ NASI KERABU KETAM RM15-RM30 (ikut saiz ketam)

PAKEJ NASI KERABU KAMBING RM10

PAKEJ NASI KERABU AYAM PERCIK RM10 (Ayam seekor potong 4)

PAKEJ NASI KERABU DAGING RM8

PAKEJ NASI KERABU AYAM GORENG RM7

NASI NGOSEK IKAN TONGKOL RM5.50

NASI NGOSEK AYAM GORENG CINCANG RM5.50

Jom SHARE ramai. Acu Cuba try Tag kawan-kawan dan famili anda di ruangan komen.
Jom Ramai-ramai pakat order!
Bayangkan seoarang kanak-kanak telah diasuh dan diajar untuk merendah-rendahkan bangsa lain oleh ibu bapanya adalah sesuatu yang tidak patut dan menyedihkan. Sejak kecil minda kanak-kanak ini telah dibasuh untuk menghina bangsa lain sewajarnya ibu bapanya perlu di beri kaunseling supaya menjalani kehidupan bermasyarakat terutama di negara berbilang bangsa seperti Malaysia. Perbuatan rasis yang membezakan bangsa sesuatu kaum adalah perkara yang tidak boleh diterima akal.


Berikut adalah Copy paste dari facebook yang menunjukkam perbualan pasangan melayu dan kanak-kanak china, harap perkara ini perlu diambil perhatian oleh kerajaan demi mengelakkan masalah dimasa hadapan.


Sekadar perkongsian dan luahan rasa hati.... Beberapa hari lepas, suami saya berdepan dengan satu insiden yang sangat mencabar dan menduga kesabarannya. Ceritanya begini.

En suami baru balik dari kerja...bila lift dah sampai, suami masuk di dalam lift...tetiba nampak satu keluarga yang berlainan bangsa sedang menuju ke lift, dia pun halang pintu dari tertutup, keluarga tersebut masuk (tanpa mengucapkan terima kasih). Satu lagi pasangan lain yg juga berlainan bangsa masuk, dan senyum sambil mengangguk pada suami.

Pasangan pertama bersama anak mereka berpakaian "ballet", usia sekitar 4 atau 5 tahun. Suami senyum melihat anak kecil tersebut dan terus menegur...'Hi... just came back from ballet?" Anak kecil tersebut menjawab, " I don't talk to stranger....espacially Malay".

Suami saya terperanjat dan memandang bapa kanak-kanak tersebut. Beliau hanya memandang siling lift dan diam. Suami saya terus bertanya kepada kanak-kanak tersebut "Why Malay?", jawapannya, " Malay all stupid". Wow!! Suami menoleh kepada bapa kanak2 tersebut, mengharapkan ucapan sorry atau apa2 saja alasan dari bapa kanak2 tersebut tetapi dia terus diam dan hanya pandang siling dan dinding.

At last, suami saya dah tak tahan, terus cakap "never mind kid, because Malay all stupid you are allowed to stay at Malaysia but dont worry, new Malay generation, they are very clever, they might sent u back to your origin country".

Saya sendiri tidak setuju dengan kata2 tersebut, tapi suami tiada pilihan kerana kedua ibu bapa kanak2 tersebut terus membisu. Akhirnya ibu kanak2 tersebut bersuara dengan marah" you shoudn't say like that to my daughter!" Kata suami saya " at the first place, u should stop your daughter from saying like that!"

Saya tidak berhajat untuk mewujudkan rasa kurang senang terhadap berlainan bangsa. Apa yang ingin saya tekankan, samada suka atau tidak, Malaysia dihuni oleh pelbagai bangsa. Semuanya rakyat Malaysia. Untuk itu, adalah perlu kita mewujudkan rasa hormat menghormati dan sifat toleransi. Sifat tersebut perlu dididik dari awal.

Cuba bayangkan seandainya setiap dari anak2 kita dididik dengan sifat perkauman dan hanya suka bangsa sendiri. Apa akan jadi kelak? Huru hara negara. Tiada siapa yang akan menang. Yang pasti generasi kelak akan lebih sengsara dan akan sentiasa hidup dalam ketakutan. Saya setuju dengan cakap suami, "Dengan mengajar anak2 begitu, kita hanya meletakkan mereka di dalam situasi yang merbahayakan mereka sendiri.

Cuba bayangkan bila mereka berjumpa orang lain dan bercakap perkara yang sama, berkemungkinan besar pergaduhan berlaku, kecederaan dan berkemungkinan besar boleh kehilangan nyawa. Pada ketika itu, siapa yang perlu kita persalahkan?" Kita hanya ingin hidup aman dan gembira.

Alangkah indahnya seandainya kita didik anak2 kita menghormati dan menghayati budaya setiap kaum yang ada. Kita sebenarnya sangat beruntung kerana kita tidak perlu ke luar negara untuk belajar budaya orang, semuanya ada di Malaysia. Seandainya kita belajar menghayati, pasti kita akan nampak keindahan itu..

14 November, 2017

Ini lah yang berlaku apabila golongan belia menggunakan kreativiti dan inovasi dalam memhasilkan menu bagi bisnes masing-masing. Golongan belia sewajarnya keluar dari kepompong bisnes tradisi dalam perniagaan masa kini untuk menarik minat pelanggan mereka.


Cendoi Tutty Fruitty diberi nama hasil gabungan air batu cendol dan buah-buahan yang berwarna warni lagi menyerlahkan hasil dan menyelerakan sesiapa pun yang melihat menu ini. Dengan harga Rm7 bagi satu mangkuk memang berbaloi untuk pelanggan membasahkan tekak mereka dengan kemanisan gula melaka dan buah strawberi serts mangga yang masam. Slurrpppp ada rasa masam manis dalam satu hidangan yang kreatif ini.


Selain cendol buah ada juga cendol pulut tradisional untuk penggemar cendol yang sukakan menu original ini. Berikut adalah harga bagi cendol yang dijual di gerai Lie Cendol ini.

Cendoi biasa - RM2
Cendoi pulut - RM3
Cendoi tutty fruity - RM7

Lokasi tempat Lie Cendol berniaga seperti dibawah.
Berhadapan Sekolah Maktab Mahmud Pekan Langgar

Waktu niaga seperti berikut.
11pg - 6ptg
Tutup setiap hari jumaat

Selamat Menjamu Selera Lie Cendol Tutty Fruitty.
Masakan ayam bukan lah menu asing bagi rakyat Malaysia pada zaman ini ditambah pula dengan harga ikan dan daging yang semakin mahal.Ayam menjadi pilihan buat rakyat Malaysia kerana harganya yang masih murah serta boleh dimasak dengan pelbagai cara dan kaedah masakan. Kali ini topik resepi masakan akan berkongsi resepi Ayam Lemon dan Kentang bersama Keju Leleh yang telah mendapat perhatian dan share yang tinggi dalam media sosial Facebook. 
Berikut adalah resepi masakan ayam lemon ini, selamat mencuba dan menjamu selera.

Resepi Ayam Lemon & Kentang
BAHAN-BAHAN :
3 sudu minyak zaitun
6 ketul peha ayam
Garam & Lada hitam
1 biji bawang holand (dihiris kasar)
2 ulas bawang putih (dicincang)
6 biji kentang (dihiris halus)
1 cawan air rebusan ayam
½ epal cider
2 sudu perahan lemon
Beberapa batang rosemery
Herba thyme


BAHAN PERHIASAN:
½ hirisan keju parmesan
6 – 10 hirisan lemon

CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak zaitun di dalam periuk (pan) dengan api yang sederhana.
Perapkan ayam dengan garam dan lada hitam selama beberapa minit.
Bakar ayam dalam periuk sehingga keperangan.
Kemudian, asingkan ayam dan tambahkan sedikit minyak ke dalam periuk.
Mula mengoreng bawang dan biarkan ia selama 1 minit.
Campakkan bawang putih ke dalam periuk dan gaulkan selama 30 saat.
Masukan kentang dan taburkan garam dan lada hitam kedalamnya.
Selepas itu, masukan air rebusan ayam dan masukan sedikit epal cider di dalam periuk.
Gaul sehingga rata dan campakkan beberapa batang daun rosemary.
Biarkan sehingga mendidih dan masukan semula ayam yang telah di asingkan sebentar tadi.
Tutup periuk dan biarkan ia dengan api sederhana sehingga ayam benar-benar masak dan kentang menjadi empuk.
Alihkan penutup dan masukan air perahan lemon.
Kacau sehingga rata dan taburkan keju parut dan hirisan lemon sebagai pelengkap hiasan sebelum dihidangkan.
Nah kini ia sedia dihidangkan!
Share Supaya Tak Hilang.
Sila Comment "Mohon Share"

Rogol, Rogol, Rogol..!!! Setiap hari kita dihidangkan dengan kes jenayah rogol di dada akhbar tanpa mengira bangsa dan agama. Malah yang lebih teruk adanya ibu yang sanggup melacurkan anaknya yang baru berusia 10 tahun hanya kerana inginkan duit.

*Bagaimana seorang ibu sanggup menjual anak kecilnya kepada lelaki dewasa demi sekeping duit?*
Adakah kerana si ibu bergitu berdendam kepada si ayah anaknya itu?
Kebiasaan yang kita selalu lihat dalam filem atau drama hanyalah si ayah yang berhati syaitan, kini si ibu juga sanggup menjual anaknya.

Berbalik kepada kisah dendam seorang mangsa rogol dengan menyiksa pemangsa yang telah merogolnya hingga mati. Wajarkah mangsa rogol bertindak sedemikian?

Saksikan video dibawah, menunjukkan bagaimana mangsa rogol membalas dendam dengan menyula perogol pertama dengan senapang dan membiarkan senapang tersebut dalam anu perogol. Kemudian mengikat picu senapang tersebut dengan tali dan menghubungkan tali tersebut pada tangan perogol ke dua. Akhirnya...saksikan video tersebut.


Sebenarnya isu rogol ini boleh diatasi jika media serta orang awam sentiasa menunjukkan hukuman yang diterima oleh perogol kepada umum. Ini perlu dilakukan supaya masyarakat merasa takut untuk melakukan jenayah apabila melakukan perbuatan ini.

13 November, 2017

Roti canai adalah makanan utama rakyat Malaysia selain daripada nasi lemak, mee goreng, donut dan nasi goreng. Roti canai ini boleh dimakan samada waktu pagi atau malam. Memakan roti canai tidak akan lengkap tanpa air teh tarik kaw. Walaupun menu ini tidak menyihatkan tetapi daya tarikan yang ada pada roti canai dan teh tarik tidak mampu ditolak oleh kebanyakkan rakyat Malaysia.


*Apa Yang Menarik Dengan Roti Canai Pak Ali Tsunami Ini*

Kelainan yang wujud pada menu roti canai pak ali ini adalah dari segi kelembutan roti dan kebanjiran kuahnya dicampur pula roti separuh masak yang putih dan kuning isinya.

Lihat saja videonya disini.

Roti Canai Pak Ali merupakan sebuah gerai roti canai di Pantai Dalam yang terkenal dengan Roti Tsunami. Jika anda tertanya-tanya apakah itu Roti Tsunami, ia sebenarnya roti banjir yang ditambah dengan 2 biji telur separuh masak. Antara pelanggan-pelangan yang datang menikmati sarapan di sini terdiri daripada pelajar UM dan penduduk berdekatan.











Harga untuk setiap pinggan Roti Tsunami berpatutan hanya RM2.40 dan saiz hidangannya cukup mengenyangkan untuk memulai hari anda. Sambal ikan bilis tu memang menepati lidah dan menambah selera makan, sedap

*Lokasi Kedai
Kedai Roti Canai Pak Ali
Jalan Pantai Permai, Pantai Dalam, 59200 Kuala Lumpur
Google Map:
Waktu perniagaan: 7am - 11am.
Cuti: Isnin
Tel: 016-697 4335*

Sumber MyMakanTV
Shah Alam Selangor, Bandaraya dan juga pusat bandar merangkap ibu negeri Selangor adalah lokasi tumpuan pelbagai bangsa, agama dan negara untuk memcari rezeki kerana Shah Alam adalah lubuk rezeki ditambah kepesatan kemajuan negeri Selangor.


Malah Shah Alam juga terkenal dengan pusat pendidikan, industri dan perkhidmatan menjadikan ia sebagai bandaraya yang sibuk dan padat dengan pelbagai jenis manusia yang mencari rezeki. Ditambah dengan kos sara hidup yang lebih murah berbanding Bandaraya Kuala Lumpur, maka Shah Alam menjadi tumpuan semua masyarakat. Dengan kepesatan ini Shah Alam juga menjadi tumpuan mudah bagi penjenayah menjalankan aktiviti mereka.

Aktiviti jenayah makin menjadi-jadi terutama kes yang melibatkan samun dan rogol menjadi ketakutan masyarakat Shah Alam. Selepas kejadian rogol pelajar UITM di perhentian bus, ditambah dengan kes rogol di pekarangan rumah. Kini ramai wanita trauma malah mudah terasa diri di ekori oleh lelaki dan mereka mula mengupload ketakutan mereka kepada umum di twitter.

*TETAPI BENARKAH SHAH ALAM KINI MENJADI BANDARAYA MERBAHAYA?*

Berikut adalah kes yang dikatakan bahawa diekori oleh lelaki yang tidak dikenali.






10 November, 2017


Durian, RAJA SEGALA BUAH kini musim buahnya kembali lagi pasti membuatkan peminat buah durian tidak senang duduk. Rasa dan ketebalan buahnya tidak perlu diceritakan lagi kerana semua orang tahu kenapa durian dianggap raja segala buah. Walau pelbagai jenis buah durian dihasilkan, Durian Kampung pasti yang terbaik kerana isi dan rasanya yang original bukan jenis kawen yang punya rasa berlainan.

Maka Persatuan Muafakat Johor bakal mengadakan Pesta Raja Buah pada tarikh dan masa seperti gambar dibawah. Kepada pinat buah dan yang berdekatan, jangan lepaskan peluang anda untuk menikmati buah durian ini dengan harga murah.



PESTA DURIAN KAMPUNG JOHOR BAHRU & BEST STREET FOOD FESTIVAL.

Bertempat di Plaza Angsana JB
Tarikh pada : 30 Nov - 3 Dec 2017
Waktu : 10am - 12mlm
Selama 4 hari. Khamis - Ahad

Rabu petang sehari sebelum acara bermula, buah durian kampung mula sampai untuk setup. Boleh datang beli, makan dan share ajak kawan2 datang ramai2 pada hari Rabu untuk elak kesesakan dalam 4 hari event bakal berlangsung. Tempat makan di sediakan.

Kali ini kami bawakan buah durian kampung yang pastinya original dari hasil bumi Msia. Ada juga durian kawen. Rasanya pasti berbaloi2 dan pilihan harga dari pelbagai gred. harga pasti jauh lebih murah pada sebelumnya.


Di sini destinasi pilihan anda untuk merasai kehebatan nikmat Raja Buah Malaysia. Kami kumpulkan ramai pemborong2 buah durian untuk warga JB dan Singapore.

Kali ini kami lakukan lebih baik dari penganjuran yang lalu untuk mengembalikan kepercayaan pengunjung2 yang hadir pada siri pertama yang lalu. Maafkan kami. Kami belajar dari pengalaman yang lalu untuk buat lebih baik di masa hadapan. Terima kasih kerana terus menyokong usaha ini...


#DURIANDATANGLAGI..
#DURIANDIANGSANA...

JOM SHARE LIKE KOMEN....

25 Oktober, 2017



Seekor anjing dilaporkan telah dirogol secara kejam oleh seekor manusia di Perak Darul Ridzuan. Kejadian dilaporkan berlaku pada 21 Oktober lalu, seorang Pegawai Kanan Polis berada di kuarters Polis IPD Hilir Perak telah dapat maklumat awam menyatakan terdapat satu kejadian seorang lelaki merogol seekor anjing betina di tepi jalan berhampiran dengan restoran Ghulam Rasul, Teluk Intan, Perak.

"Hasil siasatan yang dijalankan telah membawa kepada tangkapan suspek iaitu seorang lelaki warga tempatan berusia lewat 40an," katanya dalam satu kenyataan sebentar tadi.

Kejadian ini telah mendapat reaksi oleh netizen yang mempersoal punca kejadian rogol tersebut dengan menyalahkan golongan yang selalu menyalahkan mangsa rogol (perempuan) yang berpakaian seksi punca kejadian rogol berlaku.




Persoalan sekarang, Adakah anjing yang dirogol ini berpunca kerana anjing itu benar-benar seksi?

Adakah anjing sekarang perlu memakai cawat?

Tepuk dada tanya hati.
Sekian berita tengahari, acapan melaporkan untuk blog Kisah Rumah Tangga.

28 September, 2017

Anak Sima, Si Hantu Pemakan Jantung

Cerita ini beredar di masyarakat sekitar sungai hulu tentang kewujudan ‘Anak Sima’. Hal yang dipercayai masyarakat setempat, Anak Sima adalah bayi yang berasal dari hubungan di luar nikah yang dibuang ke hutan untuk menutupi aib.


Bayi tersebut kelaparan dan kedinginan di hutan, hingga ia menangis keras. Tangisan tersebut ternyata mengundang datangnya Takau, seekor makhluk halus yang terkuat dalam mitologi Kalimantan Selatan. Takau tersebut akhirnya pun memutuskan untuk mengasuh bayi itu, bahkan memberinya kesaktian.

Kononnya, Anak Sima sangat gemar memakan jantung. Di Kalimantan, tersebar kepercayaan jika mendengar suara bayi menangis di sekeliling rumah, maka mereka mengatakan, “Aku bukanlah ibumu, ibumu adalah anu di kampung anu.” Masyarakat percaya setelah mengatakan begitu, maka Anak Sima akan pergi ke tempat yang dimaksudkan.

kredit : sengal Panranormal Team - Sepat

19 September, 2017


Resepi pizza mini. Jom try!

BAHAN-BAHAN
- 250ml cawan air suam
- 1 peket yis mauripan
- 1sk gula
- 1sk susu pekat
- 4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1/4 sk garam
- 1 cawan majerin

CARA-CARA
1. Campurkan gula, susu pekat ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.

2. Dalam mangkuk Yang lain masukkan 4 cawan tepung gandum, majerin, garam, telur ke dalam mangkuk dan gaul sehingga menjadi serbuk roti.

3. Kemudian baru masukkan yis yang dah naik tuang sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat ditangan.

4. Bila doh dah tak melekat ditangan boleh tutup biar dalam 20 atau 30 minit untuk bagi doh naik 2x ganda.

5. Letak topping dan bakar pada suhu 190°C selama 20 minit.

TOPPING
* Tomato puri
* Vages campur
* Sosej
* cheese cheddar atau mozarella
* sos cili
* mayonis

Kredit: Natasha Jeffrey

17 September, 2017

Buat pengetahuan semua, untuk mengelakkan kejadian litar pintas,ELCB yang berada dikotak suis utama (yang bila kilat kuat dia jatuh,pastu kita tolak naik semula keatas tu),benda itu adalah sangat penting untuk kita yang berada dirumah memeriksa sEbulan sekali.


Caranya ialah dgn menekan butang 'push to trip' disebelah punat automatik tersebut. Jika setelah ditekan butang 'push to trip' automatiknya jatuh bermakna ELCB anda dlm keadaan baik tetapi jika anda tekan 'push to trip' dan ELCB anda tidak jatuh,maka cepatlah menghubungi wireman untuk menukar yang baru.

Rumah anda dlm keadaan bahaya dan risiko kebakaran boleh berlaku. Peringatan bila tekan butang 'push to trip' rumah anda akan black out kerana bekalan elektrik telah diputuskan,jangan bimbang just tolak semula ke keatas dan bekalan elektrik anda akan kembali kepada sediakala.

ELCB- Earth Leakage Circuit Breaker

Sila rujuk video di pinted post pages ini jika hendak mengetahui cara menguji dengan lebih mudah.

Hubungi pihak kami jika terdapat sebarang kemusykilan/pertanyaan di inbox page ini. FAFIQ Electrical Service.

13 September, 2017

CHICKEN MANGO IN THE HOUSE😍😍😍
RESEPI..


Ayam..
Isi ayam bahagian peha/dada
Tepung goreng bestari
Minyak utk menggoreng

Cara
Panaskan minyak
Celup isi ayam dalam tepung bestari yg dibancuh dgn air...pastu golekkan atas tepung bestari sekali lg dan goreng hingga kekuningan(deep fry)

Parut mangga muda, carrot dan sedikit bawang besar

Sos
Plum sos
Sos tomato
Sos thai
Gula
Cili api potong
Air sikit

Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api (buh last sekali)...sukatan agak2 je.

Potong2 ayam gaul dgn mangga parut td...tuang sos atas ayam. Siap!!!

12 September, 2017

Pelajar hamil seks dengan 5 lelaki selama 8 hari. Seorang pelajar tingkatan lima yang sedang hamil tiga bulan dan kerap ponteng sekolah membongkar kegiatannya melakukan hubungan seks dengan lima lelaki dalam tempoh lapan hari antara 30 Ogos lalu sehingga 7 September lalu.


Ketua Polis Bachok, Deputi Superintendan Nik Aminuddin Raja Abdullah berkata, kejadian berlaku di empat lokasi berasingan, tiga di Bachok, manakala satu di Kota Bharu, dua daripadanya berlaku tanpa kerelaan mangsa (pengadu).

“Pada jam 7.30 pagi, 30 Ogos lalu, teman lelaki pengadu juga rakan sekelasnya mengambil dia di sebuah sekolah di Pengkalan Chepa, Kota Bharu dan membawanya ke rumah di Kampung Beris Kubur Besar, Bachok.

“Di situ, pengadu dan teman lelakinya melakukan hubungan seks sebelum lelaki terbabit meninggalkan remaja tersebut. Rakan teman lelaki itu pula membawa mangsa ke rumah seorang lagi rakan lelaki yang lain dan mengajaknya melakukan hubungan seks,” katanya.

Beliau berkata, pengadu melakukan seks tanpa kerelaannya sebelum datang seorang lagi rakan lelaki lain yang turut sama memaksa pengadu melakukan seks.

“Selesai kejadian, pengadu ditinggalkan oleh rakan teman lelakinya itu di sebuah kedai makan di Binjai dan menghubungi seorang rakan perempuan yang menghantarnya pulang ke rumah,” katanya.

Menurutnya, ketika pengadu berada di rumah, pengadu telah menerima panggilan telefon dari seorang lelaki tidak dikenali mengajaknya keluar dan mereka berjumpa serta menunggang motosikal ke Bachok sebelum menginap di sebuah hotel di daerah itu.

“Mereka melakukan hubungan seks dengan kerelaan pengadu. Selesai itu, pengadu ditinggalkan berhampiran lampu isyarat Tendong, Kota Bharu pada tengah malam pada 7 September lalu sebelum menghubungi seorang rakan lelaki yang menghantarnya ke sebuah hotel di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu.

“Di situ, pengadu berkenalan dengan seorang lelaki iaitu rakan kepada penjaga kaunter hotel sebelum melakukan hubungan seks dengan lelaki itu sebelum mereka menghantar pengadu pulang ke rumah pada pagi, 8 September lalu,” katanya.

Nik Aminuddin berkata, sebaik tiba di rumah, abang pengadu kemudian membawa pengadu ke balai polis untuk memaklumkan kepulangan adiknya berkait laporan polis Binjai.

“Sehubungan itu, polis sedang menjalankan siasatan dan menjejaki dua suspek yang memaksa pengadu melakukan hubungan seks. Kes diklasifikasikan sebagai rogol mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan.

“Pengadu pula dihantar ke Hospital Universiti Sains Malaysia untuk pemeriksaan dan didapati hamil 12 minggu,” katanya.

Sinar Harian
Semalam suami saya mintak resepi ayam bakar pasu dari saya.. tapi dia cakap dia kena bakar dalam oven je laa.. mana laa ada pasu atas kapal kan.. so ini lah hasil ayam yg suami saya buat nun jauh di tengah laut sana.. resepi yg sama mcm saya post.. cuma ianya hasil bakar menggunakan oven.. nampak sedap kan..


Resepi perap ayam bakar:

1 ekor ayam
9 ulas bawang putih
3 batang serai - kerat nipis2 dulu
2 inci kunyit hidup
2 tangkai daun ketumbar
2 sudi besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar madu
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil Lada sulah
1 sudu kecil cukup rasa maggi
Garam & gula secukup rasa

Kisar semua bahan diatas kecuali ayam.. bila dah kisar satukan dgn ayam.. gaul rata..perap ayam paling kurang 4 jam..kemudian boleh dibakar...boleh bakar dalam oven pada suhu 190c selama 1jam 15 minit atau sehingga ayam masak.

Kredit: Adnilsam Apat

Like & Share Senangnya Masak