31 Disember, 2016

Kek cantik dan gebu.

Bahan2nya : (Loyang : 8" x 8")

10 biji telur Gred A
450 gm mentega (Golden Churn, Anchor, SCS)
3/4 cawan gula castor
2 cawan nestum (dikisar halus)
1 cawan serbuk almond
1 cawan serbuk horlick
1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
1 cawan susu pekat manis
2 sudu teh esen vanilla
1 botol besar (60ml) pes pandan Cap Kopoe-Kopoe/ jenama lain pun boleh

Cara2 Membuatnya:

1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Gris loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. Nak alaskan dengan kertas minyak pun boleh.

2. Pukul mentega dgn gula halus serta esen vanilla sehingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.

3. Masukkan telur sebiji dan pukul dgn speed perlahan. Kemudian, masukkan lagi sebiji dan pukul lagi. Ulangi proses sehingga habis.

4. Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar hingga sebati.

5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, diselang seli dengan horlick, sebuk almond dan nestum. Kacau lagi hingga sebati.

6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (untuk mengelak kek melekat pada kertas foil)

7. Kukuskan selama 4 jam. (Tambah air panas, jika air pengukus hampir kering)

8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Dah sejuk, baru boleh keluarkan dari acuan.

selamat mencuba sis

30 Disember, 2016

Salam semua geng MAHN..saja nak share step by step resepi KERABU MAGGI simple cara saya..

Hidangan untuk seorang makan.

Bahan2 :

1.Maggi Siam perencah TOMYAM ( kalau takda, boleh ganti dengan maggi RUSKI tomyam)
2. Udang/sotong/crabstick ( sy ada udang je)

3. Carrot dihiris halus
4. Daun ketumbar /daun sup
5. Limau nipis 1 biji
6. Bawang besar 1 bj dimayang halus
7. Cili padi 2 biji dihiris nipis (lebihkan jika suka pedas)

Cara2 :

1. Rebus maggi sehingga lembut dan toskan
2. Rebus udang/sotong/ crabstick & bawang besar & carrot yang di hiris halus dengan sedikit air sahaja..toskan dan air rebusan jgn dibuang
3. Gaul semua bahan2 rebusan dan air rebusan tadi bersama perencah maggi TOMYAM..
4. Jangan lupa masukkan hirisan daun sup & cili padi dan perahkan limau nipis.
5. Gaul sebati dan sedia untuk dihidang...

Fuuhhh...pedas dan sangat2 sedap...!!!
RESEPI PAU CENDAWAN VIRAL

Bahan-bahan inti Pau Cendawan:

2 bji bawang holand
1 tin cendawan butang
Isi ayam potong kecil
3 sudu butter utk tumis
2 cubit lada hitam yg serbuk
1/2 tin sup cendawan (tin kecil)
3 keping keju cheesedale
3 biji kentang parut
1biji carrot parut jugak
Satu sudu kecil serbuk ayam tumix

Cara-Cara :

1. Tumis bawang sampai layu,
2. Masukkan ayam tggu separuh masak
3. Lepas tu masukkan kentang dan carrot tggu sampai lembut
4. Dah lembut masukkan sup cendawan tadi...tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
5. Taburkan lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....

Untuk bancuhan coklat;

2 sudu serbuk coklat
2 sudu tepung beras
Tambah sedikit air untuk bancuh, bancuh macam korang bancuh water colour tu. Tak pekat sangat dan tak cair sangat.

Untuk Doh:

300grm tepung pau
Sedikit garam..(gaulkan 2 bahan ni)
Setengah paket yis mauripan
2 sudu bsr gula
2 sudu besar susu
1 sudu besar shortening
2 sudu besar susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam setengah gelas air suam. Lepas tu masukkan serbuk yis dan tunggu 15 minit atau sampai yis kembang naik buih.
Dah kembang yis masuk kan dalam tepung uli sekejap kemudian tambah shortening.
Uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam 20 minit.
Dah rehat dan kembang tumbuk tumbuk sikit doh dan uli lagi sekejap. Bila doh dah lembut bahagikan doh kepada 10. Ambik sikit doh simpan untuk buat batang cendawan.
Doh yang korang bahagikan tadi boleh la isi dgn inti. Dah isi inti sapukan bahagian atas dengan coklat cair tadi dgn menggunakan berus. Tunggu 40 minit baru kukus.
Kukus dengn api besar selama 10minit dan penutup kukus tu balut dgn kain.
Kukus batang pau yg telah digentel sekali. Bila dah masak buat lubang belakang pau, selepas itu celupkan batang pau dengan coklat cair tadi, baru masukkan batang cendawan dalam lubang bahagian bawah pau tu.
Kemudian kukus lagi 5 minit dan siap untuk di makan.

Credit to:
www dot azhafizah dot com