31 Disember, 2016

Kek cantik dan gebu.

Bahan2nya : (Loyang : 8" x 8")

10 biji telur Gred A
450 gm mentega (Golden Churn, Anchor, SCS)
3/4 cawan gula castor
2 cawan nestum (dikisar halus)
1 cawan serbuk almond
1 cawan serbuk horlick
1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
1 cawan susu pekat manis
2 sudu teh esen vanilla
1 botol besar (60ml) pes pandan Cap Kopoe-Kopoe/ jenama lain pun boleh

Cara2 Membuatnya:

1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Gris loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. Nak alaskan dengan kertas minyak pun boleh.

2. Pukul mentega dgn gula halus serta esen vanilla sehingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.

3. Masukkan telur sebiji dan pukul dgn speed perlahan. Kemudian, masukkan lagi sebiji dan pukul lagi. Ulangi proses sehingga habis.

4. Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar hingga sebati.

5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, diselang seli dengan horlick, sebuk almond dan nestum. Kacau lagi hingga sebati.

6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (untuk mengelak kek melekat pada kertas foil)

7. Kukuskan selama 4 jam. (Tambah air panas, jika air pengukus hampir kering)

8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Dah sejuk, baru boleh keluarkan dari acuan.

selamat mencuba sis

30 Disember, 2016

Salam semua geng MAHN..saja nak share step by step resepi KERABU MAGGI simple cara saya..

Hidangan untuk seorang makan.

Bahan2 :

1.Maggi Siam perencah TOMYAM ( kalau takda, boleh ganti dengan maggi RUSKI tomyam)
2. Udang/sotong/crabstick ( sy ada udang je)

3. Carrot dihiris halus
4. Daun ketumbar /daun sup
5. Limau nipis 1 biji
6. Bawang besar 1 bj dimayang halus
7. Cili padi 2 biji dihiris nipis (lebihkan jika suka pedas)

Cara2 :

1. Rebus maggi sehingga lembut dan toskan
2. Rebus udang/sotong/ crabstick & bawang besar & carrot yang di hiris halus dengan sedikit air sahaja..toskan dan air rebusan jgn dibuang
3. Gaul semua bahan2 rebusan dan air rebusan tadi bersama perencah maggi TOMYAM..
4. Jangan lupa masukkan hirisan daun sup & cili padi dan perahkan limau nipis.
5. Gaul sebati dan sedia untuk dihidang...

Fuuhhh...pedas dan sangat2 sedap...!!!
RESEPI PAU CENDAWAN VIRAL

Bahan-bahan inti Pau Cendawan:

2 bji bawang holand
1 tin cendawan butang
Isi ayam potong kecil
3 sudu butter utk tumis
2 cubit lada hitam yg serbuk
1/2 tin sup cendawan (tin kecil)
3 keping keju cheesedale
3 biji kentang parut
1biji carrot parut jugak
Satu sudu kecil serbuk ayam tumix

Cara-Cara :

1. Tumis bawang sampai layu,
2. Masukkan ayam tggu separuh masak
3. Lepas tu masukkan kentang dan carrot tggu sampai lembut
4. Dah lembut masukkan sup cendawan tadi...tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
5. Taburkan lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....

Untuk bancuhan coklat;

2 sudu serbuk coklat
2 sudu tepung beras
Tambah sedikit air untuk bancuh, bancuh macam korang bancuh water colour tu. Tak pekat sangat dan tak cair sangat.

Untuk Doh:

300grm tepung pau
Sedikit garam..(gaulkan 2 bahan ni)
Setengah paket yis mauripan
2 sudu bsr gula
2 sudu besar susu
1 sudu besar shortening
2 sudu besar susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam setengah gelas air suam. Lepas tu masukkan serbuk yis dan tunggu 15 minit atau sampai yis kembang naik buih.
Dah kembang yis masuk kan dalam tepung uli sekejap kemudian tambah shortening.
Uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam 20 minit.
Dah rehat dan kembang tumbuk tumbuk sikit doh dan uli lagi sekejap. Bila doh dah lembut bahagikan doh kepada 10. Ambik sikit doh simpan untuk buat batang cendawan.
Doh yang korang bahagikan tadi boleh la isi dgn inti. Dah isi inti sapukan bahagian atas dengan coklat cair tadi dgn menggunakan berus. Tunggu 40 minit baru kukus.
Kukus dengn api besar selama 10minit dan penutup kukus tu balut dgn kain.
Kukus batang pau yg telah digentel sekali. Bila dah masak buat lubang belakang pau, selepas itu celupkan batang pau dengan coklat cair tadi, baru masukkan batang cendawan dalam lubang bahagian bawah pau tu.
Kemudian kukus lagi 5 minit dan siap untuk di makan.

Credit to:
www dot azhafizah dot com

12 November, 2016

George Modelski di dalam bukunya Long Cycles of World Politics, menerangkan mengenai teori kekuasaan selama 100 tahun. AS, dilihat telah menghampiri tanda-tanda ‘deconcentration of dominance’ .

China dijangka akan menjadi kuasa dunia yang baru. Tetapi bagaimana corak pentadbiran dunia yang baru ini?

Pada kurun ke 16, kuasa dunia adalah pada tangan Portugal, pencabarnya adalah Sepanyol. Perang dunia berlaku sekitar 1494-1516 dan Portugal pada ketika itu berpakat dengan Belanda.

Kemudian kurun ke 17 Belanda memegang tampuk pemerintahan dunia, diikuti oleh Britain selama 2 kurun, sebelum diganti oleh AS.

"In Modelski’s history, the next world leader has not been the challenger, but has been one of the countries in the coalition brought together by the world leader to fight the challenger. The case of the United States and Great Britain is a clear illustration of this process. Great Britain’s role as world leader was challenged by Germany resulting in the two world wars."

Beberapa bacaan senario yang boleh kita gambarkan dalam fasa sekarang.

1) Akan berlaku kucar-kacir dalam pertembungan politik dalaman AS sendiri. Hal ini boleh dilihat dalam dasar-dasar Trump yang dilihat sangat rasis.

2) Kredibiliti AS akan jatuh di mata dunia. Negara yang mendapat perlindungan daripada AS akan bertukar arah, seperti apa yang dilakukan oleh Filipina.

3) Perbezaan paling besar di antara Trump dan Clinton adalah berkenaan polisi luar negara AS bersama NATO.

4) Trump bersikap skeptikal tentang peranan NATO pada hari ini dan dia merasakan bahawa AS telah mengeluarkan belanjawan yang lebih banyak daripada manfaat yang diperoleh daripada persekutuan tersebut. Menekankan keganasan sebagai isu kritikal hari ini, Trump mendakwa NATO tidak berperanan dalam menghalang aktiviti yang berpotensi membawa kepada isu keganasan.

5) Berbeza dengan sikap Obama terhadap Presiden Vladimir Putin, Trump berasakan bahawa menjalinkan hubungan bersama Presiden Russia penting demi manfaat AS dan ini disambut baik oleh Presiden Putin. Adakah ini tanda kepada kebangkitan ‘orang kulit putih?’ yang lebih nasionalis?

6) Jika diteliti pada dasar Trump dalam isu Laut China Selatan, Trump kelihatan, akan menghantar kapal-kapal dalam skala yang banyak di sana. Ini memungkinkan peluang tercetusnya konflik di Llaut China Selatan berlaku pada skala yang tinggi. Adakah perang dunia yang seterusnya akan berlaku di rantau Asia Tenggara? Satu sanggahan kasar dan agak simplistik. Apakah bentuk konflik yang akan berlaku? Perlu diperhalusi. Dalam hal ini Rand telah mengeluarkan satu report yang bertajuk “War with China: Thinking Through the Unthinkable”. Matlamat utama AS adalah mengelakkan konflik.

7) Geoff wade seorang Profesor di Australian National University dan juga penasihat kepada tentera Australia dalam sebuah artikel yang bertajuk ‘China’s six wars in the next 50 years’ mengatakan China telah membuat beberapa projeksi mengenai perancangan perang yang mereka bakal ambil melalui propaganda yang telah disebarkan dalam satu akhbar China, Zhongguo Xinweshe bertajuk, “Mendedahkan 6 perang yang China perlu hadapi dalam masa 50 tahun ini”

Enam perang yang dimaksudkan itu adalah.

1) The war to unify Taiwan (2020–2025)
2) The war to recover the various islands of the South China Sea (2025–2030)
3) The war to recover southern Tibet (2035–2040)
4) The war to recover Diaoyutai and the Ryukyus (2040–2045)
5) The war to unify Outer Mongolia (2045–2050)
6) The war to recover the territory seized by Russia (2055–2060)

Walaupun propaganda ini agak melampau, tetapi dari sudut ekonomi China telah memulakan langkah dengan strategi OBOR (One Belt One Road) mereka di serata dunia.

Dengan kekalutan yang berlaku dalam politik AS, maka China akan mengisi kekosongan ini dan mengambil kesempatan, atas kelemahan politik dalaman AS untuk mendominasi pentas dunia sebagai kuasa dunia yang seterusnya.

Keadaan di Timur Tengah dilihat akan menjadi lebih rumit. Dalam hal melawan Islamic State (IS) yang dipropagandakan oleh Barat, kedua-dua Donald Trump dan Hillary Clinton mempunyai polisi yang sama dan tidak berubah.

Hal ini dapat dilihat apabila kedua-duanya mengkehendakkan agar pakatan Barat dan dunia Arab melawan IS, menjadikan supaya wujud kawasan yang tidak boleh dilalui oleh kapal terbang di Syria, meningkatkan serangan udara ke atas negara tersebut dan menambahkan tentera AS di Syria.

Kesimpulan

Kemenangan Trump membawa kepada corak baru kepada pentadbiran politik dunia. Pemilihan ini memberi gambaran akan keadaan politik dalaman AS yang semakin lemah. China akan mengambil kesempatan atas kelemahan ini dan meneruskan projek-projek mereka untuk memegang hegemoni dunia.

Asyraf Farique, Fatin Nadhirah & Aiman Faudzi
Penganalisis IRIS Institute
1. Solat Sunat Selepas Akad Nikah

Lafaz Niat : “Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala”
Maksud: Sahaja aku solat sunat sesudah nikah dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Rakaat pertama : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun.
Rakaat kedua : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas.
Membaca doa selepas salam.

2. Sujud Syukur

Lafaz Niat : ” sahaja aku sujud syukur kerana Allah Taala”
Takbiratul ihram iaitu mengangkat tangan sebagaimana takbir dalam solat.
Sujud sebanyak 1 kali.
Membaca doa seperti yang biasa dibacakan dalam solat.
Memberi salam.

3. Si suami meletakkan tapak tangan diatas ubun-ubun isteri lalu membacakan doa

“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu dari kebaikannya dan kebaikan apa yang Engkau tetapkan kepadanya, dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan yang Engkau tetapkan padanya. Ya Allah berkatilah isteriku ini atasku dan lindungi dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang yang dengki dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya.” (Riwayat Abu Daud).

4. Ister bersalaman dengan suami sambil mencium tangan suami lalu mengucapkan 2 kalimah syahadah

Ini adalah 4 perkara sunat dilakukan sejurus anda berdua sah diijabkabul sebagai suami isteri. Namum berhati-hati, anda tidak digalakkan untuk mencium ubun-ubun isteri kerana ia adalah acara dalam agama lain. Selalunya, saudara-mara yang akan mengarahkan pengantin lelaki mencium isteri dan anda haruslah menolaknya dengan berhemah.

Semoga 4 perkara sunat ini dibuat ye selepas majlis akad nanti. Jangan lupa share kepada pasangan dan rakan-rakan. :)
Kejadian benar yang berlaku malam tadi , 9 Nov 2016 , Rabu jam 8.45 malam di Petrol Station di Kajang ,

Semasa kejadian aku baru je masuk tandas tu. Dalam hati dah rasa macam tak sedap ati la.tp ditruskan juga. Siap minta ampun ngan suami kl tiba2 ayang tak sempat jumpa abang ayg minta ampun ya..Tak tau kenapa terlintas nk cakap macam tu kat suami.Suami ckp apala ckp macam tu..biasala suami kita x suke kita merepek meraban.pikir yg bukan2.

Sambil duduk tu kepala asyik dongak je kat ats2 sambil dalam hati berdoa minta dijauhkan benda yg bukan2. Mungkin Allah dah gerakkan hati aku u terdetik perasaan macam tu padahal biasa2 ak xd la aware sgt kl g toilet sorang2 kt mana2 petrol station.

Tiba2 ada muka seorang lelaki terjongol kat ats dr toilet sebelah sedang mengintai aku........!!!!!
Aku menjerit sekuat hati memangggil tolong2 tolong2 tolong2...papa papa..siap panggil nama suami Loqman Loqman banyak kali.
Tapi takde siapa yg menyahut panggilan aku. Aku jerit lagi sekuat hati tolong tolong ada orang intai tolong tp langsung xd yg dgr.masa tu aku sgt takut lelaki tu tunggu ak kat luar toilet sambil pegang pisau ke apa2 la nk kenakan aku..ak jerit lagi sampai badan rasa lemah sgt2.menangis ketakutan.

Dikuatkn hati u kluar dr toilet tu, kmudian ada sorang perempuan kluar dr toilet sebelah satu lg tanya kenapa menjerit.ada apa berlaku???? Rupanya dia dh dgr ak jerit tp dia x menyahut.ak pn xtaula knpa dia xsay something ms ak jerit tu.at least ya kenapa kenapa..Msa ak kluar tu rupanya laki tu dh keluar dr toilet lpas dgr ak jerit.

Bila kluar tgk line clear dh xd org trus meluru pergi kat kete nangis2 kat suami kata ada org intai. Dia dengan hati yg sangat nak maraaaah pergi ke arah toilet tu blk nk cek masih ad ke x laki giler tu, bl tgk xd dia trus masuk dlm petrol station buat report n mintak nk tgk cctv.

Inilah hasilnya..Mmg btul2 jahatla..eiiiii geram rasa.tergamak n berani buat benda mcm tu di tempat awam. Tp alhamdulillah la Allah selamatkan aku lagi..Syukur ya Allah.

04 November, 2016

Bahan-bahan :
70gram butter
70gram gula
70gram tepung gandum (diayak dahulu)
200ml susu segar
4biji telur (asingkan telur putih dan kuning)
5 keping slice cheese
Beberapa titis esen vanila

Cara membuat :
1) carikkan slice cheese kecil-kecil dan kemudian campurkan bersama susu segar
2) kemudian masukkan slice cheese bersama susu segar kedalam periuk, gunakan api perlahan dan kacau sehingga slice cheese tersebut cair.
3) kemudian masukkan butter dan kacau lagi sehingga betul2 larut.
4) tutup api dan biarkan sebentar
5) pukul putih telur bersama gula sehingga menjadi meringue (bertanduk)
6) masuk kuning telur kedalam bekas lain dan pukul kuning telur tersebut sehingga kembang
7) kemudian masukkan kuning telur tersebut kedalam adunan cheese tadi, kacau sehingga betul2 larut.
8) kemudian msukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau..pastikan adunan tidak berketul,
9) setelah semua betul2 larut dan x berketul baru masukkan meringue sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi.
10) akhir sekali baru letak esen vanila

Cara bakar
1) sapukan keliling loyang dengan mentega, bawahnya letak kertas minyak.. Gunting ikut bentuk bekas tersebut
2) panaskan air untuk letakkan di bawah loyang tersebut
3) bakar dalam suhu 170darjah selama 20minit kemudian turunkan suhu kepada 140 selama 40minit.. (ikut oven masing-masing)

Ramai yang tanya boleh kukus tak?

Jawapan dia boleh. Tapi jangan harapkan rasa dan texture yang sama macam bakar. Jangan harap nak gebu macam ni. Hahahaaa. Tak sedap macam bakar ni jangan marah!! 😜

sumber dari : Pn Qalisya Lisya Illa
Salam Jumaat yg barakah semua.. suasana tempat Coach ni hujan renyai2, mmg tersangat sedap nya lah dpt makan ubi keledek rebus gini! BAYANGGKANN.. dah terliur terus kan..

ni Coach nak share tentang ubi jepun. Sapa suka makan ubi jepun?
Angkat tangan! 🙌

Coach belajar jika nak kurus elak makan banyak makanan yang diproses seperti biskut, keropok2, makanan dalam tin, makanan dibungkus dari kilang dan sekumpulannya.

Coach belajar jika nak kurus makan lebih banyak yg natural. Tapi makan ikut komposisi yg betul ikut tahap metabolisma masing2. ( nak tahu tahap metabolisma masing2 boleh cari penimbang TANITA yg boleh baca tahap metabolisma ). Dalam Program #misikurus21hari online Coach ajar semua tu juga..

So banyak sangat makanan yg natural dari alam yg kita boleh ganti sebagai makanan kita seharian jika nak kurus. Coach belajar juga kata nak kurus tidak boleh berlapar.

Coach nak cerita sikit tentang ubi jepun.
Dulu coach jejalan di Jepun, susah nak tengok orang yang obese kerana purata BMI mereka adala 21 - 22 sahaja! Dan ini adalah salah satu pemakanan mereka - menggantikan nasi. So, apa yang sis boleh buat untuk menurunkan berat badan gantikan lunch uolss dengan ubi ini.

KEBAIKAN UBI JEPUN

👉 Kalori rendah,Nutrisi & Fiber yang tinggi - mengenyangkan dan bagus utk menu diet sis.

👉 Anti-oxidant tinggi - mencegah penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung.

👉 Anti-kanser - Warna purple pada keledek ini baik untuk mencegah kanser terutamanya kanser kolon.

👉 Menurunkan kolestrol (LDL)

👉 Menstabilkan gula dlm darah ( boleh diambil oleh pesakit diabetes)

CARA NAK MASAK.
uolss boleh rebus,kukus atau bakar sahaja. Jgn nak tambah gula garam plak ekk. Natural sahaja pun dan manis.

Tapi kalau uols kreatif nak buat keledek goreng, cekodok ubi, goreng2 makan cecah dengan sambal kicap pun sedap..hihi... tapi, maaf la ye.. Nutrisinya dah jadi lain pulak!

Bukan utk buang lemak, tambah lagi lemak ada la gamaknya..

So tunggu apa lagi. Start kereta gi pasar beli simpan stok diumah 😁

Kredit fb/coachanuar
Allahu...
Bismillahirahmanirrahim...

Dengan hati yg amat berat dan sedih saya merayu, memohon kepada sesapa jua yg ade terjumpa, terlihat, ternampak anak saya ini bernama Noor Ayrill Aqasha berumur 10 tahun.

Tempat dan tarikh terakhir dilihat ialah di Jalan Jejaka 9 Taman Maluri Cheras pada hari Isnin 31 Oct 2016 sila hubungi atau bawa dia ke balai polis terdekat atau bole juga hubungi saya 018-779 4879 ibunya...

Mohon sangat2 jasa baik semua sahabat2 untuk viralkan gambar anak saya beserta keterangan ini. Untuk makluman laporan polis telah dibuat di IPD Cheras pada 3 Nov 2016 oleh bapanya...

Di mana jua dia berada saya doakan semoga dalam lindungan Allah sentiasa... Mohon sangat2 kerjasama semua andai tidak dapat membantu cukuplah supaya mendoakan yg baik2 untuk dirinya dan agar dia kembali ke pangkuan kami segera...

terima kasih...
Salam.
Peringatan Untuk kawan-kawan.

Awal tahun saya ada beli emas di Seksyen 23, Shah Alam. Baru2 ni, sy perlukan duit, nak gadai balik emas baru saya tau rupenya gelang tangan ni hanya disalut emas, BUKAN EMAS sebenar!! Saya ke kedai pajak, katanya hanya titanium yg bersalut emas. Bila sy pergi balik kedai emas tu, mereka kata itu bukan emas yg dibeli di kedai mereka. Sy telah pun buat report polis. Sakit sungguh ati! Semoga Tuhan saja membalas "budi" mu.

20 Oktober, 2016

Lima lelaki dan seorang wanita ditemui dalam keadaan masih hidup dengan tangan dipotong serta dahi tertulis dengan perkataan 'saya pencuri'.

Kesemua mangsa dicacatkan oleh kumpulan penjenayah dikaitkan dengan pengedaran dadah yang turut membiarkan mayat seorang lelaki di tepi jalan bersama dua beg yang berisi tangan dipotong di Tlaquepaque, berhampiran Guadalajara.

"Mereka dalam keadaan lemah dan tangan dibungkus dengan plastik," kata komander polis tempatan Roberto Larios dipetik AFP.

Kartel dadah sering membiarkan mayat dikerat di tepi jalan di Mexico, namun penemuan mangsa yang masih hidup adalah sesuatu yang jarang berlaku.

Pemuda yang maut berusia 39 tahun dipukul hingga mati namun tangannya tidak dipotong.

Mangsa merupakan suami kepada mangsa wanita yang berusia 44 tahun.

Mangsa lelaki yang lain dilaporkan berusia di antara 25 dan 43 tahun.

Pihak berkuasa mengesyaki jenayah mengerikan dikaitkan dengan pengedaran dadah.

Saksi berkata, mangsa dibawa ke lokasi kejadian dengan dua kenderaan dan ditinggalkan dengan nota tertulis "Ini terjadi kerana kami menjadi pencuri,"

#SHonline
#DTTB
#GLOBAL

18 Oktober, 2016

Bahan2 nye

- Bawang merah 6 biji (blend )
- Bawang putih 6 ulas ( blend )
- lada hitam 1 sudu ( blend )
- rempah 3 sekawan * kayu manis...bunga lawang ngan bunga cengkih 😊
- ayam / daging / udang / sotong
- sayur2 carrot & sawi
- limau kasturi ( 2 biji )
- telur
- daun sup
- bawang goreng

cara2 nye :
- tumis bahan blend dan bertanda ( * ) sampai garing & naik bau
- masukkan bahan lauk2 . masak hingga separuh masak
- masukan carrot
- masukkan air ( buka api besar bg mendidih ganas )
- masukkan mee yg telah dibersihkan
- pecah kan telur ( jgn kacau kuat )
- masukkan sawi
- perah limau
- sebatikan dgn perasa
- taburkan bawang goreng & daun sup
Seorang gadis umur 20 tahun hendak bernikah tapi dia tak nak couple-couple nih, tambahan dia mahukan seorang suami yang 'ultra warak'. so dia pun buat hebahan yang dia sudi menerima sesiapa je yang ingin menikahinya dengan syarat²:

1) lelaki tu kena puasa sepanjang tahun

2) lelaki itu kena khatam al Quran setiap hari

3) lelaki itu kena beribadah sepanjang malam setiap hari.

Tak ada seorang pun laki sanggup nak terima ketiga³ syarat tu kecuali seorang jejaka yang sederhana perwatakan dan penampilannya.

Maka bernikah si gadis itu dengan lelaki tersebut.

Sepanjang tempoh perkahwinan mereka, perempuan tu perhatikan suami dia tu.

"Eh, tak puasa pulak laki aku hari macamane nak puasa setahun?"

"Err aku tak nampak pun dia baca Quran hari ni."

"Tak nampak pun laki aku bangun malam pagi ni. Dia tak solat malam ke?"

Selepas sebulan akhirnya permpuan tu tak tahan dah. Dia anggap suami tu menipu dia. Dia pun memohon cerai kat mahkamah sambil menyatakan alasan 'Ditipu Oleh Suaminya'

"Masa nak nikah dulu dia setuju syarat² yang saya letak. Dah kawin langsung tidak tunaikan. Penipu!" Rungut si isteri pada Hakim Mahkamah

Hakim pun tanya kepada jejaka tu, "kamu ingat apa syarat² nikah yang isteri kamu letakkan?"

"Ingat, yang arif
.. Puasa sepanjang tahun, solat malam non stop setiap hari, khatam Quran setiap hari..", jawab jejaka muda dengan nada lembut.

Hakim Mahkamah bertanya lagi. "Habis tu kamu tak buat ?"

Si suami tu selamba jawab, "Buat!"

Hakim menjerkah, "Isteri kamu kata kamu tak buat. Macam mana ni?"

Si Suami itu tak mau mengalah. "Sungguh saya buat yang arif. Takkan saya nak tulis report card nak bagi tahu saya buat apa hari ni? Nanti riak pulak !!!"

Hakim tidak puas hati, "Baik. Hari ni kamu puasa tak?"

"Tak" jawab Si Suami lalu Hakim terus potong ayat, "Hah! Kamu tidak puasa hari ni, habis macam mana kamu kata kamu puasa sepanjang tahun?"

Pemuda itu selamba menjawab,
"Nabi Muhammad {s.a.w} Rasulullah telah bersabda sekiranya seorang itu menunaikan puasa Ramadhan sebulan dan kemudiannya menyambung dengan puasa sunat syawal 6 hari, maka ganjaran seolah sama juga dia telah berpuasa sepanjang tahun. Saya puasa Ramadhan dan puasa 6 setiap tahun, jadi saya berpuasa sepanjang tahun."

Hakim Mahkamah tu tersentak. "Habis tu macam mana kamu khatam Al Quran setiap hari Saya nak baca 3 muka surat sehari pun susah nak cari masa."

Si Suami itu terus menjawab, "Saya baca Surah Al Ikhlas 3 kali setiap kali saya sebelum tidur.
Rasulullah Nabi Muhammad {s.a.w} bersabda sesiapa yg membaca surah Al Ikhlas 3 kali maka seolah² sama juga dia telah membaca keseluruhan Al Quran." sambil buat senyuman lebar kepada Hakim Mahkamah.

Hakim itu makin tergamam kemudian menyoal, "Solat malam pulak, bagaimana kamu buat?"

Si Suami itu sekali lagi senyum, "Saya solat Isyak dan solat Subuh berjemaah. Nabi Muhammad {s.a.w} Rasulullah bersabda, Sesiapa yang berjemaah pada waktu Isyak dan Subuh maka seolah² dia telah beribadah sepanjang malam", dia terus menyambung, "Islam itu indah dan mudah hanya untuk penganut yang menggunakan akal ikhlas mencari redha Allah!..
Tetapi kita selalu mengukur kewarakan dan kealiman seseorang itu berdasarkan banyaknya amalan seseorang itu yang dizahirkan sedangkan Allah mementingkan kualiti berbanding kuantiti.

Kita cuma diberikan Allah 24 jam sehari semalam, maka pandai²lah kita bahagikan masa selaku manusia yang menghidupkan dunia serta mencari akhirat. Bukankah mencapai kejayaan di dunia juga merupakan ibadah, dan apa gunanya jika melakukan ibadah tanpa istiqamah, semua itu hanya sia²!" Si Suami yang dituduh menipu oleh isterinya itu meluahkan buah fikiran berhujah berdasarkan fakta Islam yang sahih.

Hakim terangguk² lalu memerintahkan si isteri bangun lalu bersuara, "Awak sebenarnya beruntung sangat. Awak telah dinikahi oleh seorang lelaki yang bukan sahaja amat warak tetapi amat berilmu. Dengan ini saya isytiharkan kes ini dibatalkan dan tertuduh dilepaskan kerana didapati tidak bersalah kepada semua tuduhan. Perbicaraan selesai!"

Si suami tersenyum puas
.. Sekian Al Kisah Rekreasi moga boleh dijadikan tauladan.

*3 amalan itu bukan hanya dikhususkan kepada lelaki, perempuan juga boleh mendapatkan ganjaran besar hanya perlu ikhlas beramal hanya kerana Allah!

Peringatan bersama semoga Allah ta'ala memberikan jalan dan kekuatan untuk kita beribadat yang barakat dan berkualiti kepada Allah Rabbal'alamiin wa la haulawala quwwata ilabillah.

EMPAT PERKARA SEBELUM TIDUR WALAU SESIBUK MANAPUN DENGAN TUGAS HARIAN
Rasulullah berpesan kepada siti Aisyah ra.
“ Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara yaitu :
1. Sebelum khatam al Quran.
2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat.
3. Sebelum para muslimin meredhai engkau.
4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah".
Bertanya Siti Aisyah :
“Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?“

Rasulullah tersenyum dan bersabda :-

1. “Jika engkau akan tidur,bacalah surah al Ikhlas tiga kali
Seakan² engkau telah mengkhatamkan Al Quran
” Bismillaahirrahmaa nirrahiim,
‘Qul huallaahu ahad’ Allaah hussamad’
lam yalid walam yuulad’
walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3x ) “

2. "Bacalah shalawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku" maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat
“ Bismillaahirrahmaa nirrrahiim, Allaahumma shallii ‘alaa saiyyidina Muhammad wa’alaa aalii saiyyidina Muhammad ( 3x ) “

3. “Beristighfarlah” untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau
“ Astaghfirullaah hal 'adziim al lazhii laa ilaaha illaa huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih ( 3x )

4. Dan perbanyaklah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan² engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah
“ Bismillaahirrahmaa nirrahiim
Subhanallaah Walhamdulillaah Walaa ilaaha illallaah hu wallah hu akbar "
( 3x )

Sampaikanlah kepada orang lain, maka ini akan menjadi sedekah jariah pada setiap orang yang anda kirimkan pesan ini, dan apabila kemudian dia mengamalkannya, maka kamu juga akan ikut mendapat ganjaran pahalanya In Shaa Allah. ..
Selamat petang,ada beberapa perkara yang kena tahu pasal australia nie.(Kekurangan)

1)Sewa rumah kena bayar mingguan-purata aud70-125 (rm210-370).Itu bukan dikira per house tapi dikira per head.Bayangkan 1 rumah 8 orang bayar aud70(rm560).Sanggup tak..?

2)Kerja hampir semua tempat ada tapi harga semua lain2.Salah pilih tempat dan kerja,meroyan la sampai bila2

3)Gaji ramai yang tau tinggi dan lumayan$$$$.Tapi hakikatnya,indah khabar dari rupa.Bukan semua musim boleh dapat banyak $$$.Datang tak kena musim,duduk rumah main lari2 la jawabnya

4)Bila time nak gaji,masa tu la ada orang bawak lari duit,tak bayar gaji,kena potong itu ini.Kerja 7hari tapi gaji xdapat.Mula2 kerja semua nak cantik je tapi bila time gaji semua senyap

5)Kebanyakan yang kat sini semua kes kena game dengan agen yang janjikan itu ini.Pergi sana sini,mesti ada yang cakap kena game sebab kerja takde,$$$ banyak keluar.Itu la hakikatnya yang terjadi

Sebelum fikir jauh2 pasal australia nie,fikir la benda asas tu dulu.Sanggup atau tak???Semuanya perlukan $$$.$$$ untuk bayar sewa mingguan,sewa kenderaan,cara kerja lagi.
Memang dengar 'kerja aussie mesti masyukk' tapi hakikatnya INDAH KHABAR DARI RUPA seperti yang dikhabarkan..

Sekian...
(saya bukan agen/kontraktor/orang tengah dll.Sila jangan tanya yang xde kaitan.Ini cuma pengalaman yang saya dapat rasai sepanjang disini untuk dikongsi bersama)

17 Oktober, 2016

1. Suami anda selalunya tidaklah terlalu bergaya, tetapi tiba-tiba anda perasan suami mula menjaga badan dan berdandan. Tidak lagi biasa-biasa saja atau selekeh lagi dan cukup ambil peduli kisah penampilan diri! Ini menunjukkan suami anda sudah mula beri perhatian kepada seseorang yang diminatinya.

2. Suami pakai dua atau lebih handphone? Ada sesetengah syarikat memberi kemudahan telefon genggam dan suami mungkin dikurniakan kemudahan ini. Tetapi awas, jika salah satu telefonnya dipadamkan. Ini memang boleh menimpulkan keraguan.

3. Suami mula dingin atas katil jika anda mengajaknya bersama.
Ada pepatah mengatakan, masakan kucing menolak lauk. Atau mungkin bila suami nampak kelemahan anda, suami mula merungut bahawa anda tidak pandai itu dan tidak pandai ini. Jika suami memilih untuk berdiam diri tanpa rungutan, suami akan bermasam muka.

4. Suami anda semakin banyak termenung sendirian sambil tersenyum meleret seorang diri. Orang yang hatinya sudah berputik dan mula ber‘bunga’ biasanya boleh dilihat menerusi ekspresi mukanya. Maklumlah, lelaki yang baru mula menjalinkan hubungan dengan seseorang yang diminatinya mudah dilihat seri cinta diwajahnya.

5. Tiba-tiba suami anda menjadi seorang yang mudah lupa. Mungkin fikirannya merewang jauh kerana asyik terkenangkan 'kekasih gelap'nya. Jadi banyak perkara yang dia mudah lupa.

6. Suatu hari suami mengatakan dia ditugaskan ke luar daerah. Jika anda katakan yang anda ingin turut serta tetapi suami pula bersungguh-sungguh pujuk suapaya anda tidak mengikutnya. Awas! Suami mungkin telah berjanji dengan temanitanya untuk berjumpa semasa ke luar daerah.

7. Tiba-tiba suami cukup perihatin dan memberi perhatian lebih pada anda. Anda mungkin mudah terpedaya dengan aksi hidung belangnya, kadang-kala sikapnya yang tiba-tiba positif ini sebenarnya untuk mengaburi mata anda supaya anda tidak perasan atau terhidu kesalahannya.

8. Suami selalu lewat tidur. Jika dahuulu beriya-iya mengajak anda tidur awal supaya boleh diulitnya tiap-tiap malam, tetapi kebelakangan ini dia suka tidur lewat. Jika tiada rancangan menarik di televisyen dan suami asyik mengerling handphonenya, kemungkinan suami mahu bermain “sms” dengan 'kekasih gelap'nya. Lewat malam adalah masa yang boleh menimbulkan suasana romantis.

9. Suami tergagap-gagap bila ditanya soalan yang umum, misalnya “Kenapa nak jaga badan sekarang ni?” atau “Ada tak abang suka perempuan lain?”

10. Suami mula tidak ambil ambil peduli kepada anak-anaknya biarpun selama ini suami mengambil berat perihal anak-anak dan selalu bermesra/bermain dengan mereka.

16 Oktober, 2016

Ovum Keluar Dari Ovari Seorg Wanita
.
Untuk pertama kalinya dalam sejarah para saintis di Belgium telah berjaya merakam proses awal pada reproduksi manusia dengan jelas iaitu keluarnya sel telur (ovum) dari ovari seorang wanita.

Menurut Dr Jacques Donnez dari Universiti Katolik Louvain (UCL) di Brussels, proses pelepasan ovum dari ovari itu dirakamkan ketika dia sedang melakukan operasi histerektomi kpd seorang wanita. Gambar-gambar yang menakjubkan dikeluarkan dalam majalah New Scientist.
.
Secara semulajadi, wanita normal akan mengeluarkan satu hingga beberapa sel telur setiap bulan ketika memasuki fasa subur. Namun begitu, sejauh ini belum ada ahli saintis yang mampu merakam secara jelas dan terperinci detik keluarnya sel telur manusia dari ovari wanita. Sel telur dalam gambar tersebut adalah milik seorang perempuan berusia 45 tahun berasal dari Belgium.
.
Sel telur dihasilkan oleh folikel-folikel, kantung-kantung berisi cairan, di bahagian dalam ovari yang pada masa ovulasi akan mengeluarkan benjolan kecil berwarna kemerahan yang kelihatan seperti di dalam gambar. Telur-telur akan muncul pada hujung benjolan tersebut dengan bentuk sel-sel yang mirip seperti jeli. Setelah keluar dan lepas dari benjolan tersebut, sel-sel kemudian akan menuju ke tiub fallopio untuk disenyawakan oleh sel sperma. Detik itu berlaku sekitar 15 minit.
Kronologi kes bunuh di hadapan Pejabat Agama Islam Negeri Terengganu

- Sepasang kekasih dan abg si perempuan pergi ke pejabat agama. Ini kerana abg kandung wanita tersebut mengesyaki yg lelaki itu sudah berkahwin.(kasihnya seorang abang kepada seorang adik perempuan ingin memberikan jodoh terbaik untuk si adik).

- si wanita tidak mempercayai kata2 abangnya yang lelaki tersebut sudah berlahwin (adik lebih percayakan org lain berbanding abg sendiri kerana ..)

-pejabat agama sah kan lelaki tersebut sudah mempunyai 2 bini..berlaku lah perang mulut dalam bilik kaunseling.

-sampai tempat parking, si kekasih adik telah menikam abg kandung wanita itu sehingga mati dan melarikan diri kerana tidak berpuas hati. Inikah yg yg dinginkan wanita itu?lelaki seperti ini ingin dijadikan suami

Kepada wanita diluar sana, dengar dan percaya dahulu la pendapat ahli keluarga kita dahulu berbanding org luar kalau hadapi kes mcm ni.. kerana syaitan banyak berupa manusia sekarang ini..

15 Oktober, 2016

CARA NATURAL MENEGANGKAN KULIT MUKA

Kulit muka akan kelihatan berkedut, terutama apabila memasuki usia 40an apabila ia kehilangan elastin, kolagen, dan asid hyaluronik, (atau HA), yang biasa terdapat dalam struktur kulit.

Malangnya,apabila kulit muka mula berkedut, terlalu sukar untuk menghilangkan kedutan itu, kecuali dengan prosedur pembedahan kecil.

Oleh itu cara terbaik untuk menghalang kedutan di muka ialah dengan mengamalkan beberapa suplemen apabila memasuki umur 35 tahun.

Saya mencadangkan agar memakai kream penghalang matahari (sun block) ketika keluar dari rumah antara pukul 11am-5pm. makan makanan yang kaya dengan antioksida atau mengambil suplemen antioksida seperti Vitamin C dan E, dan Omega-3 dan mineral Seleneium dan Zink.

Makanan soya seperti tauhu, taufu, dan tempeh serta ekstrak kacip fatimah juga bagus untuk kulit kerana banyak kandungan antioksida dan mineral di dalamnya.
Ambil duit d ATM. Tgk baki mcm kurang. Tak puas hati, print penyata mini d ATM. Tgk mcm ok. Tp bila kira jumlah masuk dgn jumlah keluar, lesap RM200.

Refer dgn bank. Terpaksa que smpi boring. Smpi giliran, pegawai bank check mmg ada RM200 yg kena apung tp tak nampak d penyata. Dia bgtau sbb sy guna kad ATM @ Debit d mesin isi petrol shell. Sy bgtau, sy isi petrol tak sampaipun RM70 knapa perlu apung hingga RM200. Dijawabnya selamba, mmg begitu.

Baki transaksi mungkin dapat & mungkin jg tidak. Nadanya pula makin sarcasm. Aku panas. Pegawai kaunter sebelah perasan. Terus datang utk pulihkan keadaan & bagitau bila kita guna kad d mesin mmg RM200 akan diapung. Tapi akan dpt semula baki selepas 5 hari bekerja. Nah, ckp beginikan senang. Tak perlu nak sarcasm bagai 😡😡😡

Persoalan :

1. Mengapa tidak maklumkan kpd pelanggan sewaktu kempen penukaran kad ATM @ Debit ttg pengapungan duit sehingga RM200 sekiranya kad tersebut digunakan pd mesin isi petrol? Bayangkan klu kena org yg sesak time hujung bulan.

2. Adakah pengapungan ini dikenakan bagi setiap transaksi? Klu ikut percakapan pegawai bank, dia guna istilah "setiap kali guna d mesin isi petrol". Klu betul, bayangkan klu guna 5 kali X 200 = RM1000. Kesianlah klu terkena pada org yg tak tahu. Bisa terbeliak biji mata.

3. Teknologi seharusnya menyenangkan tetapi terasa seolah merisaukan.

4. Solusi? Senang sj, jgn pakai. Tapi bagaimana pula dgn org yg tak maklum atau terpaksa guna disebabkan terdesak? 🤔🤔🤔

* Sekurang2nya sy share pengalaman supaya org lain maklum 😘😘😘 fb.com/cikguRC
For those who haven’t remembered, make sure you remove Wayne Rooney from your teams ASAP.

If you have to take a hit then so be it – it will be worth it. Jose Mourinho has not handed the 30-year-old a start since United’s Capital One Cup win over Northampton Town.

It’s no coincidence that the Red Devils’ form has picked up since Rooney’s ommission from the starting XI so expect the England man to continue his stint on the bench against Liverpool on Monday night.

Willian

Chelsea midfielder Willian had some awful news in midweek which means he will miss the clash with Leicester on on Saturday afternoon.

The Brazilian lost his mother and posted a poem in tribute to her on Instagram on Thursday ahead of the all-important match against the Premier League champions.

Willian has already found the net twice for Antonio Conte’s side in the English top division so a large proportion of fantasy footballers have the 28-year-old in their sides.

He’s expected to return when Chelsea host Manchester United at Stamford Bridge on October 23.

Adam Lallana

Adam Lallana is struggling to be fit for Liverpool’s home match versus arch-rivals Manchester United on Monday evening.

The midfielder did not feature in either of England’s World Cup qualifiers against Malta and Slovenia after picking up an injury in Liverpool’s 2-1 defeat of Swansea at the Liberty Stadium.

Jurgen Klopp, however, stated Lallana is ‘not ruled out’ of the game at Anfield.

Is he worth the risk?

Three players you must bring in…

Son Heung-min

Many predicted Tottenham could be in a bit of trouble when Harry Kane suffered an ankle injury against Sunderland in mid-September.

Spurs supporters predicted summer signing Vincent Janssen could be the man to fill the Kane-shaped hole but another player has stepped up in the striker’s absence.

Son Heung-min has scored three in three for the north London outfit in all competitions and is definitely worth a punt ahead of their clash with West Brom on Saturday.

He picked up the Premier League Player of the Month award which was fully deserved as a result of his recent performances.

James Milner

Has there been a better utility man in the history of the Premier League than Liverpool star James Milner?

The 30-year-old has transformed himself into a handy left-back this season, under the stewardship of Jurgen Klopp, and has greatly impressed in his recent showings in defence.

Milner already has four goals for the Merseyside outfit this season so playing at the back has certainly not impacted his game negatively in the goalscoring department.

Will he get a clean sheet against Manchester United at Anfield, though?

Romelu Lukaku

If you haven’t already got Romelu Lukaku in your team, what on earth are you playing at?

The Belgium centre-forward has been unplayable at times this season and his quickfire hat-trick against Sunderland in September was an absolute joy to watch.

Ronald Koeman’s side head to the Etihad to face Manchester City on Saturday afternoon and Pep Guardiola’s side are without a victory in their last two matches.

Lukaku will no doubt be licking his lips…
Merungkai Mitos- Mee Segera

Dikatakan Mee segera mempunyai Wax ataupun bahasa melayunya adalah lilin. Wax ni bukan bermaksud lilin berserta sumbunya yang boleh dibakar tu. Tetapi Wax ini adalah bahan yang digunakan untuk menjadikan batang lilin. Yang mencair bila kita bakar.

Dalam post itu mengatakan di dalam Mee Segera mempunyai lilin. Ini kerana keadaannya yg keras sebelum itu dan akan menjadi lembut selepas dipanaskan sama seperti lilin. Perlu diketahui bahawa Maggi tersebut bukanlah menjadi lembut disebabkan ada lilin di dalamnya. Tetapi ia disebabkan air yang panas itu mampu meresap ke dalam maggi itu dan membuatkannya kembang dan lembut.

Sama seperti beras. Sebelum masak keras, apabila masak dengan air ia mengembang dan lembut.

Disamping itu, perlu diketahui bahawa wax juga dihasilkan secara semula jadi oleh tumbuh-tumbuhan, sayur sayuran dan juga buah-buahan. Kesemua wax ini tidak boleh dicernakan oleh badan kita termasuk juga wax yang dihasilkan di dalam makmal.

Adakah itu bermaksud kita juga tidak boleh makan tumbuhan, sayuran dan juga buah-buahan. Sudah tentu tidak bukan.

Lagipun semua makanan terutamanya bahan yang tidak boleh dicernakan akan disingkirkan melalui najis termasuklah Wax. Hari ini makan insyallah esok akan keluar.

Sebagai tambahan, tiada lagi bukti yang Wax boleh menyebabkan kanser.

***Post ini bukanlah menggalakkan anda untuk mengambil Maggi setiap hari. Tetapi menjelaskan kekeliruan yang berlaku

copy/paste fb
Merungkai Mitos- Panadol(Paracetamol)

Ramai daripada Netizen yang memviralkan ubat Paracetamol(PCM) sebagai salah satu ubat yang akan merosakkan hati. Saya juga bersetuju dengan pernyataan tersebut.

Tetapi ia wajib memenuhi satu syarat ini iaitu OVERDOSE.

Hanya dose ubat PCM yang berlebihan saja yang akan merosakkan hati. Jika dose paracetamol tersebut sesuai dengan umur dan berat badan seseorang, maka ia dijamin selamat dan tidak akan merosakkan organ hati

Selain daripada itu, 85 ke 95% dos PCM yang diambil akan disingkirkan dalam masa 24jam. Jadi dalam masa 2-3 hari tiada lagi kompoun PCM di dalam badan kita. Pernyataan yang mengatakan paracetamol akan tinggal dalam tubuh manusia selama 5 tahun adalah sesuatu yang salah.

Selain daripada ubat demam, PCM juga boleh bertindak sebagai ubat tahan sakit. Kegunaannya hanya melibatkan sakit-sakit yang kecil sahaja seperti sakit-sakit badan, sakit kepala yang tidak serius dan sebagainya.

Manakala ketika pembedahan melahirkan bayi pula, ubat PCM tidak digunakan sebab ianya tidak bertindak seperti ubat bius. Ubat bius inilah yang akan menghilangkan rasa sakit secara sepenuhnya dan cara ia bertindak(Mechanism of action) sangat berlainan dengan PCM.

Rekomendasi:

1) Ubat Paracetamol adalah ubat yang sangat selamat
2) Penggunaan dengan jumlah dos yang betul tidak akan merosakkan hati
3) Hampir keseluruhan dos paracetamol akan disingkir dalam masa 24jam

Harap bermanfaat

Copy/paste Fb
Merungkai Mitos- Belimbing Buloh mengurangkan kuning pada bayi

Kuning ataupun istilah perubatannya ‘Jaundice’ merupakan salah satu fenomena yg selalu berlaku kepada bayi. Ketika di dalam kandungan, sel darah merah berserta haemoglobin dihasilkan dengan lebih banyak berbanding bayi yang telah dilahirkan. Ini kerana keadaan di dalam rahim yang kekurang oksigen. Oleh itu, Kehadiran Haemoglobin yang banyak akan membuatkan bayi mendapat oksigen yg mencukupi.

Apabila lahir, keadaan Haemoglobin yang tinggi ini tidak lagi diperlukan. Ini kerana organ paru-paru dapat membekalkan oksigen yang secukupnya kepada bayi yang telah lahir itu. Maka, haemoglobin yang berlebihan tadi akan diuraikan menjadi kompaun bilirubin. Kompaun bilirubin inilah yang menyebabkan kekuningan pada bayi.

Penyingkiran kompaun bilirubin ini hanya melalui satu jalan sahaja iaitu menggunakan enzim yang terdapat di dalam hati. Apa-apa molekul lain yang mengganggu enzim ataupun membebankan hati akan mengganggu juga penyingkiran bilirubin. Ini akan menyebabkan kandungan bilirubin tinggi dan menyebabkan kekuningan.

Sebab itu kita nasihatkan para ibu yang menyusukan bayi supaya mengelakkan diri daripada mengambil herba pada peringkat awal kelahiran. Sebab herba tersebut boleh masuk ke dalam susu dan membebankan hati bayi. Instead dia nak singkirkan bilirubin, dia juga terpaksa berkerja untuk menguraikan molekul daripada herba tersebut.

-------------------------------------
Belimbing Buloh tidak mengurangkan kekuningan pada bayi

Menggunakan Belimbing buluh dan meletakkannya di atas kulit merupakan suatu cara yang tidak terbukti berkesan. Beberapa persoalan perlu dilontarkan berkenaan mekanisma bagaimana ia mengurangkan kekuningan pada bayi

1) Adakah dalam Belimbing Buluh mempunyai kompaun yang mampu mengurangkan kuning?

2) Adakah ia bertindak dengan cara menyerap bilirubin ke dalam buah belimbing itu?

3) Adakah dengan meletakkan belimbing itu akan menyebabkan bayi sentiasa mendapat air yang banyak drpd belimbing tersebut, lalu mengurangkan kuning pada bayi?

4) Etc, etc

Ketahui bahawa kulit manusia merupakan lapisan yang telap air. Ia tidak membenarkan air dan kebanyakkan molekul lain masuk ke dalam saluran darah. Ia juga tidak membenarkan kompaun bilirubin diserap keluar drpd saluran darah ke dalam belimbing buluh tersebut.

Para pembaca perlu tahu, seseorang bayi mampu menurunkan kandungan bilirubin dalam badannya dengan sendiri tanpa memerlukan apa2 bantuan. Sebab itu majoriti daripada bayi hanya akan diperhatikan kandungan bilirubin dalam darahnya sahaja. Jika semakin menurun kita akan biarkan sampailah ia kembali normal tanpa berbuat apa-apa. Hanya jika ia mencapai kadar tertentu sahaja baru kita letakkan dibawah lampu biru untuk mengurangkan kekuningan bayi tersebut.

Harap bermanfaat
🌷 SET KECANTIKAN SHAKLEE 🌷

Siapa yang impikan kulit wajah CANTIK BERSERI, meh la beralih ke SET KECANTIKAN SHAKLEE ni. Memang PUAS HATI dan JIMAT 😍

Jom kita tengok fungsi bagi setiap produk. Baru la yakin nak cuba kan 😉

☑Energizing Soy Protein (ESP)

💕Sangat penting untuk membentuk kolagen pada kulit
💕Berperanan mempercepatkan proses pemulihan pada kulit dan mencerahkan kulit
💕Melindungi sel-sel dari kerosakan, mengecilkan pori-pori muka
💕Bertindak sebagai anti oksida, menggantikan sel-sel kulit yang baru

☑Vitamin E

💊Vitamin penting untuk kecantikan kulit
💊Bertindak sebagai anti penuaan dan anti oksida, menyerikan wajah yang kusam.
💊Melindungi dan mencegah kerosakan sel, menghaluskan dan mencerahkan kulit
💊Membantu penyerapan oksigen dengan lebih baik.
💊Mempercepatkan proses pemulihan kulit, bagus untuk mereka yang mengalami kulit yang kering
💊Berupaya mengawal kandungan minyak dalam kulit
💊Berupaya mengurangkan kesan jeragat yang ada pada kulit, menghilangkan parut-parut, mengecilkan pori-pori muka
💊Awet muda

☑Sustained Release Vitamin C

🍃Antikoksidan yang berfungsi untuk melindungi antioksidan lain
🍃Melambatkan proses kerosakan oleh radikal bebas yang menjadi punca kemusnahan kolagen serta masalah kulit kering, kedut serta garis penuaan.
🍃Melindungi dan membaiki kulit.
🍃Bahan utama dalam sintesis kolagen.
🍃Memberi kesan kulit yang sekata, cerah dan lembab.
🍃Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti tubuh.
"Bila dah bertunang, bila awak dah buat satu ikatan (perjanjian) dengan seseorang, tak kisahlah sama ada satu tika dulu, dia yang datang approach awak dulu, atau awak yang datang approach dia dulu, jangan mudah pandang atau jatuh hati pada orang lain. Pejam mata, fokuskan hati dan mata hanya pada satu insan sahaja"

Kami serentak menoleh.

"Apa maksud ustaz?" seorang dari kami bertanya.

"Dugaan bertunang ni lain. Tak sama kalau awak bercouple saja - saja tu. Dulu, kalau sekadar bercinta, dugaan dia tak besar mana. Balik - balik awak akan bergaduh berdua je. Gaduh - gaduh, esok lusa baik semula. Lepas tu jadi balik. Macam itulah. Tapi bila mana dah bertunang, dugaan dan ujian yang datang tu lain macam sikit. Kebiasaannya mesti melibatkan orang yang ketiga"
Kami terdiam.

"Perasan tak, dulu duduk sorang - sorang, tak ada orang nak kenal, sekarang ni duduk je dekat restoran ke mana - manalah, dan - dan macam drama dalam tv, tetiba je ada orang nak kenal lah. Masa nak bayar bil, tiba - tiba kena sapalah, ada orang senyum lah, masa tu lah, syaitan akan main peranan. Depa akan bisik.

"Perempuan ni lagi baik dari tunang hang"

"Kau tengok dia ni, sopan je, cantik pulak tu. Inikan perempuan yang kau cari"

"Masih ada masa lagi nak patah balik. Sekaranglah. Sure, tak akan menyesal"

"Cuba dulu, mana tahu berkenan. Kalau tak berkenan, tak ada masalah"

Ustaz tiba tiba berhenti. Kami masih menanti dengan penuh minat.
"Cekalkan hati kalian. Jangan mudah berpaling. Memang betul, orang yang awak semua akan nampak tu akan jauh lebih baik daripada apa yang awak ada ketika itu. Tapi bukan ke tugas seorang lelaki ni adalah memimpin. Memimpin isteri dan anak - anak menjadi lebih baik. Kalau mereka tak pakai tudung, ajarkan supaya mereka pandai. Kalau mereka tak tahu bab agama, ajarkan sampai mereka faham"

"Bukankah kita juga bermula dari kosong satu tika dulu, Jadi kenapa perlu mencari yang sudah sempurna, sedangkan kita masih punya harapan untuk mengubah sesuatu menjadi sempurna"

"Masa dah bertunang ni, buanglah segala perangai lama yang tak elok tu. Kita nak dirikan masjid. Sebelum kita melangkah masuk ke dalam masjid tu, kita kena pastikan diri kita ni bersih, suci. Kalau boleh tak ada pun sedikit titik hitam dalam hati. Barulah Allah redha"

Kami mengangguk perlahan.

"Apa pun, jangan suka sangat pegang hati awak erat - erat. Serahkanlah pada tuhan. Dia pegang, dia akan jaga hati awak baik - baik. Bukan kah dia yang menentukan soal jodoh, soal kematian, dan soal apa pun asbab terjadinya sesuatu dalam hidup awak. Serahkanlah pada dia. Dia tahu mana yang terbaik untuk awak, dan seluruh kehidupan awak. Suka seseorang tu jangan suka sangat. Boleh jadi kita rasa dia baik untuk kita, tapi sebenarnya belum tentu"
"Istikharahlah"

"Tuhan pasti akan beri yang terbaik untuk seluruh kehidupan awak"

Saya terdiam lama.
"Ya, inshaAllah. Moga Allah redha"
Syafiq Ridhwan.
Penulis tepian jalanan..

14 Oktober, 2016

Apa itu Implanon???
Alat pencegah kehamilan..

"Implanon adalah alat kontrasepsi berbentuk rod kecil yang dipasang hanya di bawah lapisan kulit (subdermal) di bahagian tengah lengan atas.

Ia boleh menghalang kehamilan sehingga tiga tahun dan tidak memerlukan sebarang tindakan harian,” kata Dr. Hamizah Mohd. Hassan dari Bahagian Reproduksi Manusia, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN).

Menurutnya lagi, implanon adalah kaedah halangan yang sangat berkesan dengan kurang daripada satu peratus kegagalan dilaporkan. Kebanyakan kegagalan yang berlaku adalah disebabkan kedudukan implanon yang tidak tepat. Wanita yang memakai implanon akan subur semula selepas tiga minggu alat tersebut dibuka malah implanon juga tidak mengganggu hubungan seks seperti sesetengah kontrasepsi.

Setiap rod implanon mengandungi etonogestrel. Ia bertindak melepaskan hormon progestin pada paras yang tetap sepanjang hayatnya.

“Implanon sesuai untuk ibu-ibu yang sedang menyusukan bayi mereka,” jelasnya.

Kata Dr. Hamizah, implanon juga bertindak dengan cara memekatkan mukus serviks yang mana dengan sendirinya menghalang kemasukan sperma ke dalam tiub fallopian. Dengan ini, gangguan berlaku di bahagian endometrium sekretori yang mana ia menjadi nipis dan tidak membenarkan ovulasi berlaku.

Mungkin kedengaran agak menakutkan apabila rod implanon perlu dimasukkan di bawah lapisan kulit menggunakan trokar, namun menurut Dr. Hamizah, kaedah ini paling sesuai memandangkan ia kekal sepanjang pemakaian dan tidak memerlukan penjagaan yang melecehkan.

“Kalau dengan cara pil misalnya wanita tersebut mungkin akan terlupa,” katanya.

Namun begitu pemakaian implanon juga mempunyai beberapa kesan sampingan seperti kesan pendarahan atau haid yang tidak dijangka. Menjawab pertanyaan, Dr. Hamizah berkata, ada ketikanya berlaku kesan pendarahan tidak dijangka ketika penggunaan atau selepas tiga hingga empat bulan penggunaan.

Katanya, 50 peratus pemakai mungkin tidak mengalami haid atau mengalami sedikit sekali-sekala, 40 peratus mendapat pusingan haid yang normal manakala 10 peratus mengalami pendarahan banyak dan membebankan. Jika perkara ini berlaku, doktor akan menasihatkan supaya implanon ditanggalkan.

Implanon juga boleh menyebabkan komplikasi jangkitan setempat sebanyak satu peratus. Kesan-kesan yang biasa adalah berlaku lebam di sekitar kawasan kemasukan. Ada juga komplikasi berlaku ketika implanon ingin ditanggalkan terutama jika rod melebihi sebatang.

Masalah-masalah yang biasa dialami ketika menggunakan kontrasepsi lain seperti pening kepala, jerawat dan pertambahan mungkin juga boleh berlaku kepada pemakai implanon. Namun sehingga kini belum ada pengesahan sama ada implanon boleh mengubah risiko seseorang wanita terhadap kanser payu dara.

Siapa yang boleh menggunakan implanon?
Wanita yang mahukan kaedah yang mudah, berkesan, mudah dipasang dan ditanggal, mudah kembali untuk subur, kekal di tempat di mana ia dipasang, tidak perlu melakukan sesuatu terhadap kontrasepsi yang dipakai, tidak memakai sebarang kontrasepsi lain dan alah kepada estrogen sintetik.

Siapa yang tidak boleh menggunakan implanon?
Wanita yang mempunyai tumor thromboembolic disorder progestogen dependent (sama ada sudah mengetahuinya atau disyaki), mempunyai sejarah lalu atau semasa penyakit hepatik yang teruk seperti fungsi hati tidak kembali kepada normal, tumor hati benign atau malignant, carcinoma di dada, sedang hamil atau mengalami pendarahan vagina.

Fakta mengenai implanon:
berbentuk rod sepanjang 4 sm x 2 mm, mengandungi 68 miligram gonane progestin etonogestrel.
implanon boleh dikeluarkan pada bila-bila masa namun penggunaannya perlu dihadkan sehingga tiga tahun sahaja.
mula sekali diperkenalkan di Indonesia pada 1998, kemudian diluluskan penggunaannya di 30 negara lain dan kini telah dipakai oleh lebih 2.5 juta wanita seluruh dunia.
Cara pemakaian


credit to mama zharfan
Anestetik disuntik pada bahagian lengan atas dan kemudian alat trokar seperti jarum digunakan untuk memasukkan rod implanon di bawah lapisan kulit. Prosedur ini hanya mengambil masa beberapa minit. Hanya doktor berpengalaman dibenarkan melakukan prosedur ini bagi mengurangkan risiko kerosakan saraf atau diletakkan di tempat yang tidak betul yang akhirnya menyebabkan kehamilan yang tidak diingini. Hanya 3.6 peratus pemakai implanon pernah mengalami komplikasi setempat termasuk bengkak, kemerahan, hematoma dan kesakitan.

Mengapa perlu perancang keluarga? Hukum??...
Kata Dr. Hamizah, kaedah perancangan keluarga adalah untuk menjarakkan kehamilan atau mengehadkan bilangan anak sama ada secara sementara atau kekal.

“Perlu diingat bahawa kaedah perancangan keluarga bukan bererti tidak mahu anak,” katanya. Menurut Dr. Hamizah, seseorang yang mengamalkan perancangan keluarga adalah bersebab seperti menghidap kanser yang memerlukan rawatan, hamil berisiko, kahwin ketika usia terlalu muda atau usia lewat atau memiliki anak terlalu ramai dengan jarak yang rapat.

Jelasnya lagi, fatwa daripada Majlis Fatwa pada 1981 menetapkan bahawa kontrasepsi untuk mengurangkan bilangan anak adalah haram kecuali atas sebab-sebab yang mengharuskannya dan perlulah dilakukan dengan cara tidak kekal atau tidak memandulkan.

“Keadaan yang diharuskan adalah isteri terlalu lemah atau sakit, pasangan ada penyakit keturunan, isteri mengandung terlalu kerap atau masih menyusu bayi dan kandungan menyebabkan gangguan mental terhadap ibu.

“Merancang keluarga adalah bersifat sementara, menjarakkan anak kerana kesihatan, pelajaran dan kebahagiaan keluarga adalah harus,” katanya menjelaskan mengenai fatwa tersebut.

Nasihat doktor kepada mereka yang ingin merancang keluarga?
Dapatkan rundingan daripada pakar mengenai kaedah yang bersesuaian. Jangan dengar cadangan orang lain selain doktor kerana tidak semua kaedah sesuai dengan semua orang.
FAITH IN HUMANITY, RESTORED!!
Kisah ini dikongsikan oleh page Oh Media berkenaan seorsng pengguna kenderaan yang tidak mempunyai duit tunai untuk mengisi petrol keretanya.

"Hi Oh! Media. Kisah di shell menghala ke Pasaraya TF Tanjung Malim pukul 2pm tadi.. niat utama nak ke tf..memandangkan minyak dah 2 kali menyala bgi isyarat so singgah la shell isi minyak dulu..masuk dlm kaunter tanya hakak cashier...boleh guna kad bank tak..(kad debit) dia kate kite takde mesin swap kad la kak..hokey atm mesin pon takde..ayokk...duit pon ade brape henget je dlm wallet..

so berdiri tepi kaunter..kira duit sehenget2 ngan duit syiling..dpt isi dlm rm10 pon jadi la dulu..tetibe hakak cashier ni tanye...akak nak isi berapa ye..pakai la duit saye dulu..saye jwap..saye nak isi rm54..takpe2 kak..akak pakai duit saye dulu ye..kalau akak tak sempat bayar arini..esok pon akak bleh dtg bayar..

hadoiii..tetibe mengalir air mata..padahal tak penah kenal pon hakak cashier ni..tapi dia confident dan percayakan saye..terima kasih bebanyak kak aisya..lepas isi minyak...batal kan hasrat nak ke tf..terus gi proton..kuarkan duit kat atm mesin proton..teruih gi bayo balik kat hakak ni..moga ALLAH murahkan rezeki hakak ni dan permudahkan segala urusan hakak ni di dunia mahu pun di akhirat...amin..." - Norazura
Ayam bakar...

Bahan...
Ayam bahagian kepak atau paha 2kg
Sos tomato 240g
Sos cili 240g
Gula 120g
Garam 2 sudu mkn
Serbuk lada hitam 2 sudu mkn
Serbuk paprika 4 sudu mkn (atau lebih )
Bawang putih tumbuk lumat 2 sudu mkn (atau lebih)
Majerin 120g

Cara...

Dlm periuk...masuk majerin bawang putih
Sos cili sos tomato aerbuk lada serbuk
Paprika garam gula letak atas api guna api
Perlahan kacau sehingga mendidih

Dah masak tutup api...sejukan.

Gaul bersama ayam yg kita sedia tadi gaul lebih kurang 10 minit biar rata...

Tutup dengan plastik simpan dlm peti ais
1 mlm

Kemudian bakar dlm oven sehingga
masak

Jangan lupa alihkan ayam dan sapu sos

Kredit /Do Eat Their Own ของอร่อยมีอยู่ทุกที่
2 liter air
1 sudu teh parutan halia (segar)
1 lemon bersaiz sederhana, dihiris nipis
1 timun sederhana, dikupas dan dihiris nipis,
12 helai daun pudina kecil
2 liter air
1 sudu teh parutan halia (segar)
1 lemon bersaiz sederhana, dihiris nipis
1 timun sederhana, dikupas dan dihiris nipis,
12 helai daun pudina kecil

Persediaan:
Campurkan semua bahan dalam periuk yang besar dan biarkan semalaman dalam peti sejuk. Minum 4-5 gelas sepanjang hari. Anda boleh mula minum ramuan itu pada waktu pagi sebelum sarapan pagi untuk hasil yang lebih baik dan lebih cepat.
Anda akan berasa seperti anda telah kehilangan 1 paun selepas dua jam pertama.
Pakar pemakanan mengatakan bahawa penggunaan biasa air ini, bersama-sama dengan aktiviti fizikal sederhana, boleh mencairkan lemak perut dan membantu mengurangkan perut yang buncit.

Tidak disyorkan untuk wanita hamil dan ibu menyusu, ATAU UNTUK ORANG YANG MEMPUNYAI MASALAH PERUT atau alah kepada MANA-MANA BAHAN TERSENARAI!

13 Oktober, 2016

🌸Pemilihan Barangan Hantaran🌸

1. Anda perlu bincang dengan pasangan berapa dulang yang disediakan dan senarai barang hantaran kedua-dua belah pihak. Kalau boleh jangan bercadang nak buatkan kejutan untuk pasangan, silap hari bulan langsung si dia tak suka kejutan yang anda berikan. Bincang, pilih dan beli bersama-sama.

2. Tetapkan kombinasi jumlah barang hantaran kedua belah pihak, yang sedikit pihak lelaki dan lebih pihak perempuan, sebaiknya biarlah mengikut adat dengan angka ganjil. Jika perempuan 9 lelaki balas 7 la. – Ini sekadar contoh sahaja.

3. Jika boleh elakkan jumlah dulang hantaran yang terlalu banyak. Tetapi jika anda bercadang ingin memberi barangan yang banyak dan melebihi jumlah dulang yang dirancang, gandingkanlah barangan yang sesuai diletakkan dalam satu dulang. Sebagai contoh, Al-Quran+sejadah, Buah +coklat, Kasut+bag tangan).

4. Diingatkan dalam senarai barang hantaran perlu ada kelengkapan pakaian, set penjagaan diri, makanan, buah tangan (contoh pihak lelaki bagi sepasang baju kurung atau baju yang rasanya menutup aurat, kasut, beg tangan, set minyak wangi, kek, buah, coklat) setidak-tidaknya ada juga manisan atau buah tangan untuk ahli keluarga pengantin.. orang kata nak memikat si anak perlulah ambil hati keluarganya.

5. Semasa pemilihan barang anda kena sesuaikan dengan tray yang anda guna. Pastikan anda tahu saiz tray jika tidak semua barang tak muat untuk digubah. Lebih menarik jika anda memilih tray dari jenis yang sama untuk kesemua dulang hantaran.

6. Elakkan dari membeli barang-barang hantaran yang terlalu besar pasti sukar nak mengubahnya kerana kebanyakkan tray dalam saiz yang sederhana dan kecil. Contohnya pilihlah saiz beg tangan sederhana atau kecil.

7. Sireh junjung merupakan hantaran yang WAJIB bagi set hantaran pertunangan, anda juga boleh menggantikannya dengan tepak sireh. Untuk hantaran perkahwinan sireh junjung bukan lagi kemestian, terpulang pada anda tapi jika ada lebih baik.

8. Pilih warna barang hantaran anda mengikut tema warna hantaran. Ini penting untuk menampakkan keserasian warna dengan barang hantaran.

Contoh hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki

Sirih Junjung
Kemeja/Seluar
Beg duit/Tali Pinggang
Al-Quran Biasa/Digital
Sejadah
Jam Tangan
Set minyak wangi/Barangan peribadi contoh barangan mandi
Kasut
Buah-buahan
Kek/Kek Cawan
Coklat
Gajet contohnya telefon bimbit, iPad

Contoh hantaran dari pihak lelaki kepada pihak perempuan

Mas kahwin/Duit Hantaran
Cincin/Gelang/Rantai/Barangan Kemas
Tepak sirih
Al-Quran Biasa/Digital
Sejadah
Potpourri/Bunga Rampai
Jam tangan
Kasut
Telekung
Beg Tangan
Set wangian /Barang mekap
Buah-buhan
Kek/Kek Cawan/ Coklat
Buat penggemar cheese dan coklat, ini adalah resepi yang harus anda cuba.. Brownies ni sedap kalau dimakan sejuk! Memang sangat best! Jom cuba!

Masa:
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 35 minit | Keseluruhan: 50 minit
Jumlah Hidangan : 6 orang
Bahan-Bahan:

Bahan untuk adunan brownies:
115g ketulan dark coklat atau bittersweet coklat
115g (1/2 cawan) mentega tak bergaram (unsalted butter)
150g (3/4 cawan) gula perang
2 biji telur
50g (1/2 cawan) tepung gandum
Bahan untuk adunan cheese:
1 biji telur
225g (1 cawan) cream cheese
50g (1/4 cawan) gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla

Cara Penyediaan:
1.Cara-cara untuk adunan cheesecake:

Pukul telur di dalam mangkuk dan tambah cream cheese, gula dan esen vanilla.
Pukul sehingga lembut dan berkrim.

2.Cara-cara untuk membuat brownies:

- Panaskan oven pada suhu 160 ℃. Griskan dulang bersaiz 8 inci x 8 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas minyak atau parchment paper.
- Panaskan air di dalam periuk kecil sehingga mendidih dan letak mangkuk tahan panas yang besar menutupi permukaan periuk.
- Masukkan ketulan coklat yang dicincang kasar dan mentega kemudian kacau sehingga cair dan sebati.
- Apabila sudah cair, angkat mangkuk dari periuk air mendidih tadi dan kacau seketika sambil memasukkan gula kastor.
- Masukkan pula telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
- Masukkan tepung dan kacau dengan perlahan-lahan.
- Tuang 2/3 adunan brownies di dalam dulang dan ratakan.
- Kemudian tuang pula adunan cheesecake di atas lapisan atas brownies coklat dan sudukan baki 1/3 adunan brownies tadi dan tuang di atas lapisan cheese dalam jarak bertompok. Gunakan lidi dan swirl supaya mendapat corak seperti marble.
- Bakar selama 30-35 minit atau sehingga kek 'set' di bahagian tengah.
- Sejukkan dan kemudian keluarkan untuk dipotong kepada ketulan kecil.

Tips:
Sejukkan di dalam peti ais supaya kek betul-betul set sebelum dipotong.

Selamat mencuba!
Semua Ada WhatsApp

-> Berapa Group Anda Ada?
-> Kalau Lebih 2 Anda Dalam Bahaya tau

Baca & Share.....

10 sebab kenapa group WhatsApp jadi semak

1. Jenis yang terlebih ambil berat, suka forward imej lengkap gambar bunga
bagai semata-mata nak ucap salam, selamat pagi sampai 2, 3 keping. Paling tak boleh blah, yang reply pun sama. Kalau group 5-10 orang dalam group boleh tahan lagi. Buatnya, lebih separuh daripada 50 orang buat hal sama, tak ke pagi-pagi dah serabut perut.

2. Sembang berjela hal yang hanya kena pada 2 orang saja padahal group ada lebih 50 orang. Ada tu pula suka benar menunjuk-nunjuk gambar selfie diri sendiri atau gambar anak sampai 14 kali sehari. Habis data. Akhirnya, tekan More --> Clear Chat!

3. Respon menganjing/ tak serius pada komentar ahli group yang bagi
cadangan atau pandangan padahal sebelum tu menyalak minta respons. Bila 'exit group' boleh pula yang menganjing tu tanya kenapa dia left?

4. Kalau group kawan sekolah lama, masing2 tanya khabar, sibuklah cakap
rindu, kenangan indah bagai tapi bila admin nak set tarikh utk jumpa
punyalah payah.

5. Kalau group kawasan kejiranan, ada yang suka merapu melebih-lebih
sampai masuk hal dalam kain padahal masing-masing dah ada bini, anak
berderet, siap kalau malam Jumaat hantar gambar yang sewaktu temanya
sampai jam 2,3 pagi. WTH?!

6. Kalau group rasmi, hantar beberapa keping gambar dah cukup. Tapi kalau jenis yang tak fikir orang lain sanggup hantar sampai 30 gambar serentak untuk satu program je termasuk gambar kabur/blur sampai memori full.Gila kau! Habis jammed hp.

7. Isu remeh-temeh yang sama dikitar semula. Kalau jumpa cerita sama,
dalam group pun cerita sama. Akhirnya baik jadi silent reader tak pun CCTV.

8. Ada pandangan berbeza nanti kalau cakap boleh tercetus perang dunia
ketiga tambah kalau menyentuh bab politik.

9. Bosan jenis yang copy & paste atau dipetik dari group sebelah cerita2 yang konon mengajak ahli group ingat Tuhan. Sumber tak tahu sahih ke tidak. Panjang2 pula ayatnya itu. Akhirnya sekadar scroll tak baca habis.

10. Jenis yang kepoh berangan reporter Melodi. Sibuk copy & paste berita
sensasi, khabar angin tup tup, esok lusa hal yang dikecohkan itu hanya salah faham, tak berlaku pun atau gambar edit.

Jadikan group WhatsApp bukan alat pencuri masa berharga anda sedangkan hayat kita semua ni sedang dihambat!
Salam Jumaat buat semua. Arini admin terjumpa satu artikel yang sangat berguna so admin nak berkongsi dengan mommies semua..

Info Penting‼️ Sila Baca‼️

Apa jadi pun, jangan la tidur dalam kereta masa kereta tengah idle/tak bergerak sebab ianya boleh membunuh. Dah banyak kes sebelum ni orang mati sebab tidur dalam kereta, tapi masih ramai yang buat.

Contohnya bila rumah/office black out. Aku tengok ramai orang keluar rumah, start enjin, duduk dalam kereta sebab konon-kononnya panas takde kipas dalam rumah. Alahai, panas ape la sangat. Lain kali standby satu kipas jepun. Paling senang amik suratkhabar buat kipas.

Sama juga kat RnR highway especially waktu malam. Aku tengok ramai yang tido dalam kereta sambil engine dan aircond ON.

Tidur dalam kereta bahaya kalau:

1. Engine ON, aircond ON, tingkap fully tutup.
2. Engine OFF, aircond OFF, tingkap fully tutup.

Bila engine ON dan kereta idle dalam jangka masa yang panjang, kebocoran gas CO daripada ekzos boleh masuk ke dalam cabin penumpang. Ada dua cara CO membunuh, pertama ianya akan menyerap ke dalam darah bersama oksigen dan dipam ke seluruh badan dan merosakkan organ. Kedua CO akan bergabung dengan Oksigen membentuk CO2 (karbon dioksida). Maka oksigen yang tinggal akan berkurangan dan penambahan gas CO2 akan menyebabkan keracunan. Lebih teruk orang selalu tutup tingkap rapat bila ON aircond dan sebab nak tidur.

Kalau engine OFF, tapi tingkap tutup rapat, akan sebabkan kekurangan oksigen.

Boleh kalau nak tidur dalam kereta tapi tingkap tu kene turunkan sikit. Agak cukup tangan dari luar tak boleh masuk. Aku pun selalu kalau nak tidur aku akan OFF aircond dan turunkan tingkap sikit. Jangan turun banyak sangat, nanti pencuri boleh bukak dan kalau nak tidur, parking kat tempat yang ramai orang.

Bila korang terperangkap dalam traffic jem, mesti korang akan rasa pening kan? Mungkin korang ingat sebab kereta yang kerap bergerak dan berhenti, tapi sebab sebenarnya ialah keracunan CO. Masa traffic jem, penghasilan gas CO akan lebih banyak bila banyak kenderaan berkumpul bersama. Mungkin sebab ni la sampai 15 orang meninggal dalam jem teruk di Indonesia baru2 ni. Apa yang korang perlu buat bila rasa pening masa traffic jem, ialah bukak tingap sekejap dalam 30 saat. Bagi oksigen masuk sikit dan keluarkan CO dari cabin.

Kesimpulannya, elakkan la tidur dalam kereta kalau bukan hal emergency.

09 Oktober, 2016

🌺Mengambil Ukuran menggunakan inci ye 🌺

1. BAHU
Letakkan tali ukur di pangkal tulang bahu kanan hingga kiri melalui lengkungan leher. Boleh rasa tau tulang bahu tu. Sebelum letak tape tu boleh tekan2 lembut ada tulang joint antara hujung bahu dan pangkal lengan. Ukuran ni penting,terletaknya baju tu sebab ketepatan ukuran ni.

2. LABUH TANGAN.
Ada 2cara ambil ukuran ni.

-tanpa alihkan tape masa ukur bahu tadi, terus tarik tape hingga hujung tangan. Bacaan akhir nanti tolak je ukuran bahu tadi. Sebagai cth:
Bahu 14"
Labuh tangan & bahu 39"
Jadi, labuh tangan 23"

Tapi, kelemahannya adalah kadang2 kita boleh tersilap tolak jika bacaan bahu&labuh tangan nanti melibatkan hoon. Cth bacaan bahu dan labuh tgn 39inci 6hoon. Nak tolak bahu 14" 2hoon. Ha masaklah mengira hoon tu bagi yang tak biasa ngan tali ukur.

-Alih tape bacaan bahu tadi. Letakkan tape di tulang bahu tadi dan tarik sehingga hujung lengan,atau lebih tepat tulang di pangkal tangan. Atau ikut uols nk labuh mana. Boleh refer pict no 6 untuk step ni.

Kalau nak hujung tgn getah ke kaf ke jangan gatal2 tambah ukuran ye. Seperti kami tulis atas tadi, ini adalah UKURAN ASAS. Jadi ukur yang asas je dulu. Nak tambah2 nanti kite citer masa lakar pola.

Bagi yang nak zip hujung tangan boleh ukutlilit hujung tangan . Agak2 je besar mana korang nak. Jangan ketat sangat sudah la kang jadi robot tak leh gerak

So ni lah 2cara tu. So ikut uols nak folo step mana. Nk try error pun boleh.

3. DADA
Ukurlilit dada ,pastikan tape mesti diparas puncak dada. Jangan lilit ketat sangat. Cukup sekadar ngam2. Masa lakar pola kita akan tambah kelonggaran. Ukuran lilit ni hanya sekadar ukuran asas.

4. PINGGANG
Ukurlilit pinggang. Sama macam dada tadi. Ukuran ni adalah separas ngan pusat. Jangan beria cari kat mana pusat pulak, anggaran paras pinggang kain/seluar sudah memadai. Ukuran ni adalah sebagai benchmark untuk blouse kita nanti.

5. PUNGGUNG
ukurlilit punggung mesti diparas puncak punggung.

6. Leher.
Ukurlilit leher dengan kelonggaran 2jari. Just masukkan 2jari telunjuk dan tengah masa ukur ni. Atau boleh juga dengan kelonggaran yang korang nak besar mana.

7. LABUH BAJU
Diambil dari depan bahagian badan. Letak tape di tulang pangkal leher sampai labuh mana korang nak. Blouse biasanya paras lutut.

8. PARAS PINGGANG
diukur dari belakang badan. Letak tape dari pangkal leher belakang sampai paras pusat tadi.

So, rasanya tu je untuk ukuran blouse.

*PENTING
💐Catat semua bacaan semasa mengukur dan simpan didalam buku khas supaya boleh dirujuk kemudian hari

💐Ukuran asas ni boleh digunakan untuk membuat baju lain seperti kebaya, kebarung, jubah,kurung moden. Hanya perlu olah masa lakar pola nanti. Jadi mohon ukur betul2

Share from fb.com/ninalabuchiboutique