Rasepi Pizza Mini Yang Mudah Untuk Bisnes Kecil Dari Rumah


Resepi pizza mini. Jom try!

BAHAN-BAHAN
- 250ml cawan air suam
- 1 peket yis mauripan
- 1sk gula
- 1sk susu pekat
- 4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1/4 sk garam
- 1 cawan majerin

CARA-CARA
1. Campurkan gula, susu pekat ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.

2. Dalam mangkuk Yang lain masukkan 4 cawan tepung gandum, majerin, garam, telur ke dalam mangkuk dan gaul sehingga menjadi serbuk roti.

3. Kemudian baru masukkan yis yang dah naik tuang sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat ditangan.

4. Bila doh dah tak melekat ditangan boleh tutup biar dalam 20 atau 30 minit untuk bagi doh naik 2x ganda.

5. Letak topping dan bakar pada suhu 190°C selama 20 minit.

TOPPING
* Tomato puri
* Vages campur
* Sosej
* cheese cheddar atau mozarella
* sos cili
* mayonis

Kredit: Natasha Jeffrey

Sila Periksa Kotak Suis Utama Anda Untuk Elak Litar Pintas

Buat pengetahuan semua, untuk mengelakkan kejadian litar pintas,ELCB yang berada dikotak suis utama (yang bila kilat kuat dia jatuh,pastu kita tolak naik semula keatas tu),benda itu adalah sangat penting untuk kita yang berada dirumah memeriksa sEbulan sekali.


Caranya ialah dgn menekan butang 'push to trip' disebelah punat automatik tersebut. Jika setelah ditekan butang 'push to trip' automatiknya jatuh bermakna ELCB anda dlm keadaan baik tetapi jika anda tekan 'push to trip' dan ELCB anda tidak jatuh,maka cepatlah menghubungi wireman untuk menukar yang baru.

Rumah anda dlm keadaan bahaya dan risiko kebakaran boleh berlaku. Peringatan bila tekan butang 'push to trip' rumah anda akan black out kerana bekalan elektrik telah diputuskan,jangan bimbang just tolak semula ke keatas dan bekalan elektrik anda akan kembali kepada sediakala.

ELCB- Earth Leakage Circuit Breaker

Sila rujuk video di pinted post pages ini jika hendak mengetahui cara menguji dengan lebih mudah.

Hubungi pihak kami jika terdapat sebarang kemusykilan/pertanyaan di inbox page ini. FAFIQ Electrical Service.

Resepi Chicken Mango In The House Viral Masam Manis

CHICKEN MANGO IN THE HOUSE😍😍😍
RESEPI..


Ayam..
Isi ayam bahagian peha/dada
Tepung goreng bestari
Minyak utk menggoreng

Cara
Panaskan minyak
Celup isi ayam dalam tepung bestari yg dibancuh dgn air...pastu golekkan atas tepung bestari sekali lg dan goreng hingga kekuningan(deep fry)

Parut mangga muda, carrot dan sedikit bawang besar

Sos
Plum sos
Sos tomato
Sos thai
Gula
Cili api potong
Air sikit

Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api (buh last sekali)...sukatan agak2 je.

Potong2 ayam gaul dgn mangga parut td...tuang sos atas ayam. Siap!!!

Naseb Malang Remaja Menjadi Habuan Seks Oleh Lelaki Yang Dijumpainya

Tags
Pelajar hamil seks dengan 5 lelaki selama 8 hari. Seorang pelajar tingkatan lima yang sedang hamil tiga bulan dan kerap ponteng sekolah membongkar kegiatannya melakukan hubungan seks dengan lima lelaki dalam tempoh lapan hari antara 30 Ogos lalu sehingga 7 September lalu.


Ketua Polis Bachok, Deputi Superintendan Nik Aminuddin Raja Abdullah berkata, kejadian berlaku di empat lokasi berasingan, tiga di Bachok, manakala satu di Kota Bharu, dua daripadanya berlaku tanpa kerelaan mangsa (pengadu).

“Pada jam 7.30 pagi, 30 Ogos lalu, teman lelaki pengadu juga rakan sekelasnya mengambil dia di sebuah sekolah di Pengkalan Chepa, Kota Bharu dan membawanya ke rumah di Kampung Beris Kubur Besar, Bachok.

“Di situ, pengadu dan teman lelakinya melakukan hubungan seks sebelum lelaki terbabit meninggalkan remaja tersebut. Rakan teman lelaki itu pula membawa mangsa ke rumah seorang lagi rakan lelaki yang lain dan mengajaknya melakukan hubungan seks,” katanya.

Beliau berkata, pengadu melakukan seks tanpa kerelaannya sebelum datang seorang lagi rakan lelaki lain yang turut sama memaksa pengadu melakukan seks.

“Selesai kejadian, pengadu ditinggalkan oleh rakan teman lelakinya itu di sebuah kedai makan di Binjai dan menghubungi seorang rakan perempuan yang menghantarnya pulang ke rumah,” katanya.

Menurutnya, ketika pengadu berada di rumah, pengadu telah menerima panggilan telefon dari seorang lelaki tidak dikenali mengajaknya keluar dan mereka berjumpa serta menunggang motosikal ke Bachok sebelum menginap di sebuah hotel di daerah itu.

“Mereka melakukan hubungan seks dengan kerelaan pengadu. Selesai itu, pengadu ditinggalkan berhampiran lampu isyarat Tendong, Kota Bharu pada tengah malam pada 7 September lalu sebelum menghubungi seorang rakan lelaki yang menghantarnya ke sebuah hotel di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu.

“Di situ, pengadu berkenalan dengan seorang lelaki iaitu rakan kepada penjaga kaunter hotel sebelum melakukan hubungan seks dengan lelaki itu sebelum mereka menghantar pengadu pulang ke rumah pada pagi, 8 September lalu,” katanya.

Nik Aminuddin berkata, sebaik tiba di rumah, abang pengadu kemudian membawa pengadu ke balai polis untuk memaklumkan kepulangan adiknya berkait laporan polis Binjai.

“Sehubungan itu, polis sedang menjalankan siasatan dan menjejaki dua suspek yang memaksa pengadu melakukan hubungan seks. Kes diklasifikasikan sebagai rogol mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan.

“Pengadu pula dihantar ke Hospital Universiti Sains Malaysia untuk pemeriksaan dan didapati hamil 12 minggu,” katanya.

Sinar Harian

Resepi Perap Ayam Bakar Pasu Viral Tengah Hot Sekarang

Semalam suami saya mintak resepi ayam bakar pasu dari saya.. tapi dia cakap dia kena bakar dalam oven je laa.. mana laa ada pasu atas kapal kan.. so ini lah hasil ayam yg suami saya buat nun jauh di tengah laut sana.. resepi yg sama mcm saya post.. cuma ianya hasil bakar menggunakan oven.. nampak sedap kan..


Resepi perap ayam bakar:

1 ekor ayam
9 ulas bawang putih
3 batang serai - kerat nipis2 dulu
2 inci kunyit hidup
2 tangkai daun ketumbar
2 sudi besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar madu
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil Lada sulah
1 sudu kecil cukup rasa maggi
Garam & gula secukup rasa

Kisar semua bahan diatas kecuali ayam.. bila dah kisar satukan dgn ayam.. gaul rata..perap ayam paling kurang 4 jam..kemudian boleh dibakar...boleh bakar dalam oven pada suhu 190c selama 1jam 15 minit atau sehingga ayam masak.

Kredit: Adnilsam Apat

Like & Share Senangnya Masak

Remaja 13Tahun Diliwat 3 Kali Sehari Oleh Ayah Kandungnya Sendiri

Tags
PUTRAJAYA - Tidak selayaknya bergelar bapa! Agen unit amanah tanpa teragak- agak mengaku meliwat anaknya sehingga terkeluar najis.

Lebih mengejutkan lagi, dia juga mengaku melakukan perbuatan itu kali pertama di sebuah hotel ketika mengadakan umrah di tanah suci Makkah, semasa mangsa berumur 13 tahun, dua tahun lalu.


Setiap kali diperlakukan perbuatan itu, mangsa menepis tangan bapa durjana tersebut.

Apabila melawan, mangsa ditolak, diheret dan ditindih tanpa belas ehsan.

Perbuatan keji itu dilakukan tiga kali sehari hampir setiap hari bermula Januari lalu sehingga dia ditangkap 26 Julai lepas.

Mangsa dikawal ketat oleh lelaki itu. Pergaulan dan pergerakan sentiasa dipantau. Dia dihantar dan dijemput dari sekolah olehnya.

Menurut guru kelas, prestasi pelajar berkenaan lemah dan mangsa sering bersendirian di sekolah.

Mangsa tiada daya untuk mengadu serangan seksual itu kerana takut, bimbang dimarahi dan tidak dipercayai.

Namun, akhirnya remaja itu menemui kekuatan selepas bapanya menyuarakan hasrat untuk mengambil dua lagi adik perempuan yang dibawah jagaan ibunya tinggal bersama mereka.

Tidak rela apa yang berlaku ke atas diri terjadi kepada adik-adiknya, dia kemudiannya mengadu kepada ibunya pada 25 Julai ketika berada di rumah wanita itu.

Pendedahan itu mengejutkan ibu mangsa sebelum laporan polis dibuat.

Kesemua fakta ini dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nordalina Ali dan diakui lelaki itu.

AKAN MENYUSUL

Kemaluan Suami Diseksa Kejam Oleh Isteri Kerana Cepat Kalah

Tags
Isteri Tak Puas Di Ranjang, Kemaluan Suami Disapu Balm

SELALU kita dengar suami yang pukul isteri kalau kemahuannya di ranjang tidak dipenuhi. Kali ini, si isteri pula yang bertindak demikian.


Seorang lelaki terpaksa dikejarkan ke hospital apabila kemaluannya disapu dengan Balm oleh isterinya. Kejadian dilaporkan berlaku di Medan, Indonesia.

Lelaki yang dikenali sebagai Daud itu menyatakan isterinya yang tidak pernah puas di ranjang menyebabkan dirinya diperlakukan sebegitu.

Pasangan yang baru berkahwin selama setahun ini mengalami masalah apabila Daud disahkan mati pucuk. Hal ini menyebabkan isterinya itu kecewa.

Akibat berang, si isteri telah menyapukan Balm pada bahagian sulit suaminya ketika Daud sedang tidur. Itu sebagai untuk membalas dendam kerana kepuasannya tidak dipenuhi.

Menurut lelaki berusia 35 tahun ini, dia sudah berusaha untuk menyembuhkan penyakit yang dialaminya sejak lima bulan lalu tetapi menemui jalan buntu.

Si isteri pula mahu mengugut cerai kerana kepuasannya tidak dipenuhi. Lebih mengejutkan lagi dia sanggup menyapu Balm pada kemaluan suaminya apabila keluhan dan ugutan cerai itu tidak dilayan.

Bukan itu sahaja, khabarnya si isteri ada memukul mangsa dengan batang penyapu dan menyebabkan kepala Daud cedera.

Walau bagaimanapun, suspek sudah ditahan reman oleh pihak polis Medan Tembung. Menurut suspek, perkahwinan mereka dirancang oleh kedua-dua orang tuanya.

“Saya minta cerai tapi suami tak mahu, sayang katanya.. buat apa sayang kalau tak pandai puaskan isteri.

“Saya ada niat mencari skandal, tapi saya tak sampai hati menipu suami,” katanya.

Pelik-pelik orang zaman sekarang ni. Bukan ke lagi bagus kalau hal rumah tangga dapat diselesaikan dengan baik.

Kecurangan pasangan disebabkan tiada kepuasan di ranjang boleh berlaku bila-bila masa.dapatkan khidmat nasihat atau bantuan.

Gigi Anak Rosak Kerana Susu Yang Terkumpul Ketika Tidur

KARIES BOTOL SUSU
macam mana boleh jadi?
Anak terlena dengan botol susu atau air manis dibiarkan di mulut.


So sepanjang masa anak tidur tu gigi atas biasa nya terendam sendu di dalam air manis/susu yang bertakung dalam mulut. Tak sempat nak telan, lena dulu.😬
Kemudian dengan faktor masa, gula, air liur, terjadi lah karies, disebabkan bakteria yang hadir kunjung tiba😌 KARIES yang korang selalu dengar dekat iklan colgate tu. Or bahasa senang nya, gigi rosak.

BIASA NYA GIGI YANG TERLIBAT IALAH GIGI ATAS HADAPAN. korang kan suka bahasa vavavoom so kami orang gigi panggil gigi incisor. Boleh google☺️

Dah jadi macam ni, mestilah parents nak tahu kesan dia kan?
1. Sakit
2. Susah nak kunyah makanan
3. Masalah pertuturan
4. Yang paling penting ialah masalah jiwaπŸ˜” confirm-confirm kena ejek kat sekolah. Korang sendiri pun kena kan time sekolah dulu? πŸ˜” tak pun korang pun join kutuk kawan rongak kan?😝 effect dia self esteem rendah lah. Sah-sah malu nak join contest bercerita kat sekolah sebab rongak.

Update 6.10pm
Soalan: kena cabut ke kalau macam ni?

Jawapan: tak kalau tak sakit. Bahagian pergigian sendiri tak galakkan cabut tambah-tambah kalau umur bawah 4tahun. Taknak cipta bad 1st dental experience , taknak patient trauma dengan rawatan gigi & klinik gigi. Gigi 'disimpan' sebagai space maintenance sehingga gigi kekal yang ganti tempat gigi buruk tu tumbuh.

Ya kalau sakit & bernanah. Sampai tak boleh tidur & buat apa- apa aktiviti. Parents pun join tak senang duduk bila anak merengek. Ya, kalau ganggu pertumbuhan gigi kekal. ( kes ni kena cabut cepat risau gigi baru, lari alignment 😬)

Jadi sekarang ni korang try dulu jadi hebat dengan tak biarkan botol kat mulut anak time tidur☺️ then macam biasa lah, gigi jangan lupa berus & pergi check up macam saya request dalam previous post. Tahu susah nak buat, cakap senang lah kan? Jadi jom kita buat sesama😘

kredit onwer

#kakgigi

Aduh..Tolonggg Doktor, Sakitnya!! Rintihan Pemuda Selepas Makan Jering Mentah

Kes ini berlaku ketika saya baru melaporkan diri ke hospital daerah. Ketika itu saya sedang bertugas on-call di Jabatan Kecemasan. Jam menunjukkan pukul 3 pagi, apabila seorang lelaki disorong masuk menggunakan kerusi roda.

"Aduh...doktor, tolong..sakitnya.." rintih pemuda tersebut sambil memegang perutnya.


Apabila diangkat ke stretcher, beliau baring dalam keadaan mengerekot. Beliau dalam kesakitan yang sangat.

Penolong Pegawai Perubatan dan Jururawat segera mendapatkan lelaki berkenaan, memasang jarum branulla di tangannya. Manakala saya, segera bertanyakan apa yang terjadi.

"Senak perut, doktor. Tiba-tiba sahaja sejak pukul 12 malam tadi. Rasa nak kencing, tapi tak boleh kencing!"

Sebaik sahaja lelaki tersebut bercakap, saya segera mengesyaki sesuati. Bau yang terbit dari mulutnya, adalah sejenis bau yang cukup hancing dan tajam.

Saya segera memulakan pemeriksaan. Apabila saya memeriksa bahagian pundi kencing beliau, ianya tidaklah terlalu cekang atau besar. Saya meminta Penolong Pegawai Perubatan untuk memasukkan tiub kencing, sedang saya meneruskan pemeriksaan.

Sebaik sahaja tiub kencing dimasukkan, air kencing bercampur darah keluar. Namun jumlahnya sedikit sahaja. Lelaki tersebut masih dalam kesakitan, lalu saya meminta agar ubat penahan sakit, IV Tramadol segera diberikan. Dalam tempoh beberapa minit, kesakitan lelaki tersebut pun berkurangan.

Sampel darah diambil, dan lelaki tersebut diletakkan di ruang pemerhatian. Saya meneruskan proses mendapatkan sejarah pesakit dengan bertanya kepadanya.

“Encik, ada makan apa-apa pada malam tadi?”

“Ya, doktor. Saya makan nasi bersama keluarga seperti biasa.”

“Ada makanan yang dibeli dari luar? Atau ulam-ulaman?” saya bertanya lagi.

“Makanan berlauk, tak ada pula. Cuma petang tadi memang saya ada ke pasar malam, membeli jering rebus untuk dijadikan ulam.” Ujar beliau.

Jawapan beliau membuatkan hati saya terdetak. Sangkaan saya tepat, rupanya. Namun saya mahu tunggu keputusan ujian darah terlebih dahulu.

Rawatan drip intravena segera diberikan. Lelaki tersebut tidak lagi dalam kesakitan, namun air kencingnya masih bercampur darah. Ultrasound buah pinggang dibuat, menunjukkan tiada batu karang meskipun kedua-dua buah pinggangnya sedikit bengkak.

Hampir setengah jam kemudian, keputusan ujian darah sudah siap. Seperti yang dijangka, fungsi buah pinggangnya merosot secara mendadak. Bacaan creatinine nya mencecah 400, sedangkan paras normal bagi orang sihat biasanya tidak melebihi 100.

“Encik, penyakit encik ini namanya Jering Nephropathy. Maksudnya, kegagalan buah pinggang yang disebabkan oleh pengambilan jering.”

Bundar mata lelaki tersebut tatkala saya memaklumkan kepadanya penyakit yang beliau hidapi.

“Dalam buah jering, ada sejenis bahan yang dinamakan djenkolic acid. Bahan ini, bersifat toksik kepada buah pinggang manusia. Adakalanya pesakit yang memakan jering terlalu banyak, terutamanya jering yang tidak direbus betul, akan mendapat masalah ini.”

Saya meneruskan penerangan. Beliau mengangguk, tanda faham.
“Sekarang, fungsi buah pinggang encik agak terjejas. Kita akan mulakan rawatan awal, iaitu IV Drip bagi memastikan buahpinggang encik terus berfungsi dan saki baki Djenkolic Acid dalam darah encik dapat keluar melalui air kencing.

“Namun, kita akan terus pantau keadaan encik didalam wad. Sekiranya dengan rawatan yang kita berikan ini pun fungsi buah pinggang encik tidak bertambah baik, atau bertambah lebih buruk, encik mungkin terpaksa dirujuk ke hospital besar. Kita khuatir encik mungkin memerlukan prosedur pembedahan atau dialisis untuk menyelamatkan fungsi buah pinggang.”

Penjelasan panjang lebar saya membuatkan pesakit tersebut termenung. Setelah berbincang dengan ahli keluarga, lelaki tersebut bersetuju dimasukkan ke wad untuk tujuan rawatan dan pemantauan.
Ini adalah kali keempat saya menjumpai kes Jering Nephropathy. Tiga kali sebelumnya, adalah ketika saya menjalani latihan siswazah di hospital besar.

Kes jering nephropathy, atau djenkolism, tidak banyak terdapat didalam buku-buku teks perubatan. Ini kerana kejadian ini jarang berlaku (low incidence), dan hanya berlaku di kawasan Asia Tenggara. Agaknya disebabkan adat dan budaya penduduk kita yang biasa menjadikan jering sebagai makanan ulaman.

Namun, penyakit jering nephropathy ini, selain menyebabkan kesakitan yang teruk ia juga boleh membahayakan nyawa. Menurut sebuah literature review oleh Bunawan et al (2014), daripada 96 kes Jering Nephropathy yang dilaporkan oleh jurnal-jurnal perubatan, empat daripadanya meninggal dunia akibat kegagalan fungsi buah pinggang.

Majoriti pesakit akan sembuh dengan rawatan hidrasi IV Drip, namun terdapat kes yang mana memerlukan rawatan pembedahan. Dalam sebuah laporan kes oleh Wong JS et al (2007) di Hospital Umum Sarawak, pesakit terpaksa melalui sebuah prosedur “stenting” ke kedua-dua buah pinggangnya.

Apabila “stent” dimasukkan, didapati terdapat bahan berupa jeli berwarna seperti sos menyumbat salur ureter pesakit. Hanya setelah stent dimasukkan, barulah pesakit dapat kencing semula dan fungsi buah pinggang pesakit bertambah pulih.

Sebenarnya sebelum kes Jering Nephropathy dilaporkan didalam jurnal-jurnal perubatan, orang-orang tua kita sudah lama mengenalpasti penyakit ini yang disebut sebagai “terkepit jering”. Ini kerana berdasarkan pemerhatian mereka, terdapat individu yang sakit bagaikan dikepit setelah memakan jering.

Dari situlah lahirnya petua orang tua-tua, bahawa jering perlu direbus sehingga berjam-jam lamanya sebelum dimakan. Ada yang menasihatkan untuk direbus dengan pelbagai bahan seperti daun kunyit, akar pokok kelapa, bahkan abu dapur, paku dan rantai basikal!

Keberkesanan dan keselamatan bahan-bahan yang dicampurkan ini agak sedikit meragukan, namun kita memahami rasionalnya adalah untuk menyahneutralkan djenkolic acid yang terdapat dalam biji jering tersebut.

Apapun, nasihat dan saranan saya kepada mereka yang gemar memakan jering,

1. Elakkan dari memilih jering yang tua, kerana jering yang tua berkemungkinan mengandungi kepekatan djenkolic acid yang lebih tinggi.

2. Elakkan dari memakan jering yang mentah.

3. Elakkan memakan jering dalam kuantiti yang besar.

4. Pesakit yang mengalami masalah buah pinggang kronik, tidak dibenarkan memakan jering.

5. Banyakkan meminum air setelah memakan jering.

6. Jika berlaku sakit perut atau kencing berdarah, dapatkan rawatan di hospital segera.



“Ha, encik, apa khabar hari ini?

Saya menyapa lelaki berkenaan yang sedang berehat. Hari tersebut adalah hari keempat beliau di wad. Alhamdulillah, paras creatinine beliau sudah turun ke normal, menandakan buah pinggang beliau telah bertambah baik. Beliau juga sudah tidak perlu memakai beg kencing dan air kencingnya juga sudah tidak bercampur darah.

“Alhamdulillah, bertambah baik! Terima kasih banyak-banyak, doktor.” jawab beliau kesengihan.

“Nak makan lagi jering lepas ni, encik?” saya cuba bergurau. Beliau tertawa sambil berkata,

“Eh mestilah doktor, kalau dah minat, ulam jering cicah cabai tak boleh tinggal!”

Lantas kami sama-sama ketawa.

Dr. Mohd Syamirulah Rahim,
Pegawai Perubatan
http://facebook.com/dr.syamirul

Artikel ini diterbitkan di Majalah iSihat Ogos 2017.
Sumber gambar dari Google.

Resepi Ayam Gunting Uncle Bob Menjilat Jari

Resipi Ayam Gunting Uncle Bob
Bahan-bahan :


Dada ayam (Dihiris nipis)
1 cawan tepung goreng Adabi
½ cawan serbuk roti (warna putih)
1 biji telur
Sedikit serbuk cili
Sedikit serbuk lada putih
Minyak masak

Cara-cara Penyediaan:

1) Cuci dan toskan ayam. Satukan serbuk roti & tepung goreng Adabi dalam pinggan.

2)Lumurkan ayam dalam adunan tepung. Kemudian, celup ke dalam telur. Sekali lagi gaulkan ayam tadi ke dalam adunan tepung.

3) Gorengkan ayam di dalam minyak yang banyak. Pastikan minyak betul-betul panas. Goreng ayam hingga masak. Angkat dan toskan.

4) Taburkan serbuk lada putih berperisa & serbuk cili. Ikut selera masing2 sama ada nak pedas ataupun tidak.

5) Akhir sekali, guntingkan ayam mengikut citarasa anda. Sedia untuk dihidangkan.

Memang terlagi-lagi bila makan ayam gunting Uncle Bob ni.

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih.

Aiskrim HomeMade Mudah dan Murah Bagi Peniaga Yang Ingin Pelbagaikan

Pada mereka yg nak resepi tadi.. Ni sy share ..
Aiskrim Homemade


1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin air(sukat guna tin susu tu jgk)
1 sdbesar tpg jagung..
Semua ni didihkan n sentiasa kacau tau
Sejukkkan dulu..
Baru letakkan 1sdbesar ovallate dan 1sdkecil esen vanila
Mixerkan bhn ni tahap max mgkin dlm 30 min atau sampai gebu..
Nak tahu gebu ke x.. Bhn jadi 2x ganda dari asal..
Bila dah gebu.. Letakkan perisa yg uolls suka..
Bekukan semalaman

Slmt mencuba

Kredit resepi ini kepada zamzuraini mat akhir via masak apa hari ni

Resepi Kuih Ketayap Hipster Polkadot Untuk Bisnes Viral

Resipi Kuih Ketayap Comel Yang Sedapp
Bahan untuk inti:


1/2 biji kelapa parut
1/4 cawan gula melaka
1/4 cawan gula pasir
2-3 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam

Bahan untuk kulit:

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan sederhana cair, anggaran dari 1/3 biji kelapa
1 biji telur
4-5 helai daun pandan
1 sudu kecil garam
2-3 titik pewarna hijau (optional)

Cara-cara untuk inti:

Masukkan kelapa parut, air, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan di dalam kuali.
Masak di atas api yg perlahan, kacau sehingga sebati dan sedikit kering. Sejukkan.

Cara-cara untuk kulit:

Kisar 1/3 biji kelapa parut bersama daun pandan, dengan anggaran air supaya menghasilkan 2 cawan santan. Perah dan tapis.
Bancuh santan bersama tepung gandum, garam, telur dan beberapa titik perwarna jika mahu, supaya kulit menjadi lebih hijau.
Kacau sebati menggunakan whisk dan kemudian tapis supaya tiada ketulan. Bancuhan tepung sepatutnya menjadi sedikit cair.
Panaskan kuali yg di griskan dengan sedikit minyak.
Tuang satu senduk bancuhan tepung dan ratakan dengan memusingkan kuali ke kiri dan ke kanan supaya mendapat bentuk bulat. Ratakan bahagian atas menggunakan sudip jika perlu.
Anggran 3-4 minit di atas kuali.
Angkat dan gulung bersama inti yg sudah disejukkan.

Share dan tag kwn2

Resepi Ayam Bakar Ala Nandos Rm1 Sahaja

Tags

RESEPI AYAM BAKAR ALA "NANDOS" SEDAP

Bahan-Bahan:
1.Ayam bahagian kepak atau paha 2kg
2.Sos tomato 240g
3.Sos cili 240g
4.Gula 120g
5.Garam 2 sudu mkn
6.Serbuk lada hitam 2 sudu mkn
7. Serbuk paprika 4 sudu mkn (atau lebih )
8. Bawang putih tumbuk lumat 2 sudu mkn (atau lebih)
9. Majerin 120g

Cara-cara:
1. Dlm periuk...masuk majerin bawang putih
2. Sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam, serbuk paprik, garam, dan gula letak atas api guna api perlahan.
3. Kacau sehingga mendidih.
4. Dah masak tutup api...sejukkan.
5. Gaul bersama ayam yg kita sedia tadi gaul lebih kurang 10 minit biar rata...
6. Tutup dengan plastik simpan dlm peti ais selama 1 malam.
7. Kemudian bakar dlm oven dgn suhu 180'C selama 1 jam. Selepas 30 minit pertama terbalikkan.

Isteri Stress Melayan Anak Di Rumah, Tolak Troli Di Pasaraya Adalah Ubatnya

Kadangkala isteri saya minta izin nak pergi beli barang dapur di pasaraya

Saya kata wasap sahaja list nanti saya keluar belikan. Lagi senang. Dia tak letih.

Tapi tidak lama kemudian, saya fikir balik. Saya izinkan dia keluar pergi beli barang sendiri.


Maka keluarlah dia dengan anak sulung bersama. Tolak troli pasaraya beli barang. Anak yang nombor dua saya jaga di rumah.

Tidak berapa lama kemudian dia balik dengan wajah senyum sampai telinga. Bawa balik barang-barang dapur yang memang saya biasa beli. Bawang , biskut, telur dan lain-lain.

Katanya, seronok dapat keluar beli-beli barang. Dapat tolak troli dalam pasaraya tu hilangkan stress.


Begitulah isteri kita para suami sekalian. Kadangkala kita kena raikan sifat mereka ini.

Jadi isteri dengan anak-anak yang masih kecil sungguh meletihkan. Letih fizikal dan mental serta emosi.

Maka kitalah para suami kena sentiasa menyokong. Kalau kita balik rumah asyik mengadap handphone dan laptop sahaja lepas tu berfikiran kerja rumah dan anak ini kerja isteri kita, itu sangatlah silap.

Letih macam mana pun kita kerja di pejabat, tak akan sama letih isteri kita mengurus anak-anak kecil di rumah. Tu belum termasuk nak basuh baju, memasak, sapu sampah dan lain-lain lagi.

Pernah saya jaga 2 orang anak(seorang umur dekat dua tahun dan seorang lagi 3 bulan) di rumah. Isteri kena ke sekolah. Balik tengahari.

Penat dia tak terkata la. Sorang nak susu, sorang nak kena mandikan, nak makan la, nak dukung la. Exausted!

Maka begitulah isteri kita hadapi.

Jadi kalau kita para suami jenis tak buat kerja rumah di rumah. Tak suka bagi ruang pada isteri untuk dia raikan diri dia.

Anda jangan pelik jika isteri anda berperangai kasar dengan anda. Sebab dia ibarat gunung berapi yang nak meletup. Stress dan serabut dia tu ditahan-tahan.Hihi

So para suami anda kena letak mindset ni:

1. Sepenat mana kerja kita dia pejabat. Takkan dapat lawan penat isteri mengurus anak-anak dan rumah. Sebab mereka tiada office hour macam kita.Mereka kerja every hour.

2. Kena bagi 'me time' untuk isteri kita. Sekali sekala bawa gi shopping. Biar dia je beli barang dapur. Kita bagi duit.

3. Tiada istilah tolong isteri buat kerja rumah. Tapi yang betul adalah memang kita 'sedang buat kerja kita'.kita basuh pinggan mangkuk tu sebab memang kita dah guna untuk makan. Kita basuh dan sidai baju sebab memang kita yang pakai baju tu. Kita urus anak sebab tu anak kita.

4.Isteri kita buka robot. Jadi banyakkan komunikasi dengan dia. Tidak perlu bagi cadangan penyelesaian sangat pun apa yang mereka cakapkan. Cukup jadi pendengar tanda kita prihatin dan sokong dia.

Sekadar perkongsian. Saya pun sedang belajar-belajar jadi suami mithali. Banyak juga silap. Semoga bermanfaat.

Resepi Mee Goreng Basah Viral Meletops

Resepi Mee Goreng Basah Sedap Meletops dan mudah!


Bahan bahan:

500 gram mee kuning
100 gram isi sotong& udang - potong kecil
2 biji telur - pukul rata
1 biji buah tomato - potong kasar
3-4 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang merah - hiris halus
1 sudu besar cili kisar - guna 2 jika suka pedas
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap pekat
Garam
1 sudu besar gula - letak 1/2 sudu jer
Minyak

Bahan tabur:

1 biji cili merah - hiris
Daun bawang
Limau nipis
Bawang goreng

Cara cara:

Tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi. Diikuti bawang merah. Masuk cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.

Masukkan isi ayam dan kacau sehingga ayam kecut sebelum dimasukkan 1 mangkuk air untuk memasakkan ayam.

Masukkan sos cili, sos tomato, kicap pekat dan buah tomato serta gula. Masukkan sawi dan kacau sehingga sedikit layu. Masukkan mee dan gaul sebati.

Ketepikan mee, tuangkan telur dan bila hampir masak, kacau rata telur sebelum dikacau bergaul rata dengan mee.

Mee sedia dihidangkan dengan limau nipis, daun bawang dan cili merah hiris serta bawang goreng.

Oleh: Azie Kitchen

Amaran: Susu Pekat Manis Hanyalah Gula Pekat Semata-Mata


Konspirasi Gula Di dalam Susu Pekat Manis

Disangka susu, rupanya Susu Pekat Manis adalah #konspirasigula semata mata!

Susu Pekat Manis di proses dengan menambah “dosa dosa” dari gula yang bertidak sebagai pengawet untuk memastikan ia tahan lama sehingga bertahun tahun lamanya sekiranya tidak di buka dari tin. Kandungan gula yang tinggi menyebabkan mikroorganisma di dalam susu MATI lalu mengekal tahap sterile susu tersebut. Kandungan gula di dalam satu tin Susu Pekat Manis boleh mencapai sehingga 45% manakala kandungan susu hanyalah 10%.

Masihkah anda ingat kepada satu iklan yang menggunakan Susu Pekat Manis dengan tagline “ Membesar Dengan Susu Cap X ?”

siaran Iklan yang di tayangkan pada tahun 90 an itu menunjukkan kanak kanak berebut minum “susu” berkenaan dengan membayangkan suasana yang aktif dan cergas.

Menggunakan tagline "Minuman Yang di Percayai Turun Temurun", bermakna sudah turun temurun kita tertipu!

Pada ketika itu (malah kini), ada ibu bapa membancuh Susu Pekat Manis di dalam botol susu dan di beri kepada anak anak sebagai penganti kepada susu tepung.

Seperti mana produk #konspirasigula yang lain, produk Susu Pekat Manis juga di war warkan dengan slogan Rendah Lemak, Mengandungi Vitamin D,Vitamin A, Vitamin B, Lebih Calcium, Extra 25% dan lain lain lagi bagi menarik pengguna.

-------------------------------------------------------
Adakah Anda Pengguna Tegar Susu Pekat Manis? Fikirkan Semula..

Penggunaan susu pekat manis di Malaysia adalah LUAR BIASA. Susu Pekat Manis di gunakan secara berleluasa sebagai pemanis minuman seperti teh Tarik, air bandung, kopi,minuman perisa coklat dan sebagainya. Selain itu ia juga sering di gunakan dalam kuih muih, kek, ABC, Cendol dan sebagainya.

Kajian membuktikan bahawa penggunaan Susu Pekat Manis didalam MINUMAN merupakan antara penyumbang utama kepada penggunaan gula tambahan berlebihan pada setiap hari. Data dari 2003 Malaysian Adult Nutrition Survey (MANS) menunjukkan masyarakat Malaysia mengambil 30 gram ( 3 sudu) SUSU PEKAT MANIS setiap hari bersamaan dengan 16 gram gula.

Tidak cukup dengan itu, bagi menambah rasa manis dalam minuman, rakyat Malaysia juga telah menambah 21 gram (4 sudu) gula menjadikan jumlah pengambilan gula tambahan hanya di dalam minuman sebanyak 37 gram.

Mengikut pecahan kaum, MELAYU merupakan pengguna tertinggi gula termasuk susu pekat manis berbanding kaum India dan Cina.
-----------------------------------------------------------
Teh Tarik Sebagai BONEKA #KONSPIRASIGULA?

Teh Tarik telah menjadi salah satu ikon bagi minuman di Malaysia. Minuman kegemaran rakyat Malaysia ini tanpa disedari telah menjadi boneka kepada #konspirasigula.

Menurut pakar diet, Institut Kesihatan Umum, Kementerian kesihatan Malaysia (KKM), Noor Safiza Mohammad Nor
Daripada sumbangan kalori, segelas kecil teh tarik (180ml) yang menggunakan empat sudu makan susu pekat manis akan membekalkan sebanyak 140 kilokalori tenaga, protein dan lemak,''

Tahukah anda, nilai kalori tersebut menyamai kandungan gula di dalam minuman berkarbonat. Mengantikan susu segar sebagai bahan ganti kepada Susu pekat manis mungkin merupakan alternative yang lebih baik bagi menikmati Teh Tarik Kegemaran rakyat Malaysia.

-----------------------------------------------------


Ingat Susu Pekat Manis, Ingat Diabetes dan Komplikaisnya

Secara ringkasnya, pengambilan gula berlebihan telah menyebabkan kegemukan atau obesiti kalangan rakyat Malaysia. Pada tahun 2015, hampir separuh rakyat Malaysia mengalami maslaah kegemukan dan ini akan mengundang penyakit kronik lain seperti kencing Manis, darah tinggi dan penyakit jantung .

Menurut kajian pada 2013 Malaysia mempunyai kadar obesiti paling tinggi di Asia dengan 44 peratus lelaki dan 49 peratus wanita.

Tahukah anda 4% sehingga 7% pesakit kencing manis di Malaysia menderita kaki atau jari yang telah di potong akibat komplikasi kencing manis.

Pada sesiapa yang pernah melihat dan menghidu bau dari kaki Diabetic Foot Ulcer pasti akan ingat bau tersebut selama lamanya.

Oleh itu, ingat Susu Pekat Manis,
Ingats Diabetes dan Komplikasinya.


Mesej dari Public Health Malaysia

Rujukan
1. Maria Sofia V Amarra,Geok Lin Khor, Pauline Chan. Malaysia Added Sugar Intake. Asia Pac J Clin Nutr 2016;25(2):227-240.
2. http://www.milkingredients.ca/index-eng.php?id=193
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Condensed_milk
4. Teh tarik sedap tapi mudarat http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0220&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_04.htm
5. http://www.livestrong.com/article/267787-sweetened-condensed-milk-nutrition-information/
6. http://www.diabetes.org.my/article.php?aid=943

Tonton iklan susu pekat manis pada tahun 80 an
https://www.youtube.com/watch?v=DaAHertJCEM
https://www.youtube.com/watch?v=AkDMzBLprlU
https://www.youtube.com/watch?v=lbKgc2sWyfM
https://www.youtube.com/watch?v=fe5K3Vt-Lic

Cara Betul Mengajar Anak Supaya Anak Tidak Meraung Bila Melihat Mainan

Tags

Firash ni mmg dr kecik lg kami didik dia klu nmpak mainan kt mana² toyshop, kedai DIY, kat kaki lima dia akn tgk je sambik kata umi, ni orang punya kan. Pernah kami lalu depan kaki lima, ada sorang makcik ni main² kan keta control depan dia, pastu kata adik nak ni tak? Si firash ni tgk muka umi dan kata umi, yg tu org punya kan. Hahhahaa

Sbb masa dia kecik dlu(masa tu dh faham apa yg kita bgthu) bila dia nmpak bnyak toys kt kedai, dia kata nakk, daddy akan terus cakap tu orang punya, tak boleh ambik.

Kalau kami nampak dia nak sgt benda tu (dia x mengamok guling² tp mata dia mcm berair, muka nampak frust) so kami faham la yg dia nak sgt² benda tu especially geng² giant truck mcm excavator, bulldozer, dump truck,daddy akan belikan TAPII bukan beli depan mata dia,bukan dia yg pegang dan bwk mainan tu ke kaunter. Kalau dia kata nak book, barulah kami izinkan dia bawak sndiri buku tu ke kaunter. Kami lg suka belikan buku sebenarnya.

Umi akn alihkan pandangan dia ke tempat lain dan daddy yg akn ambik mainan tu and bayarkan. Bila mainan tu dh ada dlm plastik, dia takkan perasan yg tu toys yg dia nak. Bila dh smpai rumah, mainan tu akan kami letak depan tv atau atas meja (tempat yg dia senang nak nmpak).mula lah buat muka sengih manis macam nak jilat jeee muka manis tu.Mak mertua ninnie yg ajar petua ni. Klu nak beli mainan kt anak, jgn beli depan mata dia. Klu tak nnti dia akn terbiasa bila nmpak je toys, nak time tu jgk. Klu xdapat ngamuk dalam kedai tu jgk. Budak² kannn.bukan dia tahu barang tu mahal ke murah. Nak² hrga toys skarang mahal kot, takkan tiap kali lalu kedai mainann kita nk kena belikan.

Smpai la sekarang Firash xde nak ngamuk²,merajuk bila nmpak toys banyak² kt kedai. Semalam bawak dia dan Raisya masuk DIY. si adik pegang patung barbie.boleh plk si firash ni jerit kat adik, "adikkkkk, tak boleh ambik, yg tu orang punya!! Smpai menangis² adik dia marah mcm tu (si firash ni mmg bajet abanggg kawasan sgt bila adik dia buat salah).
Hehe sekian untuk hari ni. Lain orang lain caranya.ini cara umi utk elakkan anak tantrum in public. Alhamdulillah cara ni masih berkesan utk anak kami setakat ni.

Kat Raisya pun kami buat jgk cara ni. Tp dia xfaham sgt lg. Dia suka ikut kepala dia je sbb kecik lg kot hahhaa. Guling sana guling sini tu mmg hobi dia. Bukan sbb nak barang, tp dia xsuka org dukung atau pegang dia masa berjalan. Tapi mmg bajet diva kot nak jalan sndiri nak bebas. Haha. Hat tu mmg xleh nak buat apa dah. Mata kita kena perhatikannn je mana dia nak pegi πŸ˜‚

Kdt : Ninnie Kiddielove

Masalah Ketagih Onani, Gadis 21 Tahun Gelisah Setiap Hari.

Tags

gambar sekadar hiasan
Saya gadis berusia 21 tahun. Belum berkahwin.
Saya ada masalah selalu beronani atau melancap dengan menggunakan jari untuk merangsang bahagian klitoris saya tanpa memasukkannya. Bermakna saya masih dara. Sejak umur 14 tahun saya start beronani.

Umur 15 saya bercinta dengan seorang senior di sekolah saya. Dia mengajar saya cara main ringan2 dan saya turutkan sebab saya teringin merasai nikmat seks. Tapi sekadar ringan2 sahaja tak melibatkan penetration. Sejak tu, saya selalu tukar2 boyfriend dan selalu main ringan2.

Bulan 12 Tahun lepas, saya dah terlanjur dengan boyfriend saya. Kali pertama saya merasai nikmat seks. Kami ulangi perbuatan tu banyak kali tapi saya tak puas. Lepas dia pancut, saya mesti akan main klitoris sampai saya puas.

Baru2 ni, saya dah bertaubat. Saya nak ubah diri saya. Saya dah start pakai tudung, baju lengan panjang, seluar longgar. Dan saya akan berkahwin dengan lelaki yang dah ragut dara saya tu. Cuma masih kumpul wang sikit2 memandangkan kami berdua masih belajar.

Jadi,soalan saya disini. apakah cara untuk mengelakkan diri daripada melancap? Boleh dikatakan sehari 4-5 kali saya akan melancap. Time period pun saya melancap. Walaupun saya dah bertaubat, saya tak boleh tahan. Tergedik2 rasanya kalau tak melancap.

Lagi2 lepas saya dah tiada dara. Saya rasa nafsu saya semakin menjadi2..tolong saya warga krt.saya nak berubah..apa petua nak elakkan melancap?

*gambar sekadar hiasan

Baru Berehat Sekejap, Kaki Berdarah Teruk Tanpa Sedar

Tags

Seorang remaja Australia, Sam Kanizay mengalami pendarahan tanpa henti di bahagian kaki setelah merendamkan kakinya di laut Dendy Street Beach, Brighton.
.
Niat beliau yang ingin menyejukkan badan selepas latihan bola sepak bertukar menjadi mimpi ngeri setelah kakinya berdarah tanpa henti sehingga dikejarkan ke hospital.


Apa puncanya? Kutu laut pemakan daging. Atau dikenali sebagai Sea Lice. Fuh. Ngeri beb. Utk pengetahuan korang, kat Malaysia pun ade, soo... Hati2 yer kuak lentang kat laut tu.

Pesanan Buat Para Wanita, Jangan Tersilap Memilih Lelaki Begini Sebagai Kekasih

Tags
Lelaki Tidak Serius.

"Awak, awak serius ke nak kahwin dengan saya?"

"Kalau ada jodoh, ada la. Kalau tak de nak buat macam mana?"


Akan ada lelaki yang tidak merancang untuk berkahwin dalam masa terdekat tetapi menjalinkan hubungan cinta dengan seorang perempuan sekadar suka-suka dan mengisi kesepian di hati. Tengok semua kawan-kawan dia ada makwe, dia pun nak ada sama.

Dah tiga tahun bercinta pun masih tak serius lagi menuju ke alam rumah tangga. Lebih teruk lagi boleh cakap "ada jodoh, kahwin la kita."

Perempuan dah sayang kat kau, kau boleh pula cakap kalau ada jodoh ada la. Dah tiga tahun bercinta, kau bagi harapan kat dia, kau ajak dia keluar dating boleh lagi cakap macam tu?

Kaum perempuan ni, malas nak start balik. Dia setia je dengan kau, tapi kau buat tak kisah pulak. Kalau kau tak ada niat nak kahwin dengan dia tak payah la nak beri harapan atau ajak dia bercinta dulu. Simple.

Dah bercinta lama-lama bila dah rasa boring, mula la nak minta putus. Bagi alasan "awak terlalu baik untuk saya la", "saya tak sempurna", "saya tak bersedia jadi suami la". Macam bangang.

Kesian lah duk buang duit, buang masa, buat dosa kalau tidak bercita-cita nak kahwin dalam masa terdekat kan. Kalau muda lagi takpe la, ini nak masuk umur 30 tahun pun kata tak bersedia lagi. Tak cukup simpanan wang lagi. Kesian la ke makwe kau. Jika dia duk tunggu kau bersedia, alih-alih kau tak jadi kahwin dengan dia macam mana?

Sekurang-kurangnya masuk meminang dulu. Biarlah ada ikatan. Usaha ke arah perkahwinan itu kena ada. Ini tiap minggu ajak keluar, makwe kau suruh masuk meminang taknak. Suruh datang jumpa keluarga terus menggelupur sawan pula. Kakakaka.

Kau usaha la. Perempuan ni tak kisah pun nak kumpul duit hantaran sama-sama. Masa bercinta kemain caring. Dah dapat terus dingin dan langsung tak merancang untuk berkahwin.

Lain lah kalau putus cinta sebab bukan jodoh. Kau jangan sengaja nak main-mainkan hati dan perasaan orang. Jangan sampai makwe kau dah fed up dengan kau, cari calon lain. Masa tu mula la kau merayu nak dia balik.

Kalau tak serius lepas tu tak sempat simpan duit belanja kahwin. Akhirnya pinjam bank RM20K. Lepas tu? Kau fikirlah sendiri.

Perancangan kena ada. Kahwin mudah, tapi janganlah kau ambil mudah. Lepas kahwin kena rancang juga. Kena fikir juga perancangan keluarga kau.

***

Kalau kau dah berkenan dengan seseorang tu atau dah lama bercinta cepat-cepatlah berkahwin. Jangan buang masa dengan bercinta tapi akhirnya tidak ke mana.

Sekurang-kurangnya bila kau dah mula menjalinkan hubungan dengan seseorang tu, biarlah ada niat untuk berkahwin bukannya sekadar suka-suka. Kalau saja nak suka-suka baik tak payah. Faham?

Lelaki yang bakal jadi ketua keluarga. Kau lah patut berusaha ke arah menjadikan perempuan yang kau suka jadi yang halal. Jangan teruskan bagi harapan palsu. Jangan teruskan menabur janji manis. Jangan terus membiarkan makwe kau menanti dan terus menanti.

Yang tengah bercinta tu, gua doakan urusan perkahwinan korang dipermudahkan. Allah pasti akan mempermudahkan urusan yang baik. Buatlah majlis setakat yang mampu.

Jangan sebab nak majlis kahwin yang grand, kau tangguhkan perkahwinan. Rugi bercinta lama-lama.

Jadi, fikir-fikirkanlah apa yang perlu kau buat lepas ni. Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama dia diambil orang. Baru padan muka kau. Kah3!

Copy&paste dari fb amir shahir

Sayang Nak Makan Ape? Antara Soalan Maut Yang Tidak Boleh Diutarakan Kepada Isteri


Dalam kereta selepas mengambil isteri di tempat kerja, saya mengemukakan beberapa pilihan.

"Sayang, sempat ke nak masak atau kita tapau je atau makan kat kedai?", saya senaraikan pilihan-pilihan yang ada dengan harapan isteri akan mudah memilih.

"Abang boleh tak kita gerak dulu menghala ke rumah. Nanti kalau tak sempat baru kita decide. Maghrib 7.30 kan? Tapi kalau boleh orang nak masak", isteri tak buat pun pilihan dan saya perlu cepat membuat pelan kontigensi yang ada.

Jam menunjukkan pukul 7 petang. Saya lihat isteri tersenguk-senguk menahan mengantuk. Saya memahami bebanan tugas dia hari ini.

"Sayang, abang rasa tak sempat pun sayang nak masak. So kita nak berhenti Giant atau pasar malam?", saya pandang pada isteri.

Tiada jawapan.

"Sayang, kita berhenti pasar malam. Beli je makanan untuk berbuka, lepas tu kita beli sayur dan ikan siap-siap", saya membuat keputusan bagi pihak isteri.

Isteri setuju.

"Sayang nak makan ape?", Gulp. Saya rasa soalan tu pun tak perlu saya tanya dan wajar saya tarik balik 😬.

"Abang beli nasi dagang dan untuk sayang nasi kerabu ok? Nak sayur lebih dan tak nak budu kan", isteri mengangguk-angguk.

Moral of the story.
+ Suami perlu menjadi pembuat keputusan paling dominan.
+ Isteri biasanya mempunyai pilihan yang banyak sehinggakan dia tak tahu nak buat keputusan πŸ˜….
+ Isteri biasanya watak berkorban. Dia bercita-cita nak masak banyak lauk tetapi dia lupa dia bukan superwoman yang boleh buat banyak perkara dalam masa 15 minit.

Situasi ini mengingatkan saya akan pesanan seorang sahabat, "Isteri kita biasanya akan suka berkorban dan diaorang sangat hargai jika suami sedar yang dia telah berkorban. Tapi satu je, harga untuk sebuah pengorbanan tu adalah kesetiaan"

Kesan Rokok Pada Gigi, Bayangkan Jika Melekat Pada Saluran Pernafasan, Paru Paru

Tags

"Awak pernah merokok tak?"

"Tak.." dengan yakin menjawab.

"Betul ke? Ni ada hitam-hitam ni.."

"Owh.. Itu dulu. Dah lama berhenti." pulak.

"Bila berhenti?"

"Tahun lepas.."

"Owh.. Ya ke? Habis tu mulut awak ada bau asap rokok ni kenapa?"

Hmm kan dah tersipu-sipu senyum malu.

Tingkatan satu.. Tingkatan dua dah pandai cakap bohong. Tapi jangan harap dapat tipu doktor gigi tau.

Ini sempat snap gigi atas je, sebab lupa nak snap gigi bawah. Padahal gigi bawah lagi teruk hitam-hitam dia. Tapi dah jadi bersih sebab dah 'ter'cuci dulu sebelum ambil gambar. Bukan niat tidak baik atau apa-apa. Sekadar memberi informasi kepada yang ingin tahu.

Cuba perhatikan, ini stain rokok yang melekat pada gigi. Bukan main susah nak hilang. Berus gigi pun takkan tanggal. Melainkan dapatkan rawatan di klinik. Cuci gigi. Itu pun lama nak hilangkan bagi bersih semua. Lepas cuci, bersih la sekejap gigi tu sehingga jumpa rokok yang seterusnya.

Cuba bayangkan, macamana pula kalau stain ni melekat pada paru-paru? Atau pada seluruh salur pernafasan? Makin lama makin tebal. Makin mengeras. Hilang sifat kenyal salur pernafasan. Ganggu paru-paru dalam berfungsi untuk kembang dan kempis. Lalu tak mampu bernafas. Macam mana rasanya tak dapat bernafas? Sakit tak?

Ini cuma sekadar gigi. Dan saya cuma minta bayangkan keadaan paru-paru. Belum masuk kegagalan lain lagi.

Andai rasanya sukar bernafas itu bukan sesuatu masalah yang besar, teruskan. Andai kegagalan jantung itu dirasakan sesuatu yang tiada apa-apa, teruskan. Andai dirasakan kanser itu sesuatu yang tidak dihairankan, teruskan.

Namun teruskan usaha memudaratkan diri sendiri itu tanpa melibatkan insan lain.

Curang Dengan Tunang, Keluar Karaoke Pasti Buat Ringan-Ringan

Tags
Saya nak share citer ni.. saya dh bertunang tunang saya org pantai timur dia baik sgt selalu ingtkan saya tentang solat dia tak pernah miss selalu call saya tanya khabar boleh di katakan hari2 dia akan call tanya khabar saya sygkan dia sangat2 inshaAllah tahun depan kita nikah.. tapi..

skg sy keja kat putrajaya..saya keja baru 6 bulan..start bulan 7 saya ada berkenalan dengan seseorang mula2 saya berkawan sahaja tapi lama2 saya jatuh cinta kat dia dan dia pon mcm tu jgk.

klu ada masa kita akan jumpa makan g karaoke main bowling sama2 pernah 1 hari saya hanyut terjebak manja ringan2 dgn dia tapi xde la smpai terlanjur just ringan2 sahaja tiap kali jumpa dgn dia ,dia akan ajak buat benda ringan2.

mula2 saya mengelak tapi lama2 saya hanyut dan terikut sekali sehingga saya lupa kat tunang saya..dan lupa dosa huhu.. saya pernah sekali xnak wasap dgn kenalan saya ni tapi sy xboleh syg tu dh ada.

skrg sy bingung n rasa bersalah sgt kerana menghianati cinta tunang saya dan rasa diri ini berdosa lps buat benda ringan2 tu saya rasa tak tenteram dan menangis.

apa yg harus saya buat ni.. ??

dua2 saya syg .. :'( ke saya harus melupakan dua2 sekali sbb tunang sy seorang yang baik solat xpernah tinggal dia banyak ajar saya benda baik tapi saya dh buat benda tak baik.

patut kah aku teruskan hubungan dgn tunang saya.. saya malu sbb dia spatutnya jumpa pmpuan yg baik2.

Teknik Untuk Membayar Hutang PTPTN Secara Total Dalam Tempoh 3 Bulan Sahaja


Hutang PTPTN adalah wajib dibayar selepas 3 bulan anda menamatkan study anda di IPTA/S. Bagaimana cara anda boleh membayar hutang ini secara lumsum / sekaligus dalam tempoh 3 bulan?

Anda boleh gunakan teknik yang dicadangkan oleh pengguna twitter yang hebat ini. Kredit diberikan kepada owner thread ini. Segala permasalahan adalah tanggungjawab sendiri.

Berikut adalah tekniknya..

1. Kumpul secara konsisten Rm100 dari gaji anda selama 3 bulan, dan selebihnya baki hutang anda, pinjamlah dengan Ahlong.

2. Kini hutang PTPTN anda telah selesai, hanya perlu bayar hutang Ah Long

3. Lepas hutang Ah Long, anda pergi mengadu pada PPiM bahawa anda mangsa Ah Long. PPiM akam settle masalah anda. Settle hutang anda.

#sarcasm

HINA SANGAT KE BILA KITA BELA KUCING HINGGA UGUT UNTUK REPORT DAN SITA KEDAI?

Tags

Salam sy nk tnya smua..salahkah sy bela nasib kucing2 kat sini...sy msa bkk kedai x terniat pn nk bela kucing tp kt sini mmg bnyk kucing..so sy ikhsan la bg mkn...ada sy ambik bela sbb bby lagi..

Kebajikan dieorg pn sy jga..berak dlm pasir ..dlm kedai...klau dieorg ada berak dpn kt luar ni pn sy hr2 pg kutip buang..

Plik tu pn ada org dengki x puas hti..nk report bagai

Td ada sorg permpuan ni..bju cntik dh ttup aurat..tp hati busuk...dia marah suami..dia ckp kedai sy busuk..suamj jwb apa yg busuk..dia ckp busuk kucing..dia ckp kteorg berdosa sbb gnggu hidung dia..

Dia x duk sini pn dia owner umh ats ni dtg sekali sekala..knp la dia bnci sngt dgn kucing2 kt sini.
Dia ugut nk report kt lain lg sbb sini dia dh report kt jmb..tp jmb ckp x tau nk ckp pa..ye la sbb sy x kcw org..taik dieorg pn sy berihkn..sbb tu jmb x kcw

Sy minta doa dr sahabat smua...jgn la ada org kcw kedai sy..sy x sanggup nk buang dieorg..syg sngt kt dieorg..sy tkt org gnggu kna buang smua

..apa nasib dieorg nt...sedih sngt cm dlm dunia ni x ada tempat tuk bulus2 ni...

Apa kata anda??

Ayah Busuk, Dihina, Letih Tidak Mengapa, Asalkan Kamu Belajar Bersunguh-Sungguh

Tags

"Ayah tak mintak banyak dari kamu, ayah nak anak ayah belajar rajin2, jaga maruah dan hidup dengan penuh kasih sayang, ayah tak mintak dibalas jasa pun, cukup sekadar ingatan untuk ayah lepaskan rindu, ayah penat tak apa janji anak ayah tak lapar disekolah, ayah letih tak apa janji anak ayah rajin mengaji, ayah busuk tak apa janji anak ayah wangi.. ingat pesan ayah, biar orang hina ayah sekarang, ayah tak nak besar nanti kamu juga dihina, belajar rajin2 ya nak... jadi insan berguna, disanjung kerana sifat mulia". - Ayah

Sakit Ma, Sakit Ma..Hati Ibu Mana Tidak Hancur Mendengar Rintihan Si Kecil Setiap Hari

Tags

Hati ibu mana tidak hancur luluh bila melihat sikecil setiap hari menangis kesakitan.
"Sakit Ma...Sakit Ma"

Dah letih menangis sehingga tertido, itu lah masa sikecil berhenti menangis. Jika terjaga maka kembali lah dia menangis kesakitan. Malah lebih sedih selera makan nya juga hilang.


Apakah ada rawatan yang sesuai untuk sekecil ini sembuh seperti kanak-kanak lain?
Doa kan semoga sikecil ini sembuh sediakala.

SETIAP HARI GOSOK GIGI TETAPI MASIH BUSUK, RUPA-RUPANYA... CHECK MULUT ANDA SEGERA

Tags
Salam min,cuma nak share,kalau mulut korang berbau,walaupun dah gosok berkali-kali cuba cek,mana tau ada tonsil stone..bila picit bau dia macam bangkai biawak,busuk nak mateyyy..ni cebisan makanan yang terlekat tepi poket mulut,gosok gg pun tak boleh hilang,sbb dia kat dalam..huhu kalau nk tau details taip je tonsil stone kat utube,kluala nanti..
Tq min..


RUNNING MAN EP 361 : LEE KWANG SOO SEPARUH BOGEL


Episod sambungan dari minggu lepas sempena ulang tahun ke-7 rancangan kegemaran ramai Running Man dengan 8 anggota mereka. Pada minggu ini running man bersiaran didalam rumah kerana cuaca hujan yang melanda Korea Selatan. Episod kali ini makin kelakar dengan penglibatan tetamu jemputan yang dijemput khas dari kalangan keluarga peserta.

Saksikan gelagat mereka terutama Lee Kwang Soo yang sentiasa tidak bertuah itu. Kesian betul Lee Kwang Soo ini. Dan yang lebih memalukan dia separuh bogel dihadapan peserta wanita lain. So enjoy.

BERIBU TANAH LOT PERCUMA UNTUK RAKYAT TERENGGANU, DAFTAR SEGERA HARI INI


Kuala Terengganu - Kerajaan Negeri menerusi Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Terengganu (PTG) telah membuka pendaftaran online kepada rakyat Terengganu yang berusia 21 hingga 40 tahun untuk memohon tanah di negeri ini.

Sebelum ini Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Ahmad Razif Abd Rahman telah mengumumkan tawaran sebanyak 5,900 lot tanah kosong untuk diagihkan kepada rakyat Terengganu yang memenuhi syarat yang ditetapkan.

Rakyat yang berkelayakkan memohon dan memenuhi 10 syarat yang telah ditetapkan akan diproses untuk tindakan seterusnya.

Antara syarat-syarat yang telah ditetapkan seperti mana berikut

SKIM KHAS TRB (TAPAH RUMAH)
Bahawasanya Kerajaan Negeri Terengganu telah bersetuju untuk menawarkan Skim Khas dalam Rancangan Tanah Berkelompok (Kategori Tapak Rumah) tahun 2017 kepada rakyat Negeri Terengganu.

Syarat-syarat permohonan adalah seperti berikut:

• Rakyat Negeri Terengganu
• Berumur 21 tahun hingga 40 tahun
• Berkahwin
• Pendapatan isi rumah RM3,500 ke bawah
• Berdaftar sebagai pemilih di Negeri Terengganu dengan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia
• Pemohon/pasangan belum memiliki tanah
• Pemohon/pasangan belum memiliki rumah mampu milik/rumah mesra rakyat/rumah kos rendah
• Pemohon/pasangan hanya layak memohon satu Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) sahaja
• Pemohon/pasangan belum menerima tanah pemberian kerajaan
• Permohonan daripada e-kasih layak menerima premium nominal
Disini juga Terengganu Times memberi LINK

Laman WEB Khas PTG :

PELAJAR SEKOLAH DIROGOL 5 LELAKI SELEPAS KENAL DILAMAN WECHAT


Seorang pelajar sekolah berumur 15 tahun dilaporkan telah dirogol oleh rakan yang baru dikenalinya dalam aplikasi wechat. Mangsa dikatakan di rogol bergilir-gilir opeh 5 lelaki yanh berumur antara 13tahun hingga 18 tahun disebuah rumah usang iaitu lokasi yang dipersetujui untuk mereka berdating. Sebelum dirogol secara beramai-ramai itu, mangsa dan kumpulan perogol telah berbual-bual beberapa minit.

Kenapa wechat menjadi applikasi tumpuan remaja dan pelajar sekolah? Apakah kelebihan applikasi wechat ini?


Berikut adalah kenapa Wechat diminati pelajar dan remaja hari ini.
1. Wechat lebih privasi dimana tiada siapa boleh membaca komen oleh orang lain.
2. Free video call dan panggilan suara.
3. Mudah mendapat kawan baru guna kaedah shake atau scan.

Dikatakan kebanyakkan pengguna wechat adalah dikalangan remaja dan pelajar sekolah menjadikan apps nie amat mudah untuk pemangsa mencari mangsa.

CARA BACK UP GAMBAR DAN VIDEO SECARA AUTOMATIK TANPA HAD

Apakah perasaan anda apabila gambar dan senarai telephone rakan-rakan anda hilang secara tiba-tiba dalam smartphone anda?

Atau smartphone anda tetiba rosak sistem hingga anda perlu reboot semula smartphone anda yang akan menyebabkan semua data, gambar, maklumat, apps, video hilang.
Atau smartphone anda dicuri?


Oleh itu anda perlulah membuat satu backup yang anda boleh ambil semula dimana-mana sahaja dengan hanya log in menggunakan email anda sahaja.

Tidak perlu risau dengan tahap keselamatan kerana ini dibangunkan oleh pihak google. Yang penting jangan pula anda merakam video atau gambar bogel pula. Yang pastinya ramai yang inginkan harta sebegitu.

Yang lebih penting, anda boleh simpan gambar serta video anda secara unlimited. Malahan anda boleh setting supaya gambar atau video yang dirakam terus di sync ke backup apps ini secara automatik. Jika ade pencuri yang mengambil gambar menggunakan smartphone anda, gambarnya terus di sync ke akaun apps ini.

So bagaimana cara untuk backup maklumat dalam android anda?
Anda ikut langkah-langkah seperti gambar di bawah.


Maklumat lanjut sila rujuk website ini.

CARA MEMBUAT IKLAN ADSENSE ATAU NUFFNANG FLOATING DALAM BLOG ANDA DENGAN MUDAH

Jika anda adalah seorang blogger yang berminat untuk menjana duit daripada blog anda, maka anda boleh membuat iklan yang terapung di blog anda sepertu gambar di bawah.


Iklan begini mudah menarik perhatian pembaca seperti iklan yang biasa anda lihat pada apps play store. Iklan ini tidak akan menggangu pembaca yang melawat blog anda kerana ianya kecil dan comel di bawah.

Berikut adalah cara untuk anda membuat iklan terapung di blog anda. Semoga bermanfaat dan anda mampu menjana duit dari usaha ini.

1. Log in terlebih dahulu blog anda di www.blogspot.com

2. Klik button LAYOUT seperti gambar dibawah.


3. Klik button ADD A GADGET si bahagian side bar layout anda seperti gambar di bawah.


4. Pilih HTML/Javascript dan copy paste script di bawah kedalam kolum HTML/javascript anda seperti gambar dibawah.


5. Selepas paste, anda klik save. Dan cuba view blog anda.. pasti akan muncul iklan yang terapung dalam blog anda. Selamat mencuba.

TUNGGAKAN 9RIBU WALAUPUN TELAH MEMBUAT BAYARAN BALIK, PEMINJAM PTPTN LAIN WAJAR AMBIL PERHATIAN

PTPTN
You really make me pissed off!


Tiba-tiba dapat email nie, pelik. Sedangkan aku tk pernah missed bayar PTPTN, dan loan masa aku foundation dah lama aku setelkan, cuma loan degree yg aku masih disiplin bayar tiap bulan tanpa missed sampai skrg, dan mungkin sampai umur aku 40 tahun, kalau ikut kontrak. Mana dtg RM9,484.74 nie?


Ini jawapan yang aku dpt drpd adik call-centre.

Aku: Bla bla bla (bg details aku)

Dia: Baik puan, ada apa saya boleh bantu?

Aku: Saya dpt email yg nyatakan saya masih ada tertunggak RM9k. Saya cuma nak pastikan, dr mana amount nie? Sbb kalau ikt statement saya, saya tak penah missed byr sejak 2010, dan statement saya nie hanya tunjuk yang Ujrah saja, yg sblm2 nie masa konvensional saya tak boleh tgk da. Kalau ikut statement nie, saya tak pernah missed bayar setiap bulan sampai hari nie.

Dia: Kalau ikut record puan, amount tertunggak nie sejak tahun 2007 (nie lepas aku grad). Jadi bayaran tertunggak nie di ambil drpd pinjaman degree puan yg tk diselesaikan.

Aku: 2007? Yer saya ada on off bayar, sbb penah menganggur dan bila da keje saya byr on off dgn byr ikut kemampuan memandangkan gaji kecik time tu. Saya mula disiplin bayar bila masuk tahun 2008, sampai saya dpt offer tukar ke pelan Ujrah. Selepas tu, saya teruskan byr setiap bulan, mengikut baki semasa yang saya terima di dalam statement. Jadi saya sentiasa update dgn figure dlm statement saya setiap bln. Tiba2 saya dpt email nie.

Dia: Maaf puan, tunggakan nie amount sebelum tukar ke plan ujrah. Amount tunggakan nie tk dikemaskini kan sekali dlm statement puan selepas ditukar ke ujrah (what tha?!). Jadi jumlah tunggakan nie terbiar mcm tu jek.

Kredit Owner post.

Aku: Macam mana boleh mcm tu? Kenapa ptptn tak bgtau saya awal2 masa sy dpt tawaran ujrah, dan ini la amount saya kene setelkan. Kenapa sekarang? Kenapa selepas 7 tahun? Kenapa 2 tahun sebelum tu saya tka dpt warning?

Dia: Maaf puan, saya tak dpt bantu yang tu. Kalau puan nk tgk clear calculation, kena pergi ke kaunter dan puan bole tgk secara details mcm mana tunggakan tu bole jd RM9ribu.

Kepala aku da start panas, jantung dah laju. Ada la lagi explaination budak tu yg lebih kurang sama dan tak perlu aku share. Yang pasti, aku tertekan dgn PTPTN... Kenapa skrg br ko nak bertindak? 9 tahun aku ade bayaran tertunggak yang dah dikenakan interest, yang mati2 aku ingat dah diselaras sekali dlm pelan Ujrah. Kenapa tak diberitahu dulu lagi? Why now?

Tunggakan aku terperap utk 9 tahun, takde sebarang warning, takde sebarang surat menyurat aku terima mengatakan aku perlu buat settlement. Dr amount yg kecil, sampai 9 tahun, tunggakan aku jd RM9ribu. Dan senang crite, aku br dpt email nie hari nie, dan aku cek, Yer, aku dah kena blacklist. Terima kasih PTPTN!

Antara komen yang jadi mangsa sama

Solution yang PTPTN bagi dekat aku, kalau nak fight, kena naik court. Tapi kalau aku insists nk clear drpd blacklist, nak tak nak, aku kena byr full amount RM9ribu tu sebelum akj terbang. Yer, aku dah nak fly next week. Why now, PTPTN? Adakah ko nampak rekod aku byr secara konsisten, baru sekarang ko cari dan aniaya aku? RM9ribu? Aku tatau lah celah mana nak cari duit sebanyak tu dalam masa seminggu nie. (Tongkat dagu)

Buat teman-teman yg masih ada hutang dgn PTPTN, pergi la check dan clarify, kot korg pon ade hidden amount yg PTPTN tk bgtau yang derg nak biarkan beranak pinak sampai amount jd besar, gamaknya.

RESEPI KETUPAT PALAS JAGUNG VIRAL YANG KREATIF

In the making ketupat jagung ibu mertuakuπŸ˜‚πŸ˜‚ ckp je bila rsa nk mkn dgn pantas dia akan buatkan..ni smua untuk potluck kt tmpt kja nnt(rezeki kawan2)
Mama kta boh dlm group tgk nk dpt bapa likeπŸ€”πŸ€”πŸ˜‚


Beras pulut 1/2 kilo
jagung 3 batang
santan 1/2 kilo(tmbah lg rm2)


cara2:
1)masak santan,api kecil bila santan dh mendidih sikit masukkan beras kacau smpai kering(macam msk nasi)
2)masukkan jagung.biarkan jagung masak seketika bersama pulut.
3)dh kering boleh angkat.biarkan suam dah boleh balut.πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»
4)lepas siap balut dh boleh rebus😘😘pastu boleh dah ngapppp!πŸ˜„
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...