18 Februari, 2016


5 Tanda-tanda bersalin Yang Ibu Wajib Tahu
Agar Segera Ke Hospital.

1. Sakit belakang di bahagian pinggul
Sakit belakang ini biasanya akan mula dialami oleh ibu hamil sejak awal trimester ke-3 lagi. Tapi, kalau sakit itu bertambah kerap dan buat ibu rasa cramp di bahagian pinggul dan ke bawah (kadang kala sampai ke kai pun boleh cramp), itu adalah berita yang baik sebab ada kemungkinan ibu akan bersalin dalam masa terdekat nie.

2. Engage
Kepala baby biasanya akan mula masuk ke pangkal rahim sejak minggu ke-36, tapi ada juga yang lagi awal ataupun lambat dari itu. Masa itu ibu akan rasa yang bahagian abdomen bawah memang keras dan akan menyebabkan mudah terasa senak perut.

Kalau makin sakit macam ada rasa kepala menolak-nolak dari dalam dam makin rasa macam nak terkeluar dah, mungkin sudah tiba masa ibu akan bersalin.

3. Air Ketuban Pecah
Air ketuban macam lendir pekat dan kadang-kadang bercampur darah. Air ketuban ini boleh pecah sedikit sahaja dan ada juga yang pecah banyak hingga basah kain ataupun seluar yang kita pakai.

Syu tak pernah mengalami air ketuban pecah masa bersalin ketiga-tiga anak Syu. Syu cuma tahu, air ketuban kalau pecah memang kita kena pergi ke hospital cepat. Takut kalau-kalau akan membahayakan nyawa ibu dan anak.

Masa bersalinkan anak-anak Syu, memang doktor yang akan pecahkan air ketuban dan Syu bersalin tak sampai setengah jam dari air ketuban dipecahkan. Itu menunjukkan betapa pantasnya ibu BOLEH bersalin selepas air ketuban pecah (walaupun ianya berlainan mengikut individu). Sebab itulah kena pergi ke hospital dengan kadar segera, kita tak tahu apa yang bakal berlaku.

4. Bleeding (Pendarahan)
Ada sesetengah ibu mengalami pendarahan yang ketara, dan ada ibu sekadar mengalami ‘spotting’ ataupun ‘bloody show’. Tak kira la pendarahan yang mana, ibu kena pergi ke hospital dengan segera. Kita tak tahu pendarahan itu disebabkan apa kan? Baiklah kita berjaga-jaga demi kandungan yang bakal lahir tu.

Ada kes pendarahan ibu hamil yang menyebabkan doktor terpaksa membuat keputusan untuk memaksa bayi keluar, sama ada dengan cara induce mahupun pembedahan. Itulah bahayanya kalau kita mengalami pendarahan semasa mengandung nie.

5. Kontraksi Yang Kerap dan Konsisten
Di saat-saat menunggu nak bersalin, ibu akan mengalami kontraksi, di mana perut kita akan mengeras selama 30-90 saat dan pada masa itu memang rasa sakit sangat. Memang rasa macam baby nak keluar dah ni. Kalau kontraksi semakin kerap dan konsisten, contohnya setiap 10 minit kontraksi berlaku untuk 30-40 saat, ibu dah boleh pergi ke hospital. Itu adalah petanda ibu dah nak bersalin. Kalau setakat sela masa tak konsisten antara kontraksi, itu mungkin hanyalah kontraksi palsu untuk buat ibu lebih alert dan peka dengan kontraksi sebenar yang bakal berlaku :)

Kita memang susah nak jangka bila kita perlu pergi ke hospital dan lagi susah nak jangka bila kita akan bersalin. Sebab itulah kita perlu menyediakan barang-barang bayi kita dengan lebih awal dan juga kita perlu pastikan yang beg hospital memang dah berasa dalam kereta dari mula terimester ke-3 lagi.

Jangan cakap apa² tentang tabligh kalau belum pernah rasa apa yg mereka rasa.

Pernah 1 jemaah ketika menziarahi sebuah rumah. belum sempat lagi org yg memberi salam (rahaba) memperkenalkan jemaah, terus tuan rumah mencaci dan meludah tepat ke wajahnya lalu menutup pintu rumahnya dengan kuat.

Lalu dia(rahaba) pergi ke jemaah dan tunjuk air liur di mukanya smbil berkata, "Aku mendapat hakikat sunnah! "

Lalu jemaah semuanya rasa cemburu lalu mengetuk semula rumah tadi. selepas tuan rumah keluar lalu jemaah meminta utk mendapat ludah dan cacian yg sama. lalu tuan rumah merasa hairan dan bertanya kenapa. rupanya jemaah mahukan keadilan dalam usaha yg dibuat. mereka juga mahu mendapatkan hakikat sunnah! dakwah bukan utk org yg dijumpa tp utk diri sendiri.

Mereka dituduh tidak berilmu,
Mereka dihina berpakaian selekeh
Mereka dihalau dari masjid
Mereka dihambat dengan parang
Dan macam² keadaan lagi.

Tapi usaha mereka membuatkan mereka semakin bertambah menangis.. merayu.. mengadu pada Allah... membuatkan hubungan mereka bertambah rapat dengan Allah.. mereka tak minta utk Allah mengazab manusia tapi tetap mohon hidayat utk manusia yg menghina mereka. sebab inilah cara yg Nabi saw buat ketika berdakwah di negeri Taif.

Lalu asbab usaha istiqomah mereka lah yg menarik hidayat yg menyebabkan beribu² manusia yg belum muslim menjadi muslim dan menarik muslim kepada Islam.

Mereka yg mengambil usaha dakwah dan tabligh ni dilihat buruk dan hina di mata manusia tapi mulia pada pandangan Allah. bimbanglah utk kita yg memandang hina pada mereka, bimbang pandangan hina juga yg Allah berikan pada kita. naudzubillah.

15 Februari, 2016


setahun aku menjadi buruh kasar ( Plumbing & Sanitary ) , panjat bumbung tingkat 5 tanpa safety suit .. masuk keluar manhole , main simen , buat kerja tengah panas , dah gelap bertambah legam !! gaji ciput , sehari kasar kasar dlm RM30. memikirkan duit pada keluarga & makan minum .. aku duduk lepak makan dengan bangla dan vietnam . Makan di kantin buruh indon di kawasan setinggan. semua itu pengalaman yang sangat berharga .

Sekali sekala nampak pemaju datang dengan kereta mewah , motor superbike hari ini lain , lusa model lain. JKR datang dengan topi keselamatan memandu kereta 4x4 agak mewah..

apabila timbul isu adakah belia Malaysia mampu bekerja seperti buruh Bangla & Indon. Jawapan aku YA ! Jika sektor pembinaan kita ada nilai ihsan dalam urus tadbirnya. mudah amek bangla kerana xperlu fikir tentang tempat tinggal yg selesa utk mereka.. campur serumah 20 30 orang pon mereka sanggup tidak seperti orang melayu. orang melayu demand utk potongan KWSP , elaun itu dan ini. semua tuntutan ini merugikan syarikat2 besar.

* CEO CEO di Jepun relex je naik bas @ train pi kerja.. CEO Malaysia dok fikir mcm mana nk perah tenaga bangla.

14 Februari, 2016


FLAWLESS KAN KULIT TANPA SKINCARE

Dah lama nak share . tp sebab takde masa so harini baru berkesempatan . Ni Fatin bagi details lengkap ye !

BAHAN-BAHAN
1 1/2 sudu kunyit serbuk
1 sudu yogurt ( Perisa Asli )
1 sudu madu

===============

1 - Sediakan bekas plastik yang korang dah tak sayang sebab nnt kunyit tu akan lekat warnanya.
2 - Masukkan satu persatu bahan tadi menggunakan SUDU PLASTIK . ( Sudu besi boleh hilangkan khasiat madu )
3 - Tak pun pakai je sudu yogurt tu .
4 - Gaulkan sampai sebati semua .
5 - Pastikan dia pekat dan tak menitik .
6 - Ratakan di muka guna belakang sudu .
Jimat tayah beli berus 😝
7 - Biar dalam 30 minit sehingga kering
8 - Basuh muka guna air suam & pencuci muka korang dan scrub muka terus ( amat digalakkan )

Pssss : Sediakan towel muka yg korang dah tak sayang sebab nnt kena kesan kunyit

KELEBIHAN :
❤️ Kulit jadi cerah dan flawless
❤️ Glowing kan kulit
❤️ Sembuhkan jerawat
❤️ Kurangkan pigmentasi
❤️ Anti Aging (penuaan)
❤️ Kurangkan infection
❤️ Kulit rasa lembab je
❤️ Pulihkan dari surnbun ( terbakaq)
❤️ Kurangkan gelap bawah mata

πŸ‘‰πŸΌπŸ‘‰πŸΌ Fatin dah amalkan setahun ++, seminggu 2 kali . Paling malas seminggu sekali .

===
SOALAN FAMOUS
πŸ‘‰πŸΌ " Tak jadi kuning ke muka tu nanti ? "
YES, Muka kita akan jadi sedikit kekuningan . Tapi selepas beberapa jam saja . Sebabtu fatin galakkan scrub muka selepas tu .

πŸ‘‰πŸ» " Berapa lama nak nampak kesan ? "
Hmmm .. Tah la . Fatin tak kira pulak berapa lama . Tapi yang pasti selalu lah buat . Tiba2 orang dah tegur . EH FLAWLESS NYA KULIT ! hahahaha πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

======

Sebenarnya , petua ni dapat masa fatin sembang dengan satu UNTIE CLEANER (India) masa belajar dulu. Walaupun kulit dia gelap , tapi glowing gila kulit dia ! Sebijik jerawat pun tarak . So dia bagi petua ni .

Dia kata orang india memang dok amal benda ni . Lagi2 time dorang nak kawin . Dorang akan kerap buat untuk naikkan seri pengantin . So kita ni cuba lah sebab nak nampak seri pengantin tu setiap hari . Kuikuikui 😝

Fatin lebih suka amalkan petua lama berbanding guna skincare yang kita taktau isi dia apa .

selamat beramal ye !

TAG kawan2 anda !
SHARE kalau suka 😍😍

KONGSI MAKLUMAT SAJA....

Adakah kita tertipu selama ini?

apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya. ..lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : " Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel . Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler juga bersama Syeikh Amin Al-Husainiy

Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihat nya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(Ψ§Ω‚ΨͺΨ±Ψ¨Ψͺ Ψ§Ω„Ψ³Ψ§ΨΉΨ© ΩˆΨ§Ω†Ψ΄Ω‚ Ψ§Ω„Ω‚Ω…Ψ±) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...

2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"

3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...

Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

Mesir membuka semula sempadan Rafah buat pertama kali tahun ini.

Laluan masuk ke semenanjung Gaza itu dibuka selama dua hari bermula semalam.

Menurut Hamas, sepanjang tempoh itu, ratusan dianggarkan mengguna laluan Rafah.

Sebelum ini, Mesir membuka pintu masuk ke Gaza dalam tempoh yang pendek.

Manakala bantuan kemanusiaan dan barangan yang dihantar masuk ke Gaza, menggunakan laluan dari Israel.

Mesir dan Israel mengenakan sekatan ke atas Gaza pada tahun 2007, apabila Hamas mengambil alih wilayah yang dikuasai oleh Fatah pimpinan Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

Israel menggunakan alasan sekatan itu kononnya mahu menghalang Hamas mengimport masuk senjata dan peralatan yang boleh digunakan untuk tujuan ketenteraan.

Begitupun tindakan itu terlalu kejam dan sebaliknya menghukum kira-kira 1.8 juta rakyat Palestin di Gaza.

#fb buletin tv3

penerima kad merah pertama liga super 2016..

steady lah team anak jati..vice captain selamba ajak fans bergaduh..macam ni baru betul liga malaysia..masih ada waris halim napi..waris khairul anuar baharom..masa penghijrahan ramai-ramai player pahang yang lain..bukan main lagi fans pahang menggagungkan poyeng..sebab setia..walaupun dia berasal dari johor..tapi malam ni..kah kah kah..pujian bertukar makian..

bila orang cakap dia level kampung..dia marah..tapi kalau ni lah level nya..tak tahan kena maki dengan fans sebab kau dapat red card..elok kau main telur je lah..persatuan bayar gaji kau mahal-mahal..fans datang..masuk stadium bayar tiket..bukan nak tengok kau kena kad merah atas sebab-sebab yang bangang..
sumber fb sukan star (diulas dengan kepala lutut)



13 Februari, 2016


Bos Pemilik Gudang Garam Ini Ternyata Tidak Merokok, Ketika Ditanya Jawabannya Mengejutkan!

Pemilik Pt. Gudang Garam Susilo Wonowidjojo memiliki kekayaan senilai 5,3 miliar dolar amerika yang dalam mata uang Indonesia 58,3 triliun rupiah dengan kurs 11 ribu rupiah per dolarnya. Kekayaan itu diperoleh dari Grup Gudang Garam yang sangat terkenal dengan produk rokoknya. Ada yang menarik dari pribadi beliau, karena meskipun pemilik salah satu pabrik rokok terbesar di Indonesia, namun ternyata beliau tidak merokok.

Pegawai pabrik rokok heran, karena ternyata owner Gudang Garam yang sangat kaya raya, malah tidak merokok sama sekali.

Pegawai : “Bapak, kenapa kok Bapak tidak merokok sama sekali?”

Owner : “Lhoh, memangnya kenapa?”

Pegawai : “Kan bapak pemilik Gudang Garam, kenapa malah tidak merokok?”

Owner : “Itu di bungkus rokok kan ada tulisannya: Merokok dapat menyebabkan kanker, penyakit jantung, impotensi, gangguan kehamilan dan janin. Ngapain saya merokok kalo bisa jadi penyakitan.”

Pegawai : "Maksud Bapak....?

Owner : “Percuma jadi orang kaya kalo kena kanker, penyakit jantung, apalagi impotensi.”

Pegawai : “Lhah, kenapa bapak bikin pabrik rokok?”

Owner : “Rokok itu dibikin hanya untuk orang orang yang NGGA BISA BACA saja..!!!”

Semoga bisa jadi inspirasi untuk Anda.

Tolong viralkan moga buyer faham kenapa dan sedikit ilmu dari saya untuk dikongsikan pada semua seller...

Salah satu sebab peniaga online tak letak harga pada post dieorang ialah marketing strategi...

Bila tak letak hrga at least ada yang like or komen "PM" post kita tadi akan kluar dekat wall...new feed

Banyak "PM",banyak lah rating like dan moment kita sentiasa kluar dari wall penguna facebook lain...

Bila kita letak harga xda org nk komen or like pun..
Try kalau x caya,pengkongsian ilmu...

Online bisnes dan offline bisnes tidak boleh disamakan sekali...dimana offline harga nyata...online bisnes plk perlukan marketing plan meluas,sbb penguna facebook ramai dan pesaing pun ramai.Pendek kata pesaing ramai yg cantas perniagaan lain...just y harga perlu sorok dan respek perniaga lain yg cari makan dalam online bisnes...

Sebagai custemer tak suka bila org post "berminat pm"
Bila jadi seller barulah faham sebab apa perlu "PM" seller.. Itu adalah salah satu marketing plan strategi... tak rugi pape pun bila kita sendiri sebagai custemer yang "PM" seller... kalau berminat terus "PM".. andaikata hrga yg ditawarkan mahal reply je "ok, tq sis/bro ke" seller x kan paksa beli.. kalau ada diskaun ke apa...seller yg akn "PM" kita balik...

Kadang2 detail semua dh lengkap pun masih komen "PM"... dah di "PM" tanye lagi detail.. sebab nak jaga hati custemer, terangkan balik jer detail2 walau lepas tue custemer hilang dari radar macam MH370...sebagai penjual online,kita kena sabar dengan karenah custemer...inshaAllah ada rezeki lain...

Ada yg jadi agent dropship.. harga yang dibagi pun lain2... tak nak perang harga dgn seller lain.. sebab itu kita sebagai penjual online tak letak harga bagi menghormati seller2 lain.. kita kena percaya dgn rezeki yg Allah bagi...

Pada buyer yg bdo dungu tahap gaban.jangan terus condem perniaga online tak letak harga terang terangan...online dan offline bezanya lain...agak2 lah kedai makan nk sroh pm harga...Berlajar marketing plan dlu...bru tau...Ade ngak seller yg letak harga,sbb dieorg x blajar marketing plan...cukup niaga die kat situ jer...x kan berkembang mne2...pengalaman mengajar aku jatoh bangun bisnes online...harap terasa ok

Lepas nie jangan salahkan penjual bila tak letak harga... masing2 ada marketing strategi.. just nk share,bkn sekadar iklan gitu2 jer tangkap muat...iklan kena bikin gempak...bila custemer baca pun tertarik untuk scroll moment wall kita...laman sosial penjual online,bukan sekadar post barang sahaja dekat wall...selitkan video atau benda2 berfaedah untuk pengkongsian semua...tip nk maju dalam bisnes online,kena rajin promote tampa rasa jemu dan putus asa...hari2 add rakan2 lain dalam facebook,jadikan custemer anda sebagai rakan dan respon setiap wall dieorg...insyaallah,tak promote pun...regular custemer akan "PM" kita...x percaya blh try ape yg mentor bagitau...selamat mencuba...
"copy paste from fb kwn"

Tip Ringkas Jika Kereta Anda Dilanggar Dari Belakang.

1. Jika ada org langgar kereta anda dari belakang, jgn panik dan bawa bertenang.

2. Berhentikan kereta anda di tepi jalan di kawasan yang lapang dan selamat. Ini untuk mengelakkan berlakunya kesesakan lalulintas.

3. Slps anda lihat kenderaan yang melanggar kereta anda juga memberhentikan kenderaannya, ambil telefon bimbit anda yg ada kamera dan keluar drpd kereta anda.

Ingat! Jgn ambil sebarang alatan yang merbahaya spt stearing lock, parang, peralatan yg diperbuat dpd besi dsg, kerana anda mungkin boleh dituduh cuba untuk melakukan serangan dan kecederaan kpd org lain dan harta benda awam.

4. Ambil gambar plat dan cukai jalan kenderaan yg langgar anda td.

5. Apabila pemandu kenderaan yg langgar anda td keluar drpd kenderaannya, sapa lah dia dgn baik. Kalau pun anda tak mampu nak senyum dgnnya, ttp jgnlah terus maki hamun kpdnya.

6. Tanyakan kpdnya dgn baik knp dia langgar kereta anda td? Kebiasaannya dlm situasi sebegitu masing2 akan cuba menyalahkan satu sama lain.

Kawal kemarahan anda, jgn bertengkar, bergaduh dan berbalah di situ kerana ianya takkan menyelesaikan masalah tetapi hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengganggu pengguna jln raya yg lain.

7. Kalau boleh minta tengok drp pemandu yg langgar kereta anda tadi kad pengenalan atau lesen memandunya. Ambil gambar kad pengenalan atau lesen memandunya.

8. Jika dia tidak mengaku bersalah melanggar kereta anda, jgn paksa dia mengaku atau paksa dia byr wang kpd anda. Just bagitahunya, dari segi undang2, sekiranya sesuatu kenderaan melanggar kenderaan lain drpd belakang, kecuaian adalah disebabkan oleh kenderaan yg melanggar itu.

9. Jika dia mengaku bersalah, minta dia menanggung kos pembaikan kereta anda. Sekali lagi sy ingatkan, tak perlu mintak wang drpdnya. Terus ajak dan bawa dia ke bengkel yg anda biasa berurusan utk menilai berapakah kerosakan kereta anda.

Kalau boleh terus pergi, jangan tangguh2 walaupun anda ada urusan lain. Lagi cpt anda selesaikan perkara tersebut lagi bagus.

10. Jgn lupa ambil nombor telefonnya atau bisnes kadnya supaya mudah anda menghubunginya nanti.

11. Jika dia berkeras tak mahu mengaku bersalah dan tidak mahu tanggung kos pembaikan kereta anda, tak mengapa, jgn serang atau melakukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai kesalahan jenayah terhadapnya. Biarkan saja dia pergi. Ini kerana anda telah dpt segala info berkenaan kenderaan dan dirinya.

12. Terus pergi buat report polis di balai polis berhampiran.

13. Dgn report polis tadi pergi ke jpj dan lakukan carian kenderaan untuk mengetahui syarikat insuran kenderaan yg langgar kereta anda td.

14. Pergi terus ke bengkel panel syarikat insurans tersebut dan mintak mereka uruskan 3rd parti claim utk membaiki kerosakan kereta anda tersebut.

Mudah bukan?? Tak perlu gaduh2 dan melakukan sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah anda dan boleh mendedahkan anda kpd perlakuan jenayah. Negara kita kan ada undang2. .
Patuhilah undang2 yg tlh ditetapkan!

Aduhai anak...

Kecian anak2 zaman sekarang..mak ayah terpaksa bekerja untuk sara hidup... Anak2 ditinggalkan ditaska..rumah pengasuh..sehingga lewat petang..kadang2 lps margrib baru ambil anak2..balik badan dah penat...letih..πŸ˜ͺ

Keciannye anak zaman sekarang...ibu balik dh penat.. Nk bermanja ibu memang dh x larat.. Ibu nak masak.. tu pun kalau larat..kalau x larat beli je la masakan kt Kedai. Sudahnya anak2 xdpt mkn masakan air tangan ibu..Xde mengalir kasih Sayang..πŸ’”

Keciannye anak zaman sekarang...bila buat Salah mula kena marah..kena herdik..suruh diam.. Dlm hati anak anak kata..Kakak nk tunjuk Kakak dah pandai buat mcmni je takkan itu pun nk marah..sudahnya anak tertidur dalam kesedihan..πŸ˜“πŸ˜ͺ

Esok bangun pagi si anak masih teringat kisah mlm tadi..si ibu pulak dah sibuk dgn jadual harian.. Lupa nk mntk maaf..lupa nk peluk anak.. Berlalu lah hari demi hari begitu..

Esok2 bila anak xnk dgr ckp.. Melawan..Jgn salahkan dia.. Pg depan cermin.. Salahkan org dlm cermin tu..😣

Semoga tersentap
By: tice hajar
Al Husna childcare centre(1-3yrs)
Little caliphs Batu Belah(4-6yrs)

Internet FREE + HACK password + Boost Speed!
Kegunaan :

1. Menarik Signal WiFi sejauh 200-500M (open space. TERBUKTI!!!) dan connection lebih stabil tanpa putus2.

2. Menembusi/Melayari internet WiFi/Internet secara PERCUMA walaupun WiFi tersebut mempunyai password.

3. Mudah dibawa kemana-mana untuk melayari internet di mana sahaja (portable). Hanya connect di USB socket sahaja!

Kini anda tidak perlu lagi membazirkan wang anda setiap bulan untuk melanggani Streamyx atau Broadband !!!

Jangan terpedaya dgn yang murah! Banyak ITEM tiruan sekarang ni dan seller2 yg tidak bertanggungjawab sering menukar antenna original dgn yg tiruan yang akan menyebabkan alat wifi menjadi tidak kuat utk menarik signal wifi!!

Waranty 6 bulan!!!
Manual disediakan.

senarai item indooor dan outdoor antenna:-

1] signalking SK 999WN + 48dbi[indoor ]
=rm100

2]SignalKing SK-10TN USB Wireless 20dBi[outdoor]
=rm170

3]ALFA AWUS036NHR[indoor]
=rm170

4]Alfa Network Tube-U(G) + 12 dBI Omni Outdoor Antenna Latest Outdoor Wifi Adaptor
=rm270

5]pakej combo Alfa R36 WiFi Extender+Alfa R36 = only rm380

Tip Menghilangkan LOVE BITE

Tentunya anda tidak mahu love bite menjadi bahan gurauan teman di pejabat dengan pelbagai gelaran, membuatkan anda seolah-olah fobia setiap kali pasangan anda mahu mencium anda terutama di leher. Takut digigit…! Ini ada cara dan petua untuk menghilangkan gigitan love bite.

1. Ambil sebutir panadol, hancurkan dengan sedikit air. Sapu pada tempat yg mempunyai bekas gigitan dan biarkan selama 10-15 minit atau sehingga ia kering. Kemudian bersihkan dgn air seperti biasa.

2. Jika masih kelihatan warna kemerah-merahan, sapukan sedikit cecair ubat pencuci mata (eyeMo) di bahagian tersebut. Biarkan utk seketika.

3. Sapukan beberapa ketul ais batu di leher anda sehingga kesan gigitan semakin hilang.

4. Jika cara ini tidak berhasil, cuba gunakan bawang putih pula. Ambil seulas bawang putih dan belah dua. kemudian gosokkan perlahan-lahan pd bahagian berkenaan sehingga pudar kesannya.

TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ YANG TERPAHAT DALAM RELUNG HATI KITA SEMUA.

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Genap setahun pemergian maestro dakwah, siasah dan tarbiah negara ini, dialah kejora yang hadir dalam harakatul ummah di tanah watan ini.

Tanggal 12 haribulan Februari, umat Islam bukan sahaja memperingati kesyahidan Hasan al Banna, namun mereka akan terus memperingati seorang lagi sosok besar perjuangan Islam. Tokoh tanah Jawi yang namanya begitu besar melangkaui benua dan lautan. Penulis terkesima melihat laporan kematiannya di dada akhbar Algeria sewaktu berpeluang melawat tanah "sejuta syuhada" itu. Visual pemakaman almarhum dengan lautan manusia itu tersebar ke seluruh buana, diikuti kisah magis bagaimana lelaki renta ini menakluki hati manusia termasuk yang non muslim. Sesepuh perjuangan ini meninggalkan kita dengan seribu kenangan indah, dirinya menjadi kenangan kolektif kita semua, anak segala bangsa. Aku mengenang kembali setahun yang lampau pada tanggal 12 Februari, seakan masa berdetak begitu pantas, memecut semahunya.

Seakan petir menyambar relung hati apabila mesej kepulangan abadi Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat aku terima saat sedang berforum memperingati as syahid Hasan al Banna di masjid al Azim Pandan Indah. 12 Februari 1949, umat Islam kehilangan Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin dan 12 Februari 2015, dunia Islam kehilangan pula Mursyidul Am Pas. Airmata mula bergenang dan aku menamatkan forum malam itu tanpa ada sesi soal jawab, terasa jasad longlai dan kehilangan patah-patah kata. Terpanar!.

Aku mula merasakan kehadiran Ayah Ziz dalam hidupku pada tahun 1986, apabila Ketua Dewan Ulama PAS Pusat itu memberikan kuliah subuh di Masjid Rusila sempena Muktamar Pas Pusat. Sejujurnya aku tertidur culas semasa kuliah subuh berlangsung, suara perlahan yang penuh mutiara ilmu itu tak mampu dicicip oleh aku dan teman-teman remaja berseluar jeans lusuh dan berbaju T. Kami mengambil Peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) pada tahun tersebut. Pada malam itu hujan turun ketika kami melabuhkan badan di perkarangan masjid Rusila, kami berlari masuk menyambung dekuran dalam masjid dan menyambung tidur lagi semasa kuliah subuh berlangsung. Aku merenung kembali nostalgia ini dengan dada sebak dan air jernih mengalir dipelupuk mata, merasa beruntung kerana jamaah ini dipandu oleh ulama dan tidak meminggirkan kami anak-anak remaja yang jahil.

Pada tahun 1990 pula bersama teman-teman yang mengambil peperiksaan STPM, kami bertakbir kegembiraan di perkarangan Pejabat Daerah Marang, bukan sahaja meraikan kemenangan Tuan Guru Haji Hadi Awang di Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang, juga kerana keberhasilan PAS menawan kembali Kelantan melalui pemuafakatn politik APU.

Nama Tuan Guru Nik Aziz mulai diratib oleh rakyat negara ini apabila menjadi Menteri Besar Kelantan, dengan penampilan sederhana alumni Deoband dan al Azhar ini mula mendapat sorotan lensa dan menjadi tajuk utama berita. Sosok ini menjadi fenomena politik dan dakwah tanahair, ribuan manusia menghadiri kuliah dan ceramahnya dimana sahaja beliau hadir. Paling menarik, kejayaan almarhum melintasi garisan politik kepartian, sosok dan aura sebagai negarawan mengiringi pelbagai ilmu yang beliau miliki.

Tuan Guru Nik Aziz semenjak usia mudanya sehinggalah sebelum beliau di masukkan ke wad ICU berhempas-pulas berjuang untuk mewajahkan Islam yang sebenar kepada masyarakat negara ini yang telah jauh meninggalkan agama akibat penjajahan dan juga pengisian kemerdekaan oleh parti pemerintah yang tidak meletakkan Islam sebagai agama sistem hidup.Tuan Guru seorang tokoh yang tidak berhenti untuk mendidik dan men’tarjih’ masyarakat untuk menjadi subur jiwa dengan haruman ketaqwaan. Hujan, panas, kekangan masa serta kepenatan diri tidak menjadi alasan untuk beliau berhenti mengajar dan menyantuni segenap lapisan masyarakat. Beliau telah menjadi milik masyarakat dan negara bahkan menjadi simbol kepada rakyat tertindas di negara ini.

Semenjak dilantik sebagai MB beliau kekal mendiami rumah kampungnya yang serba sederhana yang dijirani dengan masjid dan Sekolah Agama Darul Anuar yang didirikan oleh Almarhum orang tuanya sendiri. Segak bergaya dengan lilitan serban, bersampin dan berbaju melayu dan beliau juga memulangkan elaun rumah sebanyak tiga ribu ringgit kepada perbendaharaan negeri.Tidak ada jurang di antara beliau dengan rakyat pelbagai peringkat, datanglah seusai subuh setiap hari Jumaat, Tuan Guru melayan tetamu yang datang dari seluruh negara. Rumah dan masjidnya menjadi produk pelancongan bagi negeri Kelantan. Kuliah Subuh pagi Jumaat mempunyai tarikan yang besar kepada anak-anak tempatan dan pelancong luar Kelantan. Hidupnya tidak dikelilingi oleh pengawal peribadi seperti pemimpin lain di Malaysia, tiada skuad motor atau ‘out rider’ mengiringi beliau ke hulu ke hilir.

Jika hari lebaran tiba, berkunjunglah ke Pulau Melaka dan santaplah apa yang ada sekadarnya.Tuan Guru tidak membazirkan duit rakyat untuk jamuan raya rumah MB, elaun keraian MB juga diserahkan kepada perbendaharaan negeri, bahkan gajinya dipotong sebanyak 45 peratus untuk rakyat dan parti yang didokongnya. Seperti kata seorang sahabat, bahawa sosok ini akan muncul sekali dalam seabad malah permata kepada PAS yang ingin menterjemahkan konsep ‘good governance’. Bayangan Umar Abdul Aziz memerintah (99H-101H) kini dan telah muncul di Kelantan.Tuan Guru mengingatkan kita kepada akhirat dalam arus pemodenan yang sarat dengan perlumbaan untuk meraih kemewahan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz adalah sosok yang wajar diteladani oleh pemimpin-pemimpin gerakan Islam di negara ini. Beliau berjaya menunjukkan kepada rakyat negara ini dan juga dunia bagaimana untuk mengaplikasi ilmu-ilmu Islam yang dipelajarinya. Keupayaan ini sangat terserlah sehingga banyak ditiru olek kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri BN yang lain. Beliau mempunyai kekuatan spiritual yang ampuh bagi menghadapi serangan liar musuh dengan tidak mengabaikan amalan-amalan sunat bagi melestarikan amalan fardhu, tutur patahnya di saat tenang mahupun saat cemas semuanya dikaitkan dengan nas yang kukuh. Figur ini sering pula menjadi bidikan media milik BN dengan memutar belit kenyataan supaya sosok mulia ini dilihat angkuh, bodoh dan menjadi liabiliti kepada PAS, namun semua serangan ini akan dan telah menjadi ‘boomerang’ yang membahang batang tengkuk diri mereka kembali.

Almarhum Tuan Guru yang telah menikmati saat-saat gemilang dalam kehidupan, Beliau telah diangkat menjadi ikon kepada seluruh masyarakat. Beliau bukan sahaja milik kepada ahli-ahli PAS namun juga rakyat biasa yang tidak menyertai mana- mana parti politik juga sangat senang apabila berbicara tentang beliau. UMNO sendiri mengakui bahawa agak sukar untuk mereka merampas kembali Kelantan ketika Tuan Guru masih berkuasa, sebagai mana yang kita lihat dalam PRU12, kempen ’pade doh 18 tahun’ yang dilancarkan oleh pemuda UMNO Malaysia dilihat tidak berhemah sehingga menimbulkan kemarahan rakyat Kelantan yang masih setia bersama Tuan Guru selepas 18 tahun memerintah Kelantan.

Abad 20 telah menyaksikan ramai tokoh- tokoh Islam dengan kerencaman bakat dan kepakaran, Hassan al-Banna, Sayyid Qutb, Al-Maududi, Dr M. Natsir, Yussuf Qaradhawi, Dr Mustapha as-Sibaie, Abul Ali Hassan an-Nadwi, Ahmad Yassin, serta ribuan tokoh lain yang menulis sejarah dengan tinta emas. Namun, Tuan Guru bukan sekadar ideologue kepada gerakan Islam malah pentadbir yang berkesan, satu ruang yang jarang dikecapi oleh tokoh-tokoh besar gerakan islam yang lain. Tidak kurang pula tokoh gerakan Islam yang berada di singgahsana kekuasaan akhirnya terkumpul dengan imej kejabatan dan kebobrokan.

Almarhum Tuan Guru dalam tempoh lima penggal mentadbir Kelantan telah berinteraksi dengan khalayak yang pelbagai, Beliau tidak pernah berhenti untuk mendidik masyarakat Kelantan dan juga luar Kelantan. Pemikirannya sentiasa dikaji dan diperdebatkan. Tidak kurang pula kenyataannya dipolemikkan seperti isu ‘tuhan samseng’, ‘bekerjasama dengan syaitan’ dan pelbagai isu lain yang telah dipolitikkan dengan cara berlebihan oleh media. Tuan Guru dalam membuka ruang perdebatan telah memungkinkan rakyat dihidangkan dengan Islam yang sebenar, terlalu banyak isu yang berakhir dengan ramuan kesempurnaan di sebelah Tuan Guru dan juga PAS serta negeri Kelantan.

Tokoh murabbi ummah ini meninggalkan kita dengan seribu kebaktian dan menjadi cermin keteladanan di jalan dakwah, tarbiah dan siasah. Maestro dakwah ini menjadi arca yang memantulkan cahaya pembias sehingga mengharumkan gerakan Islam ini, pemergiannya ke negeri abadi untuk selamanya telah ditangisi jutaan manusia, melepasi sempadan geografi dan politik. Ratusan ribu menyolatkan jenazah almarhum serta menyempurnakan pemakaman insan yang bukan hanya milik PAS tetapi ummah seluruhnya. Bersemadilah dengan penuh bahagia wahai sang murabbi dan kami akan terus menyambung perjuangan membentengi agama Allah ini sehingga Deenullah ini tegak di tanah leluhur ini.

(Penulis ialah AJK PAS Pusat, Pengerusi Lujnah Kesenian Dan Kebudayaan Pusat)

Aq nk tnya la,graduan mana yg nk ganti buruh bangla ngn indon tu?laki aq nk pakai dlm 200 org kat johor.Lau berminat leh antar resume.Berani ke sahut cabaran? πŸ˜€πŸ˜Ž

Kelayakan:
~ pandai ikat batu
~ pandai plaster (luar/dlm bngunan)
~Bangunan tak tinggi,56 tingkat jer 😎
~sanggup duduk " kongsi "
~gaji ikut rate bangla
~Dan sanggup kena arah mcm mna bangla kena arah k.
( mmg kerja kuli pun.. jgn hrp org layan u mcm bos plak)πŸ˜€

Meh aq blnja gmbr skit cmne bngla tgh wat kerja @ tingkat 19 plaster bhagian luar.(aq hrp yg ckp besar n bnyk bunyi tu tk gayat lah).Tu belum tingkat 56 lagi πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ setakat mulut bising pong pang2 per barang an?

#BuktikanKorangLehJdPenggantiYgTerbaikDuluLor

Zul Balik

Selepas 2 minggu tidak pulang kerana halangan kerja di KL.
Hari ini Zul memandu pulang kerumahnya disebuah daerah di Melaka..

Rindu benar Zul pada anaknya, walau pun selalunya Zul akan terkam emak dahulu, selepas itu barulah anaknya....

Sepanjang perjalanan Zul memandu cukup agresif.
Mahu cepat sampai.

Akhirnya ...
Zul tiba dirumahnya jam 5 ptg dengan harapan anak anaknya disekolah.....

Tiba tiba muka Zul berubah....
Tangannya mengeletar...
Mukanya pucat ..
Zul terduduk diatas tangga dan mengeluarkan sebatang rokok bagi tenangkan fikiran...
Zul seperti mahu menangis....
Zul menjeling sekali lagi ke ampaian.
Jelaslah itu kain "sembahyang wanita"

Zul melangkah lesu kedalam rumah disambut ahli keluarganya...
Keadaan Zul yang tidak gembira dapat dilihat jelas isteri dan anak anaknya..

Isterinya menyiapkan minuman.. dan melihat Zul dengan aneh. Zul seperti biasa...

Zul mengadap tv tanpa sepatah kata.
Isterinya menghidangkan minuman...

Namun akhirnya Zul mengumpul kekuatan dan sisa sisa harapan, Zul bertanya pada isterinya dengan nada yang cukup lemah tetapi tidaklah berharap....

"Awak sudah solat asar" ?
Isterinya menjawab ringkas.
"Sudah "....

Zul terbangun dari kerusi seperti tidak percaya...
"Tu kain sembahyang awak basuh"... Zul menyoal

Isterinya ketawa dan menjelaskan kain sembahyang bukannya sehelai.....

Alhamdulillah syukur...
Zul menyebut tanpa sedar dan kembali bersemangat.
Sepinggan kuih didepannya licin dimakan ...

Air yang tengah panas sekali Zul hirup tanpa rasa apa apa .....

Persoalannya.... Apa sbnrnya yg Zul nak??

1. Di sini ada tutorial utk akses internet PERCUMA utk menonton apa saja yg ada dlm TONTON tu..bukan saja Live TV, Movie2 dan Tv show jugak boleh...
2. Pastikan sudah daftar akaun di TONTON

3. Pastikan anda pangguna Digi Best Prepaid dan Digi Smart Prepaid ...utk Digi Easy Prepaid (mcm tak boleh jer) boleh try lg sndiri...

4. Langgan IDD di *138# (PERHATIAN !!! sebelom anda nak langgan IDD tu...pastikan tiada langgann brbayar lain...klu ada dan ingin teruskan juga langganan tu akan terbatal)

5. Langgan Music Freedom di *200*2*1*9#ATAU *200*2*1# pastu cari Music Freedom

6. Siap...Buka apps TONTON dr telefon anda...boleh donlot kat google play --( fail kecik jer..tak sampai 1MB pon ) IDD pon lepas..

7. Buka TONTON dengan kelajuan IDD (64kbps) agak slow la kan..xper!..byk kan bersabar..kiki.. jika anda ada langganan brbayar lain lg bagus ATAU leh pinjam wifi kawan sekejap utk membantu kelajuan memilih tv channel dan movie di TONTON

8. Login dengan ID dan PASSWOD anda yg telah daftar di TONTON td

9. Kemudian pergi la cari tv canel atau movie atau apa saja yang anda ingin tonton...

10. TEKAN play dan anda akan dihidangkan dengan Ads dahulu....kiki..jika Ads Video, lama la skit anda menunggu sb anda hanya guna IDD jer....selepas abis Ads tu baru lah Mantap....

Setiap canel atau movie pasti ada Ads....jika Ads yg sama berulang di canel2 tv lain maka ia akan trus play saja...dh xyah menunggu lama....

11. OK...SELAMAT MENONTON....

p/s: jgn bimbang jika anda ada langganan brbayar lain krn ia akan guna kouta Music Freedom sahaja utk buka TONTON (sila cek sndiri utk kepastian, mana tahu kan abis kouta anda disedutnya..hihi..)

p/s: boleh hotspot ke PC,android box atau apa jer...mudian buka TONTON kat sana...
- JIKA anda pkai VPN atau TRIK, Canel2 tv tidak boleh di TONTON, Juga jika anda di luar negara pon tak boleh juga.

12 Februari, 2016


UMMI TAKKAN SUSUKAN ZAINAB MARISSAπŸ’‹ DALAM KERETA LAGI!

Cerita Pagi Tadi

Zainab tiba2 muntah mcm air paip sangat2 bnyak, nasib baik jadi depan kami so kami angkat & tepuk belakang badan dia still keluar lg mencurah..

Jadi kat kedai makan.

Kami terus bawak zainab p jumpa doc pakar kanak2..lepas doc interview apa yg jadi kat zainab td tu dia panggil refluction.

Sbbnya menyusu dalam kereta (masa kereta bergerak) pastu masa kami berhenti duduk mkn kami baringkan dia(10minit lepas menyusu)..doc kata masa dia tgh menyusu dlm kereta tu perut zainab dah bergelodak.

doc siap bg cth, imagine kita minum air masa kereta tgh bergerak 90km/jam. mcm tu lah baby cuma dia x boleh nak cakap..

So masa zainab baring time tu la jadinya refluction..kami bernasib baik sbb kami nampak kalau x, ada kemungkinan zainab lemas dalam muntah dia yg bnyak tu..

Kes yg sama baru jadi kat klinik tu & baby tu x bernasib baik meninggal..bf dlm keta & muntah after 30 mnt..
Doc cakap jangan susukan baby dalam kereta baik bf ataupun botol..nak menyusu berenti dulu..

Allhuakbar tq Allah masih melindungi Zainab Marissa DIA warning sikit supaya kami jumpa doc & tahu cara bf yg betul..

Untuk perut zainab kapasiti kecik kena minum sikit2 sampai dia burp ada keluar sikit susu, then stop sbb perut zainab kecik tp kena kerap.

Lepas tu, doc suh ummi mulakan bfast pg dgn kismis kurma & air zamzam utk ibu yg fully breastfeed. in sha Allah nutrisi yg baby dpt drp susu baik utk sepanjang hari.

Lepas menyusu jgn terus baring burp kan & bagi dia duduk dulu dlm 5minit..kalau x boleh terkeluar balik.

Apa2 pun semua tu asbab, cuma tgjwb kita adalah mencegah lepas tu put our faith to HIM semoga anak2 kita terus di lindungiNYA..

Kredit: Nina BoaVista

Sebenarnya ramai yg belum tahu kemudharatan tentang roti gardenia ni. Saya malas nk panjang2 kan. Tapi sebab ramai yg suka puji boleh makan begitu saja pun dikatakan enak. Apatah lagi cicah kari dgn sambal ikan bilis dikatakan berganda3 keenakkannya.

Utk pengetahuan semua saya tak pernah kerja dikilang gardenia pun. Tapi dari org yg bercerita, ada satu bhgian dari roti gardenia yg boleh menyebabkan tersumbat saluran pemakanan kita dan menyebabkan kematian.

Tolong jgn mkn bhgian tersebut sama sekali.

Iaitu plastik pembalut roti gardenia.
*selamatkan bumi kita
#troll

salam admin,terima kasih sudi pos cerita sy..mohon hide fb profile sy..tq..salam warga krt,sy nk mintak pendapat..harap sudi bg pendapat yg baik2,klau ade yg nk memaki mecaci,harap abaikan je msg ni..

usia perkahwinan baru 7bulan..sy masih belajar(umur25) ditahun akhir,,dsebabkan suami bersungguh nk kahwin dan tamatkn zaman bujang dia(suami umur 32),,dan tunjukkn yg dia mampu (suami gaji 7k+) kahwin dengan student yg xda pendapatan lg ni..jd parents sy setuju..lgpun usia perkenalan kami pun dh 2tahun..dia pun mmg dh ada aset(rumah kereta sendiri) sblm kahwin..xdpt dinafikan mmg perbelanjaan keperluan rumah,,brg dapur,,bil2,,100% guna duit dia..setiap kali hujung minggu sy akn balik rumah dia (mngu yg sy xbusy dngn asmnt,,klau bnyak asgmnt sy stay dekat asrama ja)

mslh skrng,,suami sy xbg nafkah zahir dkt sy (batin ja bg).. yuran pengajian,,yuran asrama,,buku2,,brg keperluan sy(baju,mandian),,duit belanja makan,,smua dia xbg..7bulan kami kahwin,,start semeter baru,mmg biaya suma tu pkai duit sy+duit sy terpaksa mintak parents sy😭😭 mmg dia yg beli brg dapur smua,tp bukan sy ada pun dkt rumah,dia beli,dia yg habiskn..serupa tuk diri dia sndri jela..sy bgtahu dia dah,start sem kena bayaq duit pngajian,asrama,tp dia buat xtahu ja..sy ckp sy xda duit makan,pun dia buat xtahu..dia seorng yg suke berbelanja untk bnda2 yg xdtg faedah..dngn fmly dia,bukan main suruh mintak apa ja,dia blh bayarkn..7bulan kami kahwin dia xpernh pun xbg mak dia duit blanja bulanan..tp sy satu sen pun dia xbg😭😭..bukan marah dia bg duit kt mak dia,atau belanja keluarga dia..tp sy???

final exam sy dh makin hampir..sy xblh fokus(sy solat bukan xsolat xberdoa)..fikir msalah ni,dngn xda duit..malu nak cita kt fmly msalah ni..malu sngt..klau sy dh habis blaja,sy xkisah pun duit dia..sy blh kerja cari duit sndri..sbbkn blja lg,sy duduk asrama(ada waktu tetapan untuk kluar masuk),transport xda nk buat kerja part tima..xblh cari duit..rasa menyesal sngat kahwin awal😭😭rasa nak bercerai pun ada..

ape patut sy buat,,terus terang dngn dia,sy dh terus terang ckp sy student,xda duit blanja..sblm ni parent bg,xkn lpas kahwin nk minta parent lg..dia diam ja..xda apa2 perubhan pn..7bulan dh bertahan..letih sngat..bukan dia xmampu,tp mmg mampu sngt..xtahu lh knpe dngn dia..rasa mcm diri ni dipergunakan..tlg sayaπŸ˜”πŸ˜”

hidekn profil n msg lme.sy ade masalah rumahtangga yg xpenah selesai kerana suami pun xpenah berubah kaki pompuan hingga tahap terlanjur pmpuan sana sini.sy dh twar ati dan ingin meminta cerai sbb xnk bersuami org sperti dia lg.kami tidak lg tinggal sebumbung dan sy dlm diam2 meninggalkan dia semenjak pergaduhan kami aritu.sy x blh tgk muka suami lg pe lg sy terbyg gamba bogel dia pompuan tu malah sy terbaca msg2 dia terlanjur dgn pompuan tu.

sy kecewa sgt bkn sekali dua dia berlaku curang.kami ank sudah 4.sy mmg dh xleh hidup bersama suami sy tertekan.sy ade simpan msg2 dia dgn pmpuan2 ni yg jelas menunjukkan mereka terlnjur.sy nk mtk crai suami xnk craikn sy dia x mgaku dia bersama pompuan2 tu smpikn sy tunjuk msg gmba dia dgn pompuan2 tu ttp x mgaku.malah dia kata sy buruk2kn dia.selalu blk pagi.bini mmg dh x sentuh bertahun tp pompuan lua di sentuh sana sini.sy nekad nk crai dgn tunjukkan semua bukti2 gamba msg2 dia terlanjur dgn pompuan2 tu sbb dia jnis mmg xmengaku dan menyalahkan sy balik.

dia kata sy bodoh nk mtk crai dia xde wat pape.tentang ank pula ank semua xnk ikot ayah dia dan nk dgn sy sbbnya ayahnya mmg xde mse tuk ank istri tp ada masa pula kua2 dgn pompuan lain smpi tahap terlnjur.asa nya xperlu di truskan umahtangga seperti ni sbb hati sy sakit mkn ati je dia lyn sy mcm apa je selalu marah2 sy x tentu psl masa dgn sy pun xde.sy dh mls nk fikir pjg.sy cuma nk mtk crai dan dia dpt tunaikan nfkh ank2 bila becerai nnt tu saja.tp dia nk amik ank sy lg dua org masalahya ank sy xnk ikot ayah dia di jaga bwh jagaan dia sy jd kusut ayah dia berkeras x bg sy jga semua ank.dan x mahu beri nafkah jika becerai nnt.

Selesai menemani YDP PAS Kawasan Kelana Jaya Tuan Hj Mohd Ghazali Daud membuat laporan polis terhadap bekas pimpinan PAS kawasan yang telah menyalahgunakan wang parti. Beliau kini telah keluar PAS dan menyertai Pan.

Semoga wang ahli-ahli PAS kawasan dapat dikembalikan dan mereka yang bertanggungjawab disiasat dan dibawa ke muka pengadilan.

Laporan dibuat di IPD Subang Jaya.

Selamat petang. Saya sedang cuba mencari dana utk murid murid SK Runchang.
Majoriti pelajar disini kaum Orang Asli. Mereka memerlukan dana utk membeli komputer jadi pendidikan mereka setaraf dengan pelajar pelajar lain di negara ni.
Sesiapa yg sudi menyumbang, link ada di bio saya. Kalau jumlah yg dihajati dapat dicapai, saya akan memakai Dada Lipan, topi tradisi Jakun selama seminggu.
Sesiapa yg nak sumbangkan komputer/laptop/tablet lama pun kami terima.

Shoutouts to Cikgu Sam for asking me to join in this effort.

Segala sumbangan/ pertanyaan boleh hubungi Cikgu Sam: loity25@gmail.com

Kita telah berjaya mengumpul 30,000 tandatangan petisyen maya ("online petition") untuk mendakwa Najib Razak sejak dibuka 2 hari lalu. Saya mohon dapatkan lebih ramai supaya kita mencapai sasaran 100,000 dalam tempoh seminggu dan membina momentum ke arah mengumpul 1 juta petisyen. Ubah nasib kita dengan terus mendesak Dato' Seri Najib didakwa. Sebarkan, tandatangan di bit.ly/dakwaNajib

ANAK MELAYU VS ANAK CINA

Anak Melayu belajar dari tadika sampai universiti semua mengikut SUKATAN PELAJARAN. Umur 25 tahun baru masuk bidang pekerjaan selepas selesai ijazah sarjana. Umur 60 tahun dah bersara walaupun sihat untuk bekerja sampai umur 80 tahun. Baru nak pandai dan bijak, dah kena bersara. Bila ada anak, jawatan bapak dalam kerajaan tak boleh diwaris kepada anak.

Anak Cina Triang tak pergi sekolah macam saya. Tapi umur 14 tahun dah ambil alih kedai runcit bapak dan mereka BELAJAR TANPA SUKATAN PELAJARAN (Pelajaran mereka tiada sukatan dan tiada batasan). Umur 16 tahun dah buka cawangan. Umur 19 tahun buka supermarket, umur 25 tahun semasa kita terima ijazah dan bergambar dengan topi leper berambu itu mereka sudah ada cawangan supermarket seluruh negeri. Kita keluar dengan segulung ijazah dan bekerja dengan mereka.

Perbandingan di atas itu antara budak paling bijak Melayu dan budak drop-out Cina. Tidaklah kita nak kata jangan pergi sekolah tetapi lihat juga orang Cina pergi sekolah, balik sahaja sekolah tolong mak ayah jaga kedai. Orang Melayu balik rumah tengok "Diari Akademi" and all the lagho thing.

Anak Melayu berhibur pergi fun-fair di Pekan Triang dan tengok wayang di Odeon. Anak Cina jaga kaunter tiket funfair dan Odeon yang orang Melayu bayar.

Orang Melayu Raya, orang Cina yang kaya. Orang Cina raya, orang Melayu yang susah kerana semua kedai Cina tutup.

Saya bukan nak rasis. Tak semua Cina macam tu, tak semua Melayu begitu. Tapi untuk maju, lihatlah keburukan diri untuk diperbaiki dan lihatlah kebaikan orang untuk dicontohi.

Umur 25 tahun Anak Cina ada RM20 Juta, anak Melayu hutang PTPTN RM20 Ribu
Belajar BERSUKATAN atau belajar TIADA SUKATAN? Menteri boleh kata sistem pendidikan kita yang terbaik. Mungkin ayatnya tidak habis, sistem pendidikan kita yang terbaik MENGHASILKAN HAMBA DAN BUKAN TUAN.

#1 Bergaul dengan orang yang jauh lebih dewasa
Anda tidak akan matang sekiranya hanya berkawan dengan rakan yang sebaya dengan anda sahaja. Keluarlah dari kepompong dan bergaullah dengan orang sekeliling yang berbeza level dengan anda. Ambil teladan yang baik daripada persahabatan dan tidak sombong untuk mendengar pendapat orang lain.

#2 Menambah ilmu
Tidak dinafikan ilmu pengetahuan ialah elemen penting yang membentuk sahsiah dan perwatakan seseorang itu ke arah yang lebih baik. Ilmu akademik mahupun kerohanian adalah sama penting dan perlu dititikberatkan.
Menonton rancangan bercirikan ilmiah atau dokumentari di televisyen juga salah satu bentuk pendidikan.

#3 Membaca surat khabar
Maksudnya membaca keseluruhan isi akhbar itu dan bukan kolum hiburan atau sukan sahaja. Dan yang paling penting tahu tentang isu semasa yang berlaku sekarang :P

#4 Merubah gaya ber-SMS
Elakkan bertanya soalan-soalan menjemukan seperti “awak sudah makan?, makan apa?”, “awak betul-betul sayang saya?” atau soalan yang ekstrem seperti “apa nama anak sulung perempuan kita nanti?”, dan sebagainya.
Zaman bercinta monyet di sekolah dahulu bolehlah sebabnya waktu itu nak eja nama pun belum tentu tahu lagi. Inikan pula nak memahami maksud dan nilai CINTA.

#5 Belajar daripada pengalaman
Orang tua pernah berkata “Pengalaman mematangkan lagi seseorang”. Ya, betul! Setiap orang mengalami pengalaman berbeza. Cuba ambil masa untuk muhasabah diri dan ingat kembali apa kesalahan dan kesilapan yang anda telah lakukan dengan cinta anda dahulu. Cuba perbaiki diri anda untuk menjadi sang pencinta yang baik.

#6 Elakkan daripada bercinta 24 jam!
cinta24jamBukan anda seorang sahaja yang dilamun cinta. Dan jangan disebabkan cinta, tanggungjawab anda sendiri diabaikan. Anda bukan lagi di peringkat sekolah rendah.
Tanggungjawab meningkat selaras dengan peningkatan usia. Kalau dahulunya, kita ke universiti untuk belajar tanpa memikirkan soal kerja dan duit. Tapi sekarang, kita sudah berada di alam pekerjaan iaitu alam dewasa. Banyak tanggungjawab terletak di atas bahu kita. Sesekali ambil masa untuk SMS si dia diwaktu rehat tidak salah cuma bukan 24 jam berSMS.

#7 Tahu yang mana serius dan yang mana gurauan
Kita sering terbawa-bawa perangai dan sikap semasa kecil iaitu sentiasa inginkan gelak dan bergembira ke dalam bercinta. Ya, tidak dinafikan semua orang inginkan kecerian yang diriingi gelak tawa dalam perhubungan tetapi anda perlu menjaga batasnya. Anda perlu tahu bahawa ada masanya untuk bergembira dan adanya untuk menjadi lebih serius dalam bercinta.

#8 Ubah penampilan anda
Kalau dahulu, anda mungkin tidak mengendahkan penampilan anda setiap kali keluar bersama terutamanya lelaki. Dengan memakai tshirt round-neck yang bergambar ‘hantu’ ditambah dengan jeans yang berkoyak-koyak di bahagian lutut. Oh, anda nampak sangat selekeh di mata orang ramai terutama pasangan anda.
13 KISAH RASULULLAH YANG WAJIB KITA KETAHUI

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah S.A.W. menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda S.A.W. menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina ‘Aisyah menceritakan “Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga.”

3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.

4) Pernah Baginda S.A.W. pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda amat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina ‘Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi S.A.W. bertanya, “Belum ada sarapan ya Humaira?” (Humaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina ‘Aisyah yang bererti ‘Wahai yang kemerah-merahan’)

Aisyah menjawab dengan agak serba salah, “Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.” Rasulullah lantas berkata, “Jika begitu aku puasa saja hari ini.” tanpa sedikit tergambar rasa kesal di wajahnya.

5) Sebaliknya Baginda S.A.W. sangat marah tatkala melihat seorang suami memukul isterinya. Rasulullah S.A.W. menegur, “Mengapa engkau memukul isterimu?”

Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar, “Isteriku sangat keras kepala. Sudah diberi nasihat dia tetap degil, jadi aku pukul dia.”

“Aku tidak bertanya alasanmu,” sahut Nabi S.A.W. “Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?”

6) Pernah Baginda S.A.W. bersabda, “Sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya.” Prihatin, sabar dan tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.

7) Pada suatu ketika Baginda S.A.W. menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabat, pergerakan Baginda S.A.W. antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh Baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan Baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang,

“Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?”

“Tidak, ya Umar. Alhamdulillah, aku sihat dan segar.”

“Ya Rasulullah…mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit…” desak Umar penuh cemas.

Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat menahan rasa lapar. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda.

“Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?” Lalu baginda menjawab dengan lembut, “Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?”

“Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.”

8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang penuh kudis, miskin dan kotor.

9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida’nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH S.W.T. dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah S.A.W. menolak sama sekali rasa ke tuanan.

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan.

12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk Baginda S.A.W., Baginda S.A.W. masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah hinggakan pernah Baginda S.A.W. terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.

13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi. Bila ditanya oleh Sayidatina ‘Aisyah, “Ya Rasulullah, bukankah engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?”

Jawab baginda dengan lunak, “Ya ‘Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.”

Semoga bermanfaat

TUAN GURU HAJI MAMAT MERBAU PATAH

Nama penuh beliau, Haji Mamat atau Mohamad bin Osman, berasal dari Sungai Derhaka, Kuala Terengganu. Dari keturunan orang-orang alim. Dalam usia 13 tahun beliau sudah boleh membaca khutbah.

Mendapat pendidikan awal di Pondok Losong Haji Mat Syafie, kemudian pergi ke Kelantan berniaga sambil belajar. Beliau selalu mengadakan muzakarah dengan guru-guru di sana. Kecenderungannya kepada ilmu Tasauf sangat kuat.

Kemudian Tuan Guru Haji Mamat beruzlah di Mekah selama enam bulan. Selepas kembali ke tanahair, beliau bermimpi berada di bawah sepohon kayu yang terletak di atas tanah yang tinggi dan di situlah beliau mendapat pelbagai ilmu.

Beliau memulakan kuliahnya di kampung isterinya, Merbau Patah, Kuala Terenganu. Ketika itu, masyarakat di situ sangat berpegang kuat kepada kepercayaan syirik mengenai ‘acak’. Melalui pengajaran kitab Tauhid, akhirnya beliau berjaya menyedarkan masyarakat mengenai bahaya kepercayaan tersebut dan mengembalikan mereka kepada konsep Tauhid yang sebenar di sisi Allah. Keilmuan beliau mula tersebar ke merata tempat. Orang-orang yang mendengar pengajarannya datang dari seluruh pelusuk Malaysia.

Tuan Guru Haji Mamat adalah seorang yang alim dalam ilmu tasauf. Syarahannya dalam menghuraikan kitab Minhajul Abidin dan Al-Hikam Tok Pulau Manis adalah sangat mendalam.
Beliau memperolehi ilmu secara laduni. Setiap kali mengajar kitab Al-Hikam, beliau memberitahu seolah-olah beliau berada di lautan dan nampak laut dikepalanya. Kupasannya sentiasa berbeza walaupun mensyarahkan matan yang sama. Setiap kali beliau mengajar, lautan manusia akan memenuhi madrasahnya.

Tuan Guru jarang keluar dari madrasahnya. Beliau banyak menghabiskan masa di dalam bilik khalwat yang kecil. Sangat kuat ibadah dan mujahadahnya. Pada jam 3 pagi, kami murid-muridnya dapat mendengar Tuan Guru bersolat dan berzikir.

Beliau amat warak dalam mengeluarkan perkataan terhadap seseorang, walaupun terang-terangan orang itu membawa perjalanan yang batil, malah pernah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadapnya.

Beliau juga dikurniakan beberapa kelebihan. Diceritakan pernah datang 2 orang dari Sungai Rengas yang bergaduh disebabkan masalah hutang piutang. Sipemiutang hutang mendakwa sipenghutang tidak membayar hutangnya sebanyak RM200, tetapi dinafikan oleh sipenghutang. Akhirnya Tuan Guru Haji Mamat mengambil duitnya dan memberinya kepada sipemiutang sebagai bayaran hutang sipenghutang. Dua bulan kemudian, sipemiutang datang semula dan mengatakan duit yang diberi Tuan Guru tidak boleh digunakan sesen pun kerana dimakan bubuk. Wallahu ‘alam..

Tuan Guru juga sangat pemurah. Jika ada orang ingin meminjam duit, beliau akan memberinya tanpa mengiranya sebagai hutang. Beliau selalu berpesan kepada anak-anak, kalau tak ada duit beritahu kepadanya, dan jangan berhutang dengan orang lain. Sebaliknya, kalau anak-anaknya memberinya duit, beliau menolaknya atau disuruhnya duit itu diberi kepada si ibu.

Tuan Guru tidak mengamalkan apa-apa tariqat, tetapi hanya mengamalkan aurad biasa lepas sembahyang. Walaupun tidak menolak tariqat tetapi beliau memberitahu penulis bahawa terlalu banyak kesalahan malah kesesatan berlaku dalam pengamalan tariqat sekarang. Katanya, tasauf bukannya pada zikir, bukannya pada salasilah, bukannya pada ibadah yang banyak, bukannya suluk, bukannya mujahadah, tetapi hakikat tasauf ialah hidupnya jarum hati memandang hakikat KeTuhanan dalam setiap masa. Pandanglah segala dari Allah, dengan Allah dan kepada Allah, berpegang teguh dengan syariat dan hakikat serta memelihara diri dari yang haram, syubhat dan makruh.

Ketika saat kematiannya sudah hampir, beliau memberitahu anak-anak dan muridnya bahawa beliau mahu berjalan pada malam itu. Kemudian, beliau memanggil salah seorang anaknya dan berwasiat dengan dua perkara iaitu menjaga iman dan jangan bergaduh sesama ahli keluarga. Selepas solat Maghrib, beliau memejamkan matanya dengan lena. Pada malam itu, semua orang di madrasah tidak pulang ke rumah, mereka ramai-ramai membaca surah Yasin.

Menurut anaknya, kira-kira jam 3 pagi wajah Tuan Guru berubah kekuning-kuningan, wajahnya nampak segar dan tenang. Beliau akhirnya kembali menemui kekasihnya pada jam 4 pagi (tahun 1995). Sembahyang jenazah diimamkan oleh Tuan Guru Haji Hashim, mudir pondok Pasir Tumbuh dan semua murid jauh dan dekat turut datang mengiringi jenazah beliau buat kali terakhir. Kembalilah seorang ulama sufi menghadap kekasih yang dirinduinya, semoga Allah menempatkan ia dalam golongan mereka yang dimuliakan. Amin.

Presiden parti Rahmatan Lil 'Alamin yang amat Amanah, Progresif, Peduli, Profesional lagi Inklusif Mohamad Sabu a.k.a Mike Sabu sedang berdepan dengan tindakan menjadi muflis atas kes beliau kalah saman memfitnah bekas Timbalan Pengerusi SPR .... membujur lalu melintang patah .... lawan tetap lawan ... lempar tetap lempar .... TENKIU

11 Februari, 2016


Jangan Jealous ok ..
Cust yg amalkan 3kotak secret plus dlm masa 3bulan sja..

Ramai yg dh cuba product ini ..
terlampau bagus n sngt2 berkesan ..
SECRET PLUS PRODUK MEMBESARKAN PAYUDARA. BESAR , TEGANG, TERLETAK, PUTING PINK (SIYES TAK TIPU) KULIT - HILANGKAN KEDUTAN, CERAHKAN KULIT TERMASUK BAHAGIAN GELAP SEPERTI KETIAK DAN CELAH KANGKANG. HILANGKAN JERAWAT JERAGAT, LEMBUTKAN KULIT, PUTIH PINK HORMON - TIDAK MENGGEMUKKAN. DALAMAN - MISS V JADI KETAT SANGAT.. SUAMI SAYANG. MENCUCI BAHAGIAN DALAMAN WANITA, HILANGKAN BAU VAGINAL DISCHARGE. HILANGKAN KEPUTIHAN. BERAT- HILANGKAN LEMAK YG TAK DIPERLUKAN BADAN DI LENGAN, PERUT, PINGGUL, PEHA DLL.. SO AKAN PASTIKAN ANDA DAPAT SEMULA CURVE YG ANDA INGINKAN... DARAH- MENSTABILKAN HORMON DALAM DARAH YG BERSESUAIAN DENGAN UMUR ANDA..MEMBETULAKN KITARAN HAID YG TIDAK STABIL. HILANGKAN SENGGUGUT. CARA MAKAN : SEBIJI SEHARI SEBELOM TIDUR... SATU KOTAK ADA 30 KAPSUL SO STOK TAHAN SATU BULAN... INGIN KESAN CEPAT ATAU MASALAH DALAMAN DAN MASALAH MISS V YG KRITIKAL??? BOLEH AMIK 2 BIJI SEHARI... AMIK 2 BIJI SEHINGGA KEADAAN ANDA KEMBALI SIHAT DAN NORMAL, KEMUDIAN MAINTAIN DENGAN MAKAN 1 BIJI SEHARI SAHAJA... WAJIB MINUM AIR KOSONG 2 KE 3 LITER SEHARI UNTUK CUCI KOTORAN DALAM BADAN ANDA,

so.. apa tunggu lagi ... stock terhad..

SAAT-SAAT TERAKHIR HGR

1. Walaupun pengasas scam HighwayGroup Resources (HGR) sudah resign, masih ramai mangsa2nya yang berkeras semuanya masih ok. Mereka berkata yang duit masih masyuk, orang lain take-over pengurusannya, jadi semuanya tetap berjalan lancar! Jadi pada mata mereka, line tetap clear!

2. Langkah mereka itu sudah tentu pelik bagi kita: “Dah nampaknya kubur pun masih menidakkan ajal lagi!”

3. Sebenarnya langkah mangsa2 HGR itu sudah menjadi standard action apabila scam mula2 nak runtuh.

4. Sebagai contoh, selepas Polis Thai menyerbu pejabat UFun pada bulan April 2015 (dan memulakan proses keruntuhan scam tersebut), badut2 majlis tertinggi UFun berkata semua itu hanya salah faham saja. Malah ada yang berkata yang Polis Thai tersilap pejabat!

5. Ada juga badut2 UFun berkata yang mereka masih dapat wang mereka walaupun semua usaha sabotaj oleh anasir2 yang tak bertanggung jawab berlaku!

6. Malah walaupun selepas serbuan demi serbuan dan tangkapan demi tangkapan dibuat oleh Polis Thai, puluhan badut2 UFun masih menidakkan semua itu. Semuanya adalah salah faham dan perkara kecil, dan peguam mereka akan kawtim semuanya dalam sehari dua!

7. Tetapi ternyata semua itu bukan perkara kecil. Satu persatu penyelewangan UFun dibongkar. Ini termasuklah penipuan kewujudan 3 buah ‘bank’, syarikat BinaPuri membuat kenyataan yang mereka tak buat JV dengan UFun, Major General Soonpan (yang dulunya dimegah2kan oleh badut2 UFun) melarikan diri, waran tangkap untuk 3 orang pengarahnya dikeluarkan oleh mahkamah dan UFun tak ada shareholding di projek hartanah Gateway Klang (tak seperti yang diclaim oleh Mohd Raus Idris).

8. Kita pendekkan cerita > UFun tukar nama ke Unascos tetapi itu tidak menolong kerana Unascos juga kini tinggal nama saja. Kesudahannya? Mangsa2 UFun/Unascos akan kehilangan SEMUA wang mereka yang pasti masuk ratusan juta ringgit!

9. Sekarang ini giliran badut2 HGR pula untuk berkeras yang line is still clear – nak bagi sedap hati mereka dan untuk meneruskan scam songsang ini – sepertimana badut2 UFun lakukan dulu. Tetapi ianya akan berkubur juga dalam sedikit masa lagi. Ini adalah kerana wang yang dikutip tidak akan mencukupi untuk leader2nya memberikan ‘saraan’ yang dijanjikan. INI PASTI AKAN BERLAKU. CUMA MENUNGGU HARINYA SAJA.

10. Walaupun begitu, badut2 HGR akan memberikan berbagai alasan (peribahasa Inggerisnya ‘clinging at straws’) untuk membuktikan HGR masih ok. Bukti sebesar dinosaur – pengasas dah resign (terminologi gantian untuk usaha melarikan diri!), puluhan leader sudah mendeletekan contact mereka, FB page dah kosong, ramai ahli yang tak dapat saraan – mereka buat2 tak nampak! Poin yang sekecil kuman dan tak penting seperti HGR diberi nama baru – UnionCapital – disalakkan!

11. Macam saya kata tadi, semua ini memang standard action mereka yang kelemasan!

sumber c/p fb azizi ali mentor wang

Tips Perkahwinan: 6 TIPS PERSEDIAAN UNTUK PENGANTIN LELAKI

Persiapan perkahwinan bukan sahaja wajib dilakukan oleh pengantin perempuan, pengantin lelaki juga tidak terkecuali

Kali ini admin nak khususkan tips yang khas untuk kaum Adam di luar sana. Tips yang perlu anda ambil tahu bagi menghadapi saat indah bergelar suami kepada sang ratu yang bertakhta di hati. Jom baca!

Mungkin tips-tips yang admin ingin kongsikan dengan anda sesuatu yang biasa sahaja. Tetapi masih ada yang memandang rendah pada tips ini. Jadi apakah yang perlu bagi bakal pengantin lelaki di luar sana perlu ambil berat dalam persediaan menjelang saat diijabkabul?

1) Sila sediakan sapu tangan

Bukan apa, bila hati dah berdebar, ditambah cuak pulak, sudah semestinya peluh merembes membasahi diri. Lupakan kipas dan aircond, kerana semestinya anda akan berpeluh. Ditambah cahaya lampu pelamin lagi. Jadi, sediakanlah sapu tangan untuk lap peluh jantan anda itu. Atau anda juga boleh ingatkan pengapit anda bawakan tisu ke, mana lah tahu kalau sapu tangan anda tadi sudah basah habis.

2) Sila bawa bersama pen

Jangan lupa untuk bawa bersama pen. Pen itu pula bawa la yang cantik cantik sikit. Jangan pula anda bawa pen yang dakwat nya hidup segan mati tak mahu. Tunjukkan anda sudah bersedia. Nanti kalau photographer ambil gambar anda, lihat lah juga pen yang cantik. Jangan pula pen 70sen pula anda guna.

3) Duit upah jurunikah dan saksi

Ini antara persediaan yang penting yang perlu anda ambil tahu. Pastikan duitnya sudah anda terlebih dahulu letak di dalam sampul. Adab kita, supaya nampak lebih sopan dan beradap. Jangan pula anda tak bagi pak imam duit atau masa itu baru lah anda mencari untuk pinjam duit dengan orang. Malu tau!

4) Pakai stoking

Kenapa perlu pakai stoking? Ini untung nampak anda lebih berketrampilan, kemas dan elegan. Tips memilih stoking adalah warna dan corak. Jangan pula anda pilih untuk pakai stoking warnanya terang benderang. Sampai lima batu pun dah nampak. Pilih warna yang selamat seperti hitam, coklat, atau kelabu. Kalau nak lagi selamat, beli sahaja yang baru. Selamat dan bebas bau!

5) Kasut yang bersih

Bersanding, duduk berdua di atas pelamin tersergam nan indah. Tapi hilang indahnya jika anda memakai kasut yang alahai seperti baru lepas main bola dalam hujan. Pastikan kasut anda cantik, kemas, bersih, berkilat. Barulah indah anda dan pasangan di atas pelamin.

6) Pakaian dalam (singlet)

Jika baju yang dipakai anda tidak kira lah untuk sanding ke, akad nikah ke, warnanya adalah putih, pastikan anda memakai singlet. Bukan apa, kalau anda peluh, boleh lah singlet serap peluh anda. Tanpa singlet, habis basah lecun pula baju melayu tu nanti. Baju warna putih selalunya jarang, jadi pakailah singlet. Agar tampak kekemasan sang Raja Sehari!

Jangan pandang ringan persediaan kecil ini tau wahai jejaka jejaka di luar sana. Ini adalah hari bahagia anda, dan anda adalah raja sehari. Kesempurnaan akan terjadi dengan kepekaan dari anda.

Semoga berjaya!

Ibu, Jangan Katakan 8 Hal ini pada Anakmu!

Thabrani meriwayatkan dari Jabir Bin Samurah bahwa Rasulullah saw bersabda, “Salah seorang di antara kalian mendidik anaknya, itu lebih baik baginya dari pada menyedekahkan setengah sha’ setiap hari kepada orang-orang miskin.”

Sahabat Ummi, seorang ibu adalah pendidik pertama dan utama untuk anak-anaknya, oleh karena itu, sebagai ibu kita perlu mengupgrade diri tiap hari agar bisa mendidik anak-anak kita sesuai dengan zaman di mana mereka hidup.

“Didiklah anak-anakmu, karena mereka akan hidup pada zaman yang berbeda dengan zamanmu,” demikian pesan Khalifah Kedua Umat Islam, Umar bin Khaththab. Pesan yang sungguh singkat dan mudah diingat.

Salah satu cara mendidik anak tentu saja melalui perantara lisan, sayangnya… banyak orangtua khususnya ibu, yang belum memahami pentingnya menjaga kata-kata di depan anak, karena dapat berpengaruh besar pada perkembangan diri, psikologis, dan konsep diri anak.

Berikut ini, 8 hal yang sebaiknya tidak dikatakan kepada anak, terutama usia sampai dengan tujuh tahun:

1. Memberikan Pernyataan Negatif tentang Diri Anak
“Kamu anak yang pelit!”
“Kamu pemalas!”
“Kamu gendut!”
“Kamu nakal!”
Jenis pernyataan semacam itu dapat menyakiti perasaan anak-anak. Mereka akan menjadi seperti yang orang tua mereka katakan. Sungguh berbahaya, mengingat kata-kata seorang ibu bisa berarti doa untuk anak-anaknya.
Sebaliknya, katakanlah hal-hal positif kepada anak. Jika anak menerima nilai buruk, jangan mengatakan, “Kamu begitu bodoh!”; Katakan sesuatu yang lain. Sebagai contoh, katakanlah, “Jika kamu belajar lebih baik, kamu akan mendapatkan nilai yang lebih baik daripada ini karena kamu sebetulnya adalah anak pintar.” Bukankah kata-kata seperti ini akan lebih menenangkan hati anak kita?

2. Jangan katakan “Jangan Ganggu, Ibu Sibuk!”
Hal ini tampaknya seperti hal yang normal. Seorang ibu sibuk memasak di rumahnya. Atau ayah sibuk membaca berita menarik di koran. Atau mungkin juga melanjutkan tugas yang dibawa dari kantor. Lalu ia mengunci diri di kamarnya. Tiba-tiba anak datang dan meminta dia untuk sebuah bantuan. Dalam situasi yang ketat, orang tua dapat berteriak pada anak itu, “Jangan ganggu aku! Aku sibuk! ”
Menurut Suzette Haden Elgin PhD., penulis yang juga seorang pelatih bela diri verbal dikutip dari parenting.com, bahwa jika orang tua bertindak seperti itu, anak-anak mungkin merasa tidak berarti karena jika mereka meminta sesuatu pada orang tua mereka, mereka akan diberitahu untuk pergi.
Bayangkan Sahabat Ummi… Jika sikap seperti itu diterapkan pada anak-anak kita, maka sampai mereka tumbuh dewasa, kemungkinan besar mereka akan merasa tidak ada gunanya berbicara dengan orangtua.
Di sisi lain, Suzette menyarankan bahwa jika memang sedang benar-benar sibuk, cobalah alihkan perhatian anak-anak untuk melakukan kegiatan lain sebelum kita membantu mereka. Misalnya, jika mereka meminta bantuan dalam melakukan pekerjaan rumah mereka dan kondisinya kita sedang benar-benar sibuk, mintalah mereka untuk melakukan aktivitas lain terlebih dahulu seperti menonton TV. Lalu kemudian, datanglah kepada mereka untuk membantu, asalkan gangguan tersebut tidak terlalu lama.

3. Jangan katakan “Jangan Menangis!”
Berurusan dengan anak-anak yang bertengkar dengan teman-teman mereka atau merasa kecewa karena perlakuan tertentu harus dilakukan secara bijaksana. Tidak perlu untuk memarahi atau meminta anak-anak anda untuk tidak cengeng. Banyak anak yang mengalami hal tersebut, orang tua mengatakan pada mereka, “Jangan cengeng!”, “Jangan sedih!”, “Jangan takut!”
Menurut Debbie Glasser, seorang psikolog anak, mengatakan kata-kata tersebut akan mengajarkan anak-anak bahwa perasaan sedih adalah sesuatu hal yang tidak umum, bahwa menangis bukanlah hal yang baik, sedangkan menangis sendiri merupakan ekspresi dari emosi tertentu yang setiap manusia miliki.
Oleh karena itu, untuk menangani masalah ini, akan lebih baik untuk meminta anak-anak menjelaskan apa yang membuat mereka sedih. Jika mereka merasa diperlakukan tidak adil oleh teman-teman mereka, jelaskan pada mereka bahwa perilaku teman-teman mereka adalah tidak baik.
Dengan memberikan mereka gambaran perasaan yang mereka rasakan, orang tua telah memberikan mereka pelajaran empati. Anak-anak yang menangis akan segera menghentikan atau setidaknya mengurangi tangisan mereka.

4. Jangan Membanding-bandingkan Anak
“Lihatlah kakakmu, dia bisa melakukannya dengan cepat. Mengapa kamu tidak bisa melakukannya juga?”
“Temanmu bisa menggambar dengan bagus, kenapa kamu tidak?”
“Dulu ketika kecil ibu bisa begini begitu, masa kamu tidak bisa?!”
Perbandingan hanya akan membuat anak anda merasa bingung dan menjadi kurang percaya diri. Anak-anak bahkan mungkin membenci orang tua mereka karena mereka selalu mendapatkan perlakuan buruk dari perbandingan tersebut (terhadap kakak, adik, atau anak-anak lain), sedangkan perkembangan setiap anak berbeda.
Daripada membandingkan anak-anak, ibu sebaiknya membantu untuk menyelesaikan persoalannya. Misalnya, ketika anak mengalami masalah mengenakan pakaian mereka sementara saudara mereka bisa melakukannya lebih cepat, orang tua harus membantu mereka untuk melakukannya secara benar.

5. Jangan katakan “Tunggu Ayah Pulang ya! Biarkan kamu dihukum ayah”
Ada kalanya seorang ibu berada di rumah bersama anak-anak mereka tetapi tanpa ayahnya. Ketika anak-anak melakukan kesalahan, ibu tidak segera memberitahu anak-anak tentang kesalahan yang mereka buat. Si ibu hanya mengatakan, “Tunggu sampai ayahmu pulang.” Ini berarti menunggu sampai ayahnya yang akan menghukum nanti.
Menunda mengatakan kesalahan hanya akan memperburuk keadaan. Ada kemungkinan bahwa ketika seorang ibu menceritakan kembali kesalahan yang dilakukan anak-anak mereka, ibu malah membesar-besarkan sehingga anak-anak menerima hukuman yang lebih dari seharusnya.
Ada kemungkinan juga orang tua menjadi lupa kesalahan anak-anak mereka, sehingga kesalahan yang seharusnya dikoreksi terabaikan. Oleh karena itu, akan lebih baik untuk tidak menunda dalam mengoreksi kesalahan yang dilakukan anak-anak sebelum menjadi lupa sama sekali, dan

6. Jangan Terlalu mudah dan berlebihan memberi pujian
Rupanya, memberikan pujian dengan mudah juga bukan hal yang baik. Memberikan pujian dengan mudah akan terkesan “murah”. Oleh karena itu jika seorang anak melakukan sesuatu yang sederhana, tidak perlu memuji dengan “Luar Biasa! Luar Biasa!” Karena anak secara alamiah akan mengetahui hal-hal yang dia lakukan dengan biasa-biasa saja atau luar biasa.
Yang perlu diperhatikan juga, pujilah sikap anak kita, dan jangan memuji dirinya atau hasil perbuatannya. Sekiranya ia mendapat hasil bagus di sekolah, pujilah “Alhamdulillaah, Ibu bangga dengan kerja keras kamu sehingga kamu mendapat nilai baik!”
Jika kita memuji hasil yang dilakukan anak dan bukan sikapnya, sangat mungkin anak kita akan berfokus pada hasil dan tidak peduli dengan sikap/ karakter yang baik, misalnya… demi mendapat nilai ujian bagus, anak akan rela mencontek atau bertanya pada teman ketika ujian.

7. Jangan Katakan “Kamu Selalu…” atau “Kamu tidak pernah…”
Janganlah melontarkan kalimat dengan "Kamu selalu...." atau "Kamu tidak pernah...". Memang, kata-kata ini kadang refleks langsung terucap oleh orangtua, namun hindarilah penggunaan kalimat ini.

"Hati-hati, kedua kata-kata itu ada makna di dalamnya. Di dalam pernyataan "Kamu selalu..." dan "Kamu tidak pernah" adalah label yang bisa melekat selamanya di dalam diri anak," ujar Jenn Berman PhD, seorang psikoterapis.

Berman mengungkapkan, kedua pernyataan yang kerap dilontarkan oleh orang tua ini akan membentuk kepribadian anak. Anak-anak akan menjadi seperti apa yang dikatakan terhadap dirinya. Bila orangtua mengatakan sang anak selalu lupa menelepon ke rumah jika pulang terlambat, maka ia akan menjadi anak yang tidak pernah menelepon ke rumah.

"Sebaliknya, bertanyalah kepada anak tentang apa yang bisa orangtua lakukan untuk membantu dia mengubah kebiasaannya. Misalnya, 'Ibu perhatikan kamu sering lupa membawa pulang buku pelajaran ke rumah. Apa yang bisa Ibu bantu supaya kamu ingat untuk membawa bukumu pulang?'. Pernyataan seperti itu akan membuat anak merasa terbantu dan nyaman," jelas dr Berman.

8. Jangan katakan “Bukan begitu caranya, sini biar ibu saja!”
Pernyataan lainnya yang harus kita hindari adalah "Bukan begitu caranya. Sini, biar Ibu saja." Biasanya orangtua mengeluarkan pernyataan ini jika mereka meminta anak membantu sebuah pekerjaan, namun anak tidak melakukannya seperti yang dikehendaki. Dr Berman mengatakan, orang tua harus menghindari pernyataan ini.

"Ini sebuah kesalahan, karena ia (anak) menjadi tidak belajar bagaimana caranya. Daripada berkata demikian, lebih baik ibu melakukan langkah kolaboratif dengan mengajak anak melakukan pekerjaan itu bersama sambil ibu menjelaskan bagaimana cara melakukannya," saran dr Berman. (Sumber: ummi-online.com)

Please Like n share